Υπουργικό Συμβούλιο: αύξηση τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 9,2%

Θέματα σχετικά με το περιβάλλον και τη διαχείριση των αποβλήτων εξέτασε το Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου, στη Βουλή. Στη συνεδρίαση συζητήθηκε το σχέδιο νόμου «Ποινική προστασία του περιβάλλοντος, Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ – Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ »Ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής»».

Παρόλο που δεν βρισκόταν στην ατζέντα του, αποφασίστηκε ότι στο 9,2% θα διαμορφωθεί η μεσοσταθμική αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ από την 1η Ιανουαρίου 2012. Σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε την Πέμπτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

Το ποσοστό 9,2% είναι η μεσοσταθμική αύξηση που θα περιλαμβάνεται στην Υπουργική Απόφαση με την οποία θα εγκριθούν οι ανατιμήσεις.

Με βάση αυτό η ΔΕΗ θα καταρτίσει τα επιμέρους τιμολόγια που θα ισχύσουν για τους καταναλωτές, ανάλογα με τη χρήση (οικιακό, επαγγελματικό τιμολόγιο κ.λπ.) και το ύψος της κατανάλωσης. Όμως οι οδηγίες που έχει δώσει το ΥΠΕΚΑ στην επιχείρηση είναι:

– Να υπάρξει προοδευτική μεταβολή στα τιμολόγια ώστε η υψηλή κατανάλωση να επιβαρυνθεί συγκριτικά περισσότερο από τη χαμηλή.

– Η αύξηση στα τιμολόγια των επιχειρήσεων και ειδικά των μικρομεσαίων να είναι λελογισμένη.

Το ποσοστό της αύξησης που ενέκρινε το ΥΠΕΚΑ είναι χαμηλότερο απ’ αυτό που ζήτησε η ΔΕΗ, αλλά και από την εισήγηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, καθώς, όπως αναφέρεται, το ΥΠΕΚΑ θεωρεί ότι δεν έχει εξαντληθεί κάθε άλλο μέσο μείωσης του κόστους και βελτίωσης των αποτελεσμάτων της επιχείρησης.

Η απόφαση για την έγκριση των αυξήσεων ελήφθη, τονίζεται ακόμη, με γνώμονα την ανάγκη να παραμείνει η ΔΕΗ υγιής επιχείρηση και να παρουσιάσει κέρδη το 2012, καθώς τα δεδομένα, όπως έχει δηλώσει και η διοίκηση της ΔΕΗ, έδειχναν ότι πάρα πολύ σύντομα η επιχείρηση δεν θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις υποχρεώσεις της.

Ταυτόχρονα, προωθείται κατάργηση του μειωμένου τιμολογίου που ισχύει για τους εργαζόμενους και συνταξιούχους της επιχείρησης, εξετάζεται μείωση του τέλους υπέρ της ΕΡΤ, ενώ δεν θα γίνει καμία μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο.

Ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

Την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου αναμένεται να λάβει σήμερα, Πέμπτη, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα προσφέρει πληθώρα ευεργετημάτων στους οφειλέτες του Δημοσίου για την τμηματική καταβολή των χρεών τους.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ετοιμάσει το σχετικό νομοσχέδιο, το οποίο όμως απαιτείται να εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο προκειμένου να προωθηθεί στη Βουλή ως Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Στους οφειλέτες παρέχεται μεταξύ άλλων η δυνατότητα ρύθμισης όλων των ληξιπρόθεσμων χρεών τους, καταβολής των οφειλών σε 60 μηνιαίες δόσεις, γενναίες απαλλαγές των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, καθώς και η χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας κατά τη διάρκεια της ρύθμισης.

Σύμφωνα με την εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, καθώς και υπέρ τρίτων, βεβαιωμένες στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ) ή στα Τελωνεία του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ), ρυθμίζονται και καταβάλλονται ως ακολούθως:

α) Εφάπαξ, με απαλλαγή 100% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

β) Σε 2-12 μηνιαίες δόσεις, με απαλλαγή 90% των προσαυξήσεων.

γ) Σε 13-24 δόσεις, με απαλλαγή 75% από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.

δ) Σε 25-36 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 60% των προσαυξήσεων.

ε) σε 37-48 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 45% των προσαυξήσεων.

στ) σε 49-60 δόσεις, με απαλλαγή σε ποσοστό 25% των προσαυξήσεων.

Το ΥΠΕΚΑ ζήτησε επίσης από τη διοίκηση της ΔΕΗ:

– Μείωση του συνολικού χρέους μέσω της αξιοποίησης παγίων στοιχείων. Το χρέος της ΔΕΗ θα είναι στο τέλος του χρόνου 4,5 δισ. ευρώ και προβλέπεται μεταξύ άλλων η μείωσή του με αξιοποίηση ενός μέρους των εσόδων που αναμένονται από την πώληση μονάδων ηλεκτροπαραγωγής αλλά και από άλλα πάγια στοιχεία.

– Περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους της επιχείρησης κατά 10-15% και περαιτέρω μείωση του εργατικού κόστους. Οι δαπάνες προσωπικού έχουν μειωθεί κατά 464 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2009 και το 2012 η μείωση προβλέπεται να φθάσει τα 692 εκατ.

– Κατάργηση παροχών όπως η έκπτωση 80% στα τιμολόγια των νυν και πρώην υπαλλήλων της ΔΕΗ (αφορά πάνω από 55.000 δικαιούχους και κοστίζει στην επιχείρηση περίπου 40 εκ. ευρώ τον χρόνο).

– Να προχωρήσει σε συμψηφισμό οφειλών προς το δημόσιο

– Να μην υπάρξει καμία δυσμενής μεταβολή στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο και στο τιμολόγιο των πολυτέκνων, τα οποία εφαρμόζονται σε περισσότερα από 265.000 νοικοκυριά.

– Να επιτευχθεί κερδοφορία το 2012.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε ακόμη στο Υπουργικό Συμβούλιο ότι τα τιμολόγια του ηλεκτρικού στην Ελλάδα είναι από τα χαμηλότερα στην Ευρώπη, τόσο σε απόλυτες τιμές όσο και σε μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σημειώνεται ακόμη ότι από την αύξηση του 9,2% το 1,1% είναι το καθαρό όφελος για τη ΔΕΗ, ενώ το υπόλοιπο 8,1% καλύπτει:

– Την αύξηση του κόστους των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (τιμολόγιο πολυτέκνων, νησιά) που είναι 3,5%.

– Αυξήσεις φόρων (2,6% ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο, 0,9% το τέλος λιγνίτη και 1,1% ΦΠΑ).

Παραχώρηση 11.000 στρεμμάτων στον Παρνασσό στα ΕΤΑ

Εκτός από την ποινική προστασία του περιβάλλοντος και το πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων, ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε και μια σειρά ρυθμίσεων οι οποίες αφορούν αρμοδιότητες του ΥΠΕΚΑ.
Μεταξύ αυτών περιέχονται διατάξεις σχετικά με την παραχώρηση στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ ΑΕ) της χρήσης δημόσιας έκτασης 11.100 στρεμμάτων η οποία βρίσκεται στο Χιονοδρομικό Κέντρο του Παρνασσού.
Να θυμίσουμε ότι…σούπερ επέκταση του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού προγραμμάτιζαν ήδη από το 2008 το τότε υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (στο οποίο ανήκε η έκταση) γεγονός που είχε προκαλέσει πολλές αντιδράσεις. Τότε μιλούσαν για παραχώρηση στα ΕΤΑ 14.000 στρεμμάτων, περιμετρικά της περιοχής Φτερόλακκα, όπου θα κατασκευάζονταν άλλες τρεις μεγάλες πίστες μήκους 22 χιλιομέτρων.

Επιπλέον ο κ. Παπακωνσταντίνου παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ρυθμίσεις για θέματα σχετικά με δάση και δασικές εκτάσεις, όπως είναι η δυνατότητα, με έγκριση της δασικής αρχής και κατόπιν εγκεκριμένων μελετών,  να κατασκευάζονται,  κάτω από πάρκα ή άλση,  έργα τα οποία εξυπηρετούν τη λειτουργία υπόγειου σιδηροδρόμου (ΜΕΤΡΟ).

Στο προτεινόμενο σχέδιο περιέχονται ακόμη τροποποιήσεις (οι οποίες είχαν ζητηθεί από το ΤΕΕ) σε συγκεκριμένα άρθρα των ν. 4030/2011 και ν. 4014/2011 οι οποίες  αφορούν τους ελεγκτές δόμησης, τις βεβαιώσεις των μηχανικών και την απαίτηση για το τοπογραφικό διάγραμμα, τον καθορισμό τιμή ζώνης για αυθαίρετα σε περιφερειακές ενότητες που δεν υπάρχει αντικειμενική τιμή, τη διατήρηση του υφιστάμενου Προέδρου του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης, κ.α.

Επίσης, προωθούνται ρυθμίσεις για διάφορα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και αστικής ανάπλασης σχετικά με τα Προεδρικά Διατάγματα για τις Ζώνες Ενεργούς Πολεοδομίας, το πρόγραμμα ανάπλασης του Φαληρικού όρμου, την ολοκλήρωση του κτιριακού συγκροτήματος της Εθνικής Πινακοθήκης και του Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου στην Αθήνα, την αποκατάσταση υφιστάμενων παράνομων χώρων ανεξέλεγκτης απορριμμάτων στην ανατολική πλευρά του Υμηττού κ.α.

Σχετικά με θέματα που αφορούν την Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος ρυθμίζεται η διαδικασία μετακίνησης ή απόσπασης υπαλλήλων προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεώρησης και Κατεδάφισης Αυθαιρέτων (ΕΥΕΚΑ), ο τρόπος κατανομής του προσωπικού των Ειδικών Υπηρεσιών της Ειδικής Γραμματείας Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΕΓΕΠΕ) του ΥΠΕΚΑ στους Τομείς Νοτίου και Βορείου Ελλάδας αυτών, κ.α.  ΤΟ ΒΗΜΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 30,Δεκέμβριος, 2011, 1:04 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr