Επίθεση Hackers στην Ελληνική Τράπεζα Probank!

Στοχευμένη επίθεση Hackers πραγματοποιήθηκε  στον κεντρικό εξυπηρετητή ιστοσελίδων (web server) της ελληνικής Τράπεζας ProBank[http://www.probank.gr] πριν από μερικές ώρες! Είναι το δεύτερο χτύπημα σε Τράπεζα που κοινοποιείται στο SecNews εντός του μηνός Οκτωβρίου, μιας και πριν 10 ημέρες είχε πραγματοποιηθεί κυβερνοεπίθεση στην ιστοσελίδα της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, από Τούρκους όμως τότε Hackers. Σύμφωνα με  πληροφορία που δεχτήκαμε, Έλληνας γνωστός hacker με το ψευδώνυμο  <…>

«Kondor» χρησιμοποιώντας ιδιαίτερα εξειδικευμένες μεθόδους, κατόρθωσε να αποκτήσει πλήρη πρόσβαση και έλεγχο της ιστοσελίδας της Τράπεζας, χωρίς να γίνει αντιληπτός από τους διαχειριστές, ενώ στη συνέχεια αντλήθηκαν αρχεία δεδομένων του εξυπηρετητή.Το αρχείο που διέρρευσε μέχρι στιγμής από τον hacker φαίνεται παρακάτω:

probank.gr .passwd [Αποκλειστικό] Επίθεση Hackers στην Ελληνική Τράπεζα Probank!

 

Πρόκειται για το αρχείο «/etc/passwd», αρχείο συστημάτων Unix/Linux στο οποίο βρίσκονται τα δεδομένα χρηστών του εξυπηρετητή. Από μόνο του το συγκεκριμένο αρχείο δεν εκθέτει κωδικούς χρηστών (γιαυτό και προβαίνουμε σε δημοσίευση), αλλά δίνει σημαντικές αξιοποιήσιμες πληροφορίες σχετικά με τους διαθέσιμους χρήστες του Server ή το είδος πρόσβασης του κάθε χρήστη. Για παράδειγμα είναι εύκολο να αντλήσει κάποιος τα username των διαθέσιμων χρηστών,ποιοι χρήστες διαθέτουν πρόσβαση κονσόλας, στοιχεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για περαιτέρω πρόσβαση στο σύστημα της Τράπεζας.

«Kondor«, διαθέτοντας πλήρη γνώση των αδυναμιών της Τράπεζας, «αόρατος» από τα συστήματα ασφάλειας και τους διαχειριστές του συστήματος,  με κατάλληλη χρήση του ανωτέρω αρχείου που αντλήθηκε σε συνδυασμό με υπάρχουσα αδυναμία της ιστοσελίδας RFI – Remote file Inclusion (που επιτρέπει απομακρυσμένη  εκτέλεση κώδικα) ,  κατόρθωσε να επεκτείνει τις δυνατότητες τους.Αποκτώντας πλήρη πρόσβαση στις υποδομές της Τράπεζας Probank,αντλήθηκαν οι κωδικοί του διαχειριστή και της βάσης δεδομένων(σύμφωνα με δήλωση πρόκειται για Mysql), αποκτώντας δυνατότητα αλλοίωσης του συνόλου των αρχείων του εξυπηρετητή (πρόσβαση διαχειριστή – root).

Αξιοσημείωτο είναι ότι κατά την χρονική στιγμή συγγραφής του άρθρου, το e-banking της Τράπεζας είναι εκτός λειτουργίας με σφάλμα στο πιστοποιητικό SSL,όπως βλέπετε παρακάτω:

probankssldown [Αποκλειστικό] Επίθεση Hackers στην Ελληνική Τράπεζα Probank!

Από την επίθεση φαίνεται να επηρεάστηκαν ΚΑΙ οι χρήστες του E-banking της Τράπεζας, δεν ξεκαθαρίζεται ωστόσο αν αντλήθηκαν στοιχεία συναλλαγών ή πελατών.

Το SecNews από τις πληροφορίες των χρηστών που αναγράφονται στο συγκεκριμένο αρχείο και κατόπιν μικρής έρευνας, επιβεβαίωσε την αξιοπιστία του συγκεκριμένου αρχείου που κοινοποιήθηκε το οποίο φαίνεται να ανήκει πράγματι στην Τράπεζα. Η συγκεκριμένη επίθεση αποδεικνύει ότι οι υπεύθυνοι ασφαλείας απαιτείται να δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην ασφάλεια των εφαρμογών και εξυπηρετητών που βρίσκονται εκτεθειμένοι στο διαδίκτυο. Μια επίθεση μπορεί να ξεκινήσει από τα συστήματα που «αγγίζουν» την πλευρά του Internet  και να επεκταθεί πολύ εύκολα στο εσωτερικό δίκτυο ή στα συστήματα πελατών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για μια Τράπεζα, που διαχειρίζεται οικονομικές συναλλαγές και ευαίσθητα τραπεζικά δεδομένα.

 

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 29,Οκτώβριος, 2011, 11:05 μμ. στις Κατηγορίες ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr