Αποσύνδεση του ειδικού τέλους ζητά η ΕΣΕΕ

Επιστολή, στον υπουργό οικονομικών, ανάπτυξης και τον πρόεδρο της ΔΕΗ, απέστειλε η εθνική συνομοσπονδία ελληνικού εμπορίου ζητώντας την αποσύνδεση του ειδικού τέλους από τον λογαριασμό της ΔΕΗ.

Αναλυτικά:

Σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών, η καταναλωτική συμπεριφορά των Ελλήνων πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο, λίγο πριν τα δεύτερα «μνημονιακά Χριστούγεννα». Οι Έλληνες αγωνίζονται να περισώσουν ό,τι μπορούν, κάνοντας στην ουσία αιματηρές οικονομίες, στην προσπάθειά τους να αντισταθμίσουν απώλειες μισθών, συντάξεων, οικονομιών, εργασιών, ακόμη και ζωών, όπως δυστυχώς καταδεικνύει το ανησυχητικά αυξανόμενο φαινόμενο των αυτοκτονιών.

Συνακόλουθα, η ύφεση βαθαίνει την κρίση και την οικονομική δυσπραγία στην αγορά, οδηγώντας πολύ μεγάλο αριθμό Μμε επιχειρήσεων στα πρόθυρα αναστολής της λειτουργίας τους.

Η επιβολή του ειδικού έκτακτου τέλους ηλεκτροδοτούμενων δομημένων επιφανειών (ΕΕΤΗΔΕ) ήρθε να κλείσει το φαύλο κύκλο του επιχειρηματικού παραλόγου της αυτοτροφοδοτούμενης ύφεσης, της έλλειψης ρευστότητας, του διαρκώς μειούμενου τζίρου, της άναρχης αγοράς που έχει ξεχάσει προ πολλού τον υγιή ανταγωνισμό, των Τραπεζών που υπερβάλουν στις απαιτήσεις χωρίς να παρέχουν τίποτα, των αποσπασματικών τελών «αλληλεγγύης» ή «επιτηδεύματος», της ασυνέπειας του Δημοσίου να καταβάλλει τις υποχρεώσεις του ή να τις συμψηφίσει, όπως με νόμο δεσμεύτηκε! Ακόμη περισσότερο, το ΕΕΤΗΔΕ, συνδυαζόμενο με τις φημολογούμενες αυξήσεις 15% του τιμολογίου της ΔΕΗ, ανοίγει ακόμη περισσότερο την ψαλίδα ανάμεσα στο εμπορικό τιμολόγιο της ΔΕΗ, που είναι ήδη αδίκως διογκωμένο σε σχέση με το βιομηχανικό, βιοτεχνικό και οικιακό. Αντί, λοιπόν, να επιτυγχάνεται η κοινωνικά και οικονομικά δίκαιη σύγκλιση του εμπορικού τιμολογίου με τα λοιπά τιμολόγια, η αναλογικά εφαρμοζόμενη υπέρογκη αύξηση θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη απόκλιση.

Μοιραία, θα προσθέσει ένα ακόμη λειτουργικό βάρος στην χειμαζόμενη εμπορική επιχείρηση, πλήττοντας περαιτέρω την ήδη μειωμένη ανταγωνιστικότητά της. Την κατάσταση βεβαίως χειροτερεύει το αλαλούμ που, εντωμεταξύ, έχει προκύψει με τα πάμπολλα λάθη που έχουν διαπιστωθεί στον υπολογισμό επιβολής του τέλους, τα οποία, κατά διαβολική σύμπτωση, κινούνται μόνο προς τα επάνω και ποτέ προς τα κάτω.

Σύμφωνα με τα μηνύματα αγωνίας, που λαμβάνει η ΕΣΕΕ από το σύνολο των Εμπορικών Συλλόγων της επικράτειας, πάρα πολλές επιχειρήσεις μέλη μας, που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους, δεν μπορούν πλέον να πληρώσουν το ειδικό τέλος. Οι διευκρινήσεις του Υπουργείου Οικονομικών δεν έχουν διορθώσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί, ενώ η παράταση των 40 ημερών δεν λύνει το πρόβλημα της αδυναμίας πληρωμής των λογαριασμών της ΔΕΗ.

Η ΕΣΕΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ήδη, μία στις τρεις εμπορικές επιχειρήσεις παρουσιάζει καθυστερούμενες οφειλές προς την ΔΕΗ. Η λήξη της προθεσμίας καταβολής των συνδυασμένων λογαριασμών ΔΕΗ – ΕΕΤΗΔΕ θα διογκώσει τον αριθμό αυτό, ξεπερνώντας, κατ’ εκτιμήσεις, ακόμη και αυτό το 50% και συρρικνώνοντας τελικά και τα έσοδα της ΔΕΗ. Παράλληλα, η διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος θα δώσει την χαριστική βολή στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις, οδηγώντας στη βέβαιη πλέον αναστολή της λειτουργίας τους και στην απώλεια χιλιάδων θέσεων εργασίας, τόσο εμπόρων όσο και υπαλλήλων.

Όλοι οι παραπάνω κίνδυνοι δεν αποτελούν δυστυχώς εικασίες αλλά έχουν περάσει στο στάδιο της αυτοεκπληρούμενης προφητείας, οδηγώντας σε αλλεπάλληλες και αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα επιταχύνουν την ύφεση και θα επιτείνουν την κρίση στην αγορά και στην κοινωνία. Για να αποφευχθεί αυτό το ενδεχόμενο, θεωρούμε ότι ήρθε πλέον η ώρα να προχωρήσετε στον άμεσο διαχωρισμό του ειδικού τέλους των ακινήτων από τους λογαριασμούς κατανάλωσης της ΔΕΗ, απαλλάσσοντας καταναλωτές και επιχειρηματίες από τον εκβιασμό της διακοπής του ρεύματος, όταν δεν μπορούν να το καταβάλλουν και επιτρέποντας, παράλληλα, στις επιχειρήσεις να διατηρήσουν την ηλεκτροδότησή τους, που αποτελεί και το βασικότερο εργαλείο για την συνέχιση της λειτουργίας τους.

Έχοντας την βεβαιότητα ότι, ενόψει των δυσμενών εξελίξεων, θα λάβετε αυτή τη φορά σοβαρά υπόψη σας την πρότασή μας, διατελούμε

zougla.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 30,Νοέμβριος, 2011, 1:23 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr