Γ. Παπανδρέου: «Κλείνουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν»

Συμφωνία για «κούρεμα» 50% – Η συνέντευξη Τύπου του Πρωθυπουργού .

«Κλείνουμε τους λογαριασμούς της χώρας με το παρελθόν»  είπε ο Γιώργος Παπανδρέου παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής  για το κούρεμα του δημόσιου χρέους.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε  ότι με τις αποφάσεις το δημόσιο χρέος θα διαμορφωθεί στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 και θα καταστεί βιώσιμο, ενώ το ονομαστικό βάρος του χρέους που ρυθμίζεται θα μειωθεί κατά 50% και με τον τρόπο αυτό θα δοθεί μια ευκαιρία να ενισχυθεί η ρευστότητα και να τονωθεί η οικονομία.

Ο πρωθυπουργός απέκλεισε  κατηγορηματικά το ενδεχόμενο εκλογών. «Ο κόσμος θέλει αλλαγές, όχι εκλογές, έχουμε μπόλικη δουλειά, εθνικής  σημασίας, ώστε να εφαρμοστούν οι αποφάσεις. Θα ήταν περίεργο και ανεύθυνο να χαθεί το επίτευγμα».

Ο πρωθυπουργός εξήγησε  ότι «συμφωνήθηκε το πλαίσιο της  απόφασης, αλλά η δουλειά για να κοπεί το χρέος θα γίνει τους επόμενους  μήνες. Αν πάμε σε εκλογική διαδικασία το επίτευγμα θα χαθεί. Θέλουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και  αυτό θα επιδιώξουμε».

Εκτίμησε ότι οι διαδικασίες που θα χρειαστούν για  να υλοποιηθούν οι αποφάσεις θα ολοκληρωθούν μέχρι το τέλος του χρόνου».

Σύμφωνα με τα όσα  είπε ο πρωθυπουργός: –         Η σημαντική απόφαση της 21ης  Ιουλίου δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί  λόγων αλλαγής των συνθηκών αλλά και ασύμμετρης κατανομής των βαρών υπέρ των τραπεζών και σε βάρος του δημόσιου τομέα. Έκανε λόγο ακόμη για κακόπιστη κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και για προσπάθεια να χαρακτηριστεί αποδιοπομπαίος τράγος.

–         Με τις αποφάσεις διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της χώρας ως το 2014, επιλύεται το πρόβλημα ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος και καθίσταται βιώσιμο το χρέος.

–         Έχουμε επιτύχει χαμηλά επιτόκια, περίοδο χάριτος και νέα μεγαλύτερη  χρηματοδότηση. Επεσήμανε ότι μειώνεται το ετήσιο βάρος εξυπηρέτησης του χρέους από το 2012. Οι τελικοί αριθμοί θα βγουν από το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης με τον ιδιωτικό τομέα.

–         Από το 2012 περνάμε στο πρωτογενές  πλεόνασμα.

–         Έκανε ειδική αναφορά στα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει μείωση στην περιουσία τους, αφού θα αναπληρωθεί η όποια απώλεια με ειδικό πρόγραμμα παραχώρησης κρατικής περιουσίας.

–         Η συμφωνία ενισχύει το τραπεζικό  σύστημα διότι προστατεύει τον  καταθέτη και την πραγματική οικονομία. Στόχος μας, είπε, ήταν η δίκαιη κατανομή των βαρών μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα. Αίρονται βάρη από το λαό και μεταφέρονται στις τράπεζες.

–         Οι τράπεζες θα ενισχυθούν  με κεφάλαια, οι μετοχές τους  θα περάσουν στο δημόσιο τομέα, θα εξυγιανθούν και στη συνέχεια θα ιδιωτικοποιηθούν.

Ο πρωθυπουργός έδωσε  ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα των  τραπεζών. «Είδαμε να εκφράζονται  ανησυχίες επειδή μειώνουμε το δημόσιο  χρέος, μεταφέροντας το βάρος από  τις πλάτες του ελληνικού λαού στις τράπεζες. Αυτό είναι περίεργο» είπε.

Και πρόσθεσε: «Είχαμε  και πολλούς υπερπατριώτες με κορόνες στο όνομα της εθνικής  κυριαρχίας, χωρίς να περιμένουν τελικές  αποφάσεις, προκαταβάλλοντας εθνικές  καταστροφές και αποτυχίες. Αυτοί  διαψεύδονται διότι πετυχαίνουμε ακριβώς αυτά που ζητήσαμε.»

[youtube]http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=trGWapWCiZ4[/youtube]

protothema.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Οκτώβριος, 2011, 9:29 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr