Η μετεξέλιξη των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο νέο πλαίσιο της νέας χωροταξικής και θεματικής αναδιάρθρωσης.

Σισκος Ευάγγελος, Καθηγητής Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.

Μετά την υποβολή της υποψηφιότητας μου ως μέλος του νέου Συμβουλίου του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας,  θα ήθελα να σας εκθέσω τις απόψεις και το όραμα μου για τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ μας σε μια νέα εποχή δημιουργίας και ανάπτυξης.


Πιστεύω ότι θα ήταν χρήσιμο για όλη την ακαδημαϊκή μας κοινότητα κάθε υποψήφιος να εκθέσει τις απόψεις αλλά και τις δημιουργικές ιδέες του κατά την προεκλογική περίοδο, ώστε  να λάβουν γνώση όλοι οι συνάδελφοι ψηφοφόροι, αλλά και να γνωρίζουν με την ψήφο τους ποια άποψη-θέση  για το μέλλον του ΤΕΙ  και την μετεξέλιξη του να υποστηρίξουν.

Λαμβάνοντας υπόψη την δύσκολη οικονομική  κατάσταση που ζούμε, τον προγραμματισμό του Υπουργείου Παιδείας για τη μείωση  των κονδυλίων γενικά για την εκπαίδευση, αλλά και το σχεδιασμό για τον «Καλλικράτη» στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση πιστεύω ότι το ΤΕΙ ΔΜ πρέπει σε μεταβατική περίοδο να ανασυνταχθεί και να μετεξελιχθεί, με απώτερο σκοπό την δημιουργία ενός ενιαίου Πανεπιστημιακού οργανισμού Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στη περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Ο οργανισμός αυτός θα προκύψει με την ενοποίηση του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου ΔΜ. Συγκεκριμένα πιστεύω ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο μικρό Πανεπιστήμιο 4 σχολών, 10-12 Τμημάτων,  για να ξεπεράσουμε  την οικονομική κρίση από τις μειώσεις των δαπανών και να αποφύγουμε την ενσωμάτωση των σχολών σε άλλα περιφερειακά Πανεπιστήμια. Στην πορεία το Νέο Πανεπιστήμιο μπορεί να εκπαιδεύσει νέους επιστήμονες και να δημιουργήσει 10-12 νέα καινοτόμα προπτυχιακά αλλά και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών προσελκύοντας όλο και περισσότερους φοιτητές.

Τις απόψεις μου αυτές έχω εκθέσει δημόσια από το 2008 σε εφημερίδες της Καστοριάς, σε εκπομπές των τοπικών τηλεοπτικών καναλιών και ραδιόφωνων. Επίσης διοργάνωσα συνάντηση στο Παράρτημα Καστοριάς  το  Νοέμβριο 2008 με την βουλευτή κυρία Διαματοπούλου Α. και τα μέλη ΕΠ του Παραρτήματος παρουσιάζοντας τις απόψεις μου αυτές.

Σας επισυνάπτω επίσης σε αρχείο μια ολοκληρωμένη πρόταση-μελέτη, η οποία μπορεί να αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης για τη μετεξέλιξη του ΤΕΙ ΔΜ και την δημιουργία του Νέου Πανεπιστημίου ΔΜ.

Εκτός των άλλων σας ενημερώνω ότι σε συζήτηση που είχα με μέλη ΔΕΠ του Τμήματος Βαλκανικών Σπουδών διαπίστωσα με ευχαρίστηση ότι συμμερίζονται την άποψη αυτή και ειδικότερα εκδήλωσαν τον ενθουσιασμό τους στο ενδεχόμενο συνένωσης με το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου προσβλέποντας σε ένα Πανεπιστημιακό Τμήμα με τίτλο «Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών» και έδρα στην Καστοριά.

Τέλος το Πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ ΔΜ από κοινού μπορούν την περίοδο 2012-2016 να αναπτύξουν ένα λεπτομερές πρόγραμμα για την επίτευξη πέντε βασικών στόχων που θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την σύσταση του Νέου Πανεπιστημίου:

1.         Ανάπτυξη στελεχιακού  δυναμικού  (περίοδος υλοποίησης 2012-2016)

2.         Ενίσχυση της υλικοτεχνικής υποδομής και των τεχνολογιών καινοτομίας (περίοδος υλοποίησης 2012-2014).

3.         Εκσυγχρονισμός της εκπαιδευτικής διαδικασίας  και καινοτομίας. Ίδρυση νέων Τμημάτων (περίοδος υλοποίησης 2012-2016)

4.         Εκσυγχρονισμός της επιστημονικής ερευνητικής διαδικασίας (περίοδος υλοποίησης 2012-2016)

5.         Εκσυγχρονισμός του συστήματος διοίκησης και διαδικασιών ελέγχου (περίοδος υλοποίησης 2012-2014).

πατήστε εδώ για να διαβάσετε την ολοκληρωμένη πρόταση.
  Με συναδερφικούς χαιρετισμούς και καλές γιορτές

Σισκος Ευάγγελος, Καθηγητής Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Δεκέμβριος, 2011, 10:04 μμ. στις Κατηγορίες ΚΑΣΤΟΡΙΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Η μετεξέλιξη των ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στο νέο πλαίσιο της νέας χωροταξικής και θεματικής αναδιάρθρωσης.”

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr