Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Συνήγορος τους αλλάζουν τα φώτα

«ΔΕΝ ΣΥΝΑΔΕΙ ΜΕ ΤΟ ΕΝΩΣΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ Η ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΤΑΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΦΟΡΟΙ» ΤΟΝΙΣΕ Ο ΓΚΙΝΤΕΡ ΕΤΙΝΓΚΕΡ * «ΘΕΜΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ» ΕΓΕΙΡΕΙ Η ΚΑΛΛΙΟΠΗ ΣΠΑΝΟΥ.

Αντιδρά έντονα στο τέλος ακινήτων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κρίνοντας ότι δεν είναι σύννομη με το ευρωπαϊκό δίκαιο η διακοπή ηλεκτροδότησης σε καταναλωτές -και ιδίως σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες- που δεν πληρώνουν το χαράτσι Βενιζέλου μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Πρόκειται για απάντηση που έδωσε ο αρμόδιος επίτροπος για θέματα ενέργειας Γκίντερ Ετινγκερ έπειτα από σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή, και από την οποία προκύπτει ότι ενώ η ΔΕΗ και οποιοσδήποτε άλλος προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να χρησιμοποιούνται για την είσπραξη φόρων, δεν νομιμοποιούνται να κόβουν το ρεύμα σε όσους δεν καταβάλλουν το τέλος ακινήτων, δεδομένου ότι πουθενά η κοινοτική νομοθεσία δεν εξαρτά το δικαίωμα στην ηλεκτροδότηση από την καταβολή φόρων.

Από την πλευρά του το υπουργείο Οικονομικών, που υπενθυμίζεται ότι έχει «αναβάλει» την εκτέλεση των εντολών διακοπής ρεύματος, εκφράζει τη δυσφορία του για τις θέσεις της Κομισιόν, με το γραφείο του υπουργού Ευ. Βενιζέλου να ανταπαντά χθες ότι «τηρούνται στο έπακρο οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια της κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς διασφαλίζεται απολύτως τόσο από την ελληνική νομοθεσία όσο και από τις προβλέψεις του νόμου για το τέλος ακινήτων η προστασία του ευάλωτου καταναλωτή».

Ερώτηση Χουντή

Ο Ελληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του ισχυριζόταν ότι με βάση την κοινοτική νομοθεσία «δεν έχει δικαίωμα το κράτος να επιβάλει στους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ) να διακόψουν την παροχή σε εκείνους τους καταναλωτές που δεν καταβάλλουν το διεκδικούμενο φόρο», αλλά πληρώνουν κανονικά την κατανάλωση του ρεύματος που χρησιμοποίησαν. Παράλληλα, υπογράμμιζε ότι πολύ περισσότερο δεν μπορεί να διακοπεί η παροχή σε ευάλωτους καταναλωτές, όπως ορίζει και η σχετική οδηγία 2009/72.

Στην απάντησή του ο Γκίντερ Ετινγκερ επισημαίνει χαρακτηριστικά ότι «οι διατάξεις της οδηγίας (2009/72/ΕΚ) σχετικά με την καθολική υπηρεσία γεννούν σαφή υποχρέωση των κρατών-μελών και παρέχουν στους οικιακούς καταναλωτές το δικαίωμα να προμηθεύονται ηλεκτρική ενέργεια. Η οδηγία δεν περιέχει διατάξεις που να εξαρτούν το δικαίωμα αυτό από την κατάσταση του νοικοκυριού ή των μεμονωμένων μελών του όσον αφορά τις φορολογικές του υποχρεώσεις».

Στην προσεκτικά διατυπωμένη απάντησή του ο Γερμανός επίτροπος σημειώνει ότι τα κράτη-μέλη έχουν την ελευθερία να επιβάλλουν ειδικούς όρους για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στη δική τους επικράτεια, αρκεί -όπως σημειώνει- να έχουν εξασφαλίσει τη συμμόρφωσή τους με το σύνολο της ενωσιακής νομοθεσίας, συμπεριλαμβανομένης της οδηγίας για την προστασία των καταναλωτών.

«Τελευταίο καταφύγιο»

Πρόκειται ουσιαστικά για μια έμμεση αιχμή του Γερμανού επιτρόπου προς την Ελλάδα, με την οποία επισημαίνει τις υποχρεώσεις της Πολιτείας να εξειδικεύσει τα μέτρα προστασίας των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων από την «ενεργειακή φτώχεια», κορωνίδα των οποίων είναι η πρόβλεψη ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να κοπεί το ρεύμα σε οικονομικά αδύναμους, ανάπηρους, ηλικιωμένους άνω των 70 ετών, κατοίκους απομακρυσμένων νησιών κ.ά.

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ενσωματώσει στη νομοθεσία της τη σχετική οδηγία για την προστασία των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας με τον 4001/2011, εντούτοις η ΡΑΕ δεν έχει ακόμη καταρτίσει Κώδικα Προμήθειας με βάση τον οποίο θα εξειδικεύονται τα μέτρα προστασίας.

Στο νόμο προβλέπεται ότι πολίτες που βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση ή αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας θα εφοδιάζονται απρόσκοπτα με ενέργεια, την οποία θα πληρώνουν σε χαμηλότερες τιμές και με δυνατότητες διακανονισμού. Με βάση αυτό το θεσμικό πλαίσιο θεσπίστηκαν και στη χώρα μας έννοιες όπως αυτή της «ενεργειακής φτώχειας», των «ευάλωτων καταναλωτών» αλλά και ο θεσμός του «τελευταίου καταφυγίου», με τον τελευταίο να αποτελεί ουσιαστικά ρύθμιση με την οποία διασφαλίζεται ότι δεν θα κόβεται το ρεύμα σε κανένα νοικοκυριό ή επιχείρηση, στην περίπτωση που ο προμηθευτής τον οποίο έχει επιλέξει σταματήσει να τον τροφοδοτεί είτε επειδή έβαλε λουκέτο είτε επειδή αδυνατεί να συνεχίσει ομαλά τη λειτουργία του κ.ά. *

Διαμαρτυρία για το χαράτσι

Κατάληψη στα γραφεία της ΔΕΗ στην οδό Παπαναστασίου, στη Θεσσαλονίκη, έκαναν χθες το πρωί μέλη του ΠΑΜΕ, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την επέμβαση των ΜΑΤ και τις προσαγωγές συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ στην Αθήνα.

Τα μέλη του ΠΑΜΕ στάθηκαν μπροστά στα γκισέ και απέτρεψαν τους πολίτες να πληρώσουν το χαράτσι με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

Δηλώσεις Γ. Σγουρού

«Λάθος τακτικές στην είσπραξη φόρων και τελών δεν μπορούν να θεραπεύονται με άστοχες επιθέσεις στο κοινωνικό σώμα», δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός. Πρόσθεσε ότι το θέμα θα έρθει στο επόμενο συμβούλιο ώστε να επιδιωχθεί τροποποίησή του και αποσύνδεση από την πληρωμή της ΔΕΗ.  ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Νοέμβριος, 2011, 10:52 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr