ΤΟ ΜΕΓΑ-ΦΡΑΓΜΑ ΕΛΑΦΙΟΥ ΓΡΕΒΕΝΩΝ
 ΕΠΙΤΑΧΥΝΕΙ ΤΗΝ «ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ» ΤΟΥ ΑΛΙΑΚΜΟΝΑ
-Ερώτηση του Μ. Τρεμόπουλου στην Ευρωβουλή –

Το ζήτημα του σχεδιασμού ενός υδροηλεκτρικού μεγα-φράγματος στο Ελάφιο Γρεβενών φέρνει υπόψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Μ. Τρεμόπουλος.
Στην ερώτηση αναφέρεται ότι ο ταμιευτήρας που σχεδιάζεται να προκύψει από το 110 μ. ύψους φράγμα θα έχει έκταση 39 km2 και μήκος περί τα 40 km. Ταυτόχρονα, σημαντικό τμήμα του ποταμού Βενέτικου θα πλημμυρίσει (17 km). Ο ποταμός Γρεβενίτης, θα κατακλυσθεί σχεδόν ολόκληρος, από την πόλη των Γρεβενών έως και τη συμβολή του με τον Αλιάκμονα. Πέρα από τις σοβαρές περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκύψουν, υπογραμμίζεται ότι δεν έχουν μελετηθεί οι συνδυαστικές επιπτώσεις από τα δεκάδες άλλα τεχνητά έργα που επιβαρύνουν το ποτάμιο σύστημα του Αλιάκμονα και δεν έχει εκπονηθεί προσχέδιο Διαχείρισης Λεκάνης Απορροής. Ο ευρωβουλευτής ρωτά την Επιτροπή τι μέτρα προτίθεται να λάβει ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο ύπαρξης συνεχών τεχνητών λιμνών στον ποταμό Αλιάκμονα, που συρρικνώνουν ακόμη περισσότερο και διασπούν την ελληνική βιοποικιλότητα (ιδιαίτερα στον τομέα  μετακίνησης και διαβίωσης των μεγάλων θηλαστικών).

«Όπως είχα δηλώσει και για το φράγμα στο Νεστόριο, ο Αλιάκμονας φαίνεται να πέφτει θύμα μιας ανεξέλεγκτης «φραγματολαγνείας»», δήλωσε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Το φράγμα στο Ελάφιο είναι μια πολύ μεγαλύτερη κατασκευή που εκτός από περιβαλλοντικούς ίσως ενέχει και γεωτεκτονικούς κινδύνους. Η τεχνητή λίμνη θα φτάσει σχεδόν ως τα Γρεβενά!  Εάν τελεσφορήσει αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να ξεχάσουμε τον Αλιάκμονα ως ένα φυσικό ποτάμιο οικοσύστημα. Θα μετατραπεί σε μια τεράστια τεχνητή λίμνη με τόνους τσιμέντου, η οποία θα επιφέρει καίριο πλήγμα στη βιοποικιλότητα της χώρας. Η λύση στην κρίση δεν είναι τσιμεντένια φράγματα και κατασκευαστικά έργα που αδειοδοτούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τις οικολογικές αντοχές των ποταμών μας και τις αθροιστικές επιπτώσεις τους στη βιοποικιλότητα που αποτελεί ανεκτίμητης αξίας περιουσιακό μας στοιχείο. Όσο γρηγορότερα το κατανοήσουμε, τόσο ευκολότερη θα είναι η προσαρμογή της οικονομίας μας».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Ιανουάριος, 2012, 12:02 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr