Περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ μέσω Taxisnet

Της Μαρίας Βουργάνα.

Υποχρεωτικά ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος Taxisnet θα υποβάλουν πλέον οι επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Το μέτρο ισχύει για φορολογικές περιόδους από 1ης Ιανουαρίου 2012 και εφεξής, ενώ από την 1η Απριλίου 2012 αποκλειστικά ηλεκτρονικά θα υποβάλονται και οι εκπρόθεσμες ή τροποποιητικές δηλώσεις ΦΠΑ.

Οι αλλαγές στον τρόπο υποβολής των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ προβλέπονται με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου. Σύμφωνα με την απόφαση:

1 Η περιοδική δήλωση ΦΠΑ πρέπει να υποβάλλεται μέχρι:

α) Την 26η ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει χρεωστικό υπόλοιπο.

β) Την τελευταία ημέρα του επόμενου μήνα από τη λήξη της φορολογικής περιόδου στην οποία αφορά η δήλωση, εφόσον προκύπτει μηδενικό ή πιστωτικό υπόλοιπο.

2 Ως φορολογική περίοδος ορίζεται:

Ο ημερολογιακός μήνας για τους υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ και το ελληνικό δημόσιο.

Το ημερολογιακό τρίμηνο γι’ αυτούς που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ, ή δεν είναι υπόχρεοι σε τήρηση βιβλίων.

3 Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2012 και εφεξής οι εμπρόθεσμες περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISΝΕΤ.

4 Για φορολογικές περιόδους από 1.1.2011 και εφεξής οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή ή μέσω του ειδικού δικτύου TAXISΝΕΤ, ενώ οι δηλώσεις αυτές από 1.4.2012 υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο με τη χρήση ηλεκτρονικής μεθόδου μέσω του ειδικού δικτύου TAXISΝΕΤ.

5 Για φορολογικές περιόδους μέχρι 31.12.2010 οι εκπρόθεσμες και τροποποιητικές περιοδικές δηλώσεις υποβάλλονται αποκλειστικά και μόνο στην αρμόδια ΔΟΥ σε έντυπη μορφή.

6 Με την υποβολή της δήλωσης καταβάλλεται στο Δημόσιο το σύνολο του χρεωστικού υπολοίπου και των ενδεχόμενων φορολογικών προσαυξήσεων ή τουλάχιστον το 40% του χρεωστικού υπολοίπου στην περίπτωση εμπρόθεσμης περιοδικής δήλωσης. Σε αντίθετη περίπτωση η περιοδική δήλωση θεωρείται ως μη υποβληθείσα και δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Η περιοδική δήλωση υποβάλλεται σε έντυπη μορφή στην αρμόδια ΔΟΥ, στις εξής περιπτώσεις:

Όταν ζητείται συμψηφισμός του χρεωστικού υπολοίπου, εν όλω ή εν μέρει, με απαιτήσεις κατά του Δημοσίου.

Όταν η περιοδική δήλωση υποβάλλεται από τους κληρονόμους θανόντος υποκείμενου στο φόρο.

Μετά από έγκριση του εφόρου, για υποκείμενους στο φόρο που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ, εφόσον κρίνεται ότι συντρέχει πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο. Πραγματική αδυναμία υποβολής ενδεικτικά συντρέχει στην περίπτωση υποκειμένων που είναι εγκατεστημένοι σε απομακρυσμένες περιοχές, μεγάλης ηλικίας ή που δεν έχουν εξοικείωση με τη χρήση του διαδικτύου.

Όταν το ειδικό δίκτυο TAXISNET δεν μπορεί και για όσο χρόνο αυτό δεν είναι δυνατόν, να αναγνωρίσει ως εμπρόθεσμη την υποβαλλόμενη περιοδική δήλωση. Στην περίπτωση αυτή η περιοδική δήλωση μπορεί να υποβάλεται εμπρόθεσμα μέχρι τη μεθεπόμενη τοπικά εργάσιμη ημέρα.ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Ιανουάριος, 2012, 9:02 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr