Καστοριά: Η υπεραλίευση διαταράσσει την οικολογική ισορροπία!

Τσιρόνια, πεταλούδες και άλλα μικρά ψάρια, που δεν είναι στην κορυφή της καταναλωτικής προτίμησης, αφθονούν πλέον στην λίμνη Καστοριάς, εξαιτίας της στοχευμένης υπεραλίευσης.

«Παρατηρούμε ότι κάθε χρόνο μειώνονται τα αποθέματα σε περκί, τούρνα, χέλι και γριβάδι, καθώς οι ψαράδες επικεντρώνονται σε αυτά τα είδη, με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση του πληθυσμού τους και την υπέρμετρη αύξηση των άλλων ειδών» αναφέρει η Δήμητρα Μπόμπορη, επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα βιολογίας του ΑΠΘ, με αφορμή τη συμμετοχή της σε εκδήλωση που πραγματοποιεί, το απόγευμα, στην Καστοριά, ο δήμος Καστοριάς σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Χημικών.

Όπως εξηγεί η κ.Μπόμπορη, όταν κάποια είδη δεν αποτελούν στόχο αλιείας, πολλαπλασιάζονται διαταράσσοντας και την οικολογική ισορροπία του συστήματος. «Η πρότασή μου στους αρμόδιους είναι να προχωρήσουν στην εξαγωγή ενός οικολογικού μοντέλου για την λίμνη που να βασίζεται στην ισορροπία που πρέπει να υπάρχει στα τροφικά επίπεδα» καταλήγει η κ.Μπόμπορη.

Στη σημερινή εκδήλωση θα μιλήσουν και ο Θεμιστοκλής Κουιμτζής, ομότιμος καθηγητής ΑΠΘ, ο οποίος θα αναφερθεί στους υγροτόπους ως πυρήνες βιοποικιλότητας και ρυθμιστές κλίμακος και η Δ.Βουτσά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο τμήμα χημείας του ΑΠΘ, που θα μιλήσει για τον έλεγχο και την αξιολόγηση της ρύπανσης των επιφανειακών νερών. newsit.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Νοέμβριος, 2011, 11:43 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr