ΠΑΡΚΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΣΥΜΦΙΛΙΩΣΗΣ ΣΕ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΚΑΙ ΜΕ ΛΕΦΤΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ;

Ερώτηση του Μιχ. Τρεμόπουλου στην Ευρωβουλή για το «πάρκο Πετσάλνικου» στο Γράμμο :

Το  Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Όρος Γράμμος, που προωθείται από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο, φέρνει υπόψη της Κομισιόν, με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Στην ερώτηση του ο κ. Μ. Τρεμόπουλος σημειώνει μεταξύ των άλλων:
«Το  Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 1999, στο Όρος Γράμμος, στο πλαίσιο του προγράμματος INTERREG II. Πέρυσι, 7 χρόνια μετά τη διακοπή των εργασιών ολοκλήρωσής του, το Ίδρυμα της Βουλής ανέλαβε να χρηματοδοτήσει εκ νέου το έργο, διαθέτοντας μάλιστα το ποσό των 800.000 ευρώ.  Πρόσφατες νέες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον προϋπολογισμό του έργου στα 1,5 εκατομμύρια ευρώ [1]. Σκοπός της δημιουργίας του Πάρκου είναι να αποτελέσει η περιοχή σύμβολο εθνικής ενότητας και χώρο προσέλκυσης τουρισμού.
Από το 2000 ακόμα έχουν εκφραστεί έντονες διαφωνίες σχετικά με την επιλογή της συγκεκριμένης περιοχής για την κατασκευή τέτοιων υποδομών, καθώς η περιοχή του Γράμμου περιλαμβάνεται στο δίκτυο NATURA 2000 (GR1320002) [2] και για την διαχείρισή της έχει εκπονηθεί ΕΠΜ [3] στο πλαίσιο του Κοινοτικού προγράμματος LIFE96NAT/GR/3222. Επιπλέον, η περιοχή στην οποία βρίσκονται τα ημιτελή εδώ και χρόνια κτήρια του Πάρκου, είναι δάσος Μαύρης Πεύκης (οικότοπος προτεραιότητας βάσει της Οδηγίας 92/43) και περιοχή ιδιαίτερης οικολογικής σημασίας για την πανίδα. Σε πολύ κοντινή απόσταση υπάρχουν ανεκμετάλλευτοι εγκαταλειμμένοι οικισμοί, οι οποίοι μέσω μίας τέτοιας επένδυσης θα μπορούσαν να διατηρηθούν. Το αίτημα για χαρακτηρισμό του Γράμμου σε Εθνικό  Πάρκο παραμένει ανικανοποίητο, ενώ χρονολογείται από το 1999 με την υλοποίηση δύο ΕΠΜ (1997-99 και 2008-09) [4]….»
«Έχει η Επιτροπή ενημέρωση για το συγκεκριμένο έργο; Συμφωνεί ότι αντίκειται στην ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία; Αν ναι, τι μέτρα προτίθεται να λάβει ; »
Σημειώνεται ότι τις σοβαρές ενστάσεις τους για το άστοχο «Πάρκο» Πετσάλνικου στο Γράμμο έχουν εκφράσει κατά καιρούς πολίτες και εφημερίδες της Καστοριάς, περιβαλλοντικές οργανώσεις της περιοχής, καθώς και στελέχη του οικολογικού κινήματος  που έχουν ασχοληθεί επιστημονικά και συστηματικά με τη βιοποικιλότητα της Δυτικής Μακεδονίας.
Υπογραμμίζεται τέλος ότι με τα χρήματα αυτά οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να ενισχύσουν στην ευρύτερη περιοχή του Γράμμου και του Ν. Καστοριάς είτε πράσινες παραγωγικές δραστηριότητες είτε ενέργειες προστασίας της μοναδικής βιοποικιλότητας του τόπου. Δυστυχώς οι επιλογές των  κυβερνώντων (και του παραλίγο .. Κυβερνήτη ) δείχνουν για άλλη μια φορά πόσο αδιαφορούν για τις προτεραιότητες της κοινωνίας και την αειφορική διαχείριση του φυσικού μας κεφαλαίου.
Επιμέλεια: ΠΚ Οικολόγων Πράσινων Δυτικής Μακεδονίας

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Νοέμβριος, 2011, 3:28 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΔΙΕΘΝΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr