Κατάργησαν τους μεσάζοντες μέσω ίντερνετ

Στην Κατερίνη, μια ομάδα εθελοντών πολιτών επιχειρεί να καταργήσει τους μεσάζοντες με στόχο να βοηθήσει από τη μια τους Ελληνες παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους και από την άλλη τους καταναλωτές να τα προμηθευτούν σε χαμηλές τιμές.

Το εγχείρημα προς το παρόν έχει περισσότερο συμβολικό χαρακτήρα και ξεκινά με τη διάθεση σήμερα φτηνής πατάτας από το Νευροκόπι. Εκατοντάδες κάτοικοι της Κατερίνης, που έχουν προηγουμένως δηλώσει συμμετοχή μέσω του Διαδικτύου, θα προμηθευτούν πατάτες μόλις προς 25 λεπτά το κιλό. Από τη στιγμή που τα μέλη της πρωτοβουλίας ανέβασαν την προσφορά στο Διαδίκτυο, «ξεπούλησαν» μέσα σε 10 ώρες!

Ενας παραγωγός από το Νευροκόπι θα μεταφέρει με ένα φορτηγό 24 τόνους πατάτες σε συσκευασίες των 10 κιλών που θα διατίθενται προς 2,5 ευρώ η καθεμία. Κι αυτό όταν η τιμή που πληρώνει ο καταναλωτής για την πατάτα του Νευροκοπίου είναι σήμερα γύρω στα 70 λεπτά το κιλό.

Η πρωτοβουλία αυτή, πίσω από την οποία βρίσκονται τα μέλη της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης του Νομού Πιερίας, έρχεται πρώτα απ’ όλα να αναδείξει στην πράξη το μεγάλο χάσμα που υπάρχει στις τιμές των αγροτικών προϊόντων μεταξύ αυτών που εισπράττουν οι παραγωγοί και αυτών που πληρώνει ο καταναλωτής.

Το Νευροκόπι είναι από τις μεγαλύτερες πατατοπαραγωγικές περιοχές της χώρας. Φέτος η παραγωγή υπολογίζεται σε 90.000 τόνους, όμως ακόμη παραμένουν στα χέρια των παραγωγών περίπου 50.000 τόνοι και σε λίγες εβδομάδες κινδυνεύουν με καταστροφή.

Οι έμποροι προμηθεύονται την πατάτα Νευροκοπίου σε εξευτελιστικές τιμές, μόλις προς 10-13 λεπτά το κιλό, όταν το κόστος παραγωγής υπολογίζεται σε πάνω από 20 λεπτά το κιλό για τον αγρότη.

Η τιμή που πωλείται αυτές τις μέρες από την Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας είναι στα 40 λεπτά το κιλό. Η καθήλωση των τιμών για τους παραγωγούς επιτυγχάνεται με αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες σε πολύ χαμηλές τιμές Οι ποσότητες αυτές εισάγονται σε πολύ χαμηλές τιμές και συχνά «βαπτίζονται» ως ελληνικές, ακόμη και «Νευροκοπίου», για να προωθηθούν στη συνέχεια στην αγορά.

Μεγάλη ανταπόκριση από τους καταναλωτές
Η κίνηση βρίσκει μιμητές και σε άλλες περιοχές

Η πρωτοβουλία της Ομάδας Εθελοντικής Δράσης Νόμου Πιερίας βρήκε ήδη μεγάλη ανταπόκριση και απήχηση μέσω του Διαδικτύου και βρίσκει μιμητές και σε άλλες περιοχές.

Η ίδια η ομάδα, εκτός από τις πατάτες, τις επόμενες μέρες θα βοηθήσει ώστε να διατεθούν στην Κατερίνη σε χαμηλές τιμές απευθείας από παραγωγούς διαφόρων περιοχών της χώρας και άλλες ποσότητες αγροτικών προϊόντων, όπως ρυζιού, λαδιού, οσπρίων κ.ά.

Η δημοσιότητα που δόθηκε στο όλο θέμα άρχισε, όμως, να επηρεάζει και την αγορά. Μια γνωστή αλυσίδα σούπερ μάρκετ της Βόρειας Ελλάδας ξεκίνησε αυτές τις μέρες διαφημιστική καμπάνια και διαθέτει τις πατάτες Νευροκοπίου προς 34 λεπτά το κιλό, από 70 λεπτά.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ – ΕΘΝΟΣ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 24,Φεβρουάριος, 2012, 11:44 πμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr