Ημερίδα στο ΤΕΙ:»Ένας χρόνος από το ατύχημα στη Fukushima «Πυρηνική Ενέργεια. Ραδιενέργεια & Ακτινοβολίες»»

Τo Σάββατο 10 Μαρτίου και ώρα 10:00 π.μ. το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Τ.Ε.Ι. Δυτικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ε.Κ.Φ.Ε. Καστοριάς στο αμφιθέατρο του Παραρτήματος Καστοριάς, διοργανώνουν ημερίδα που αφορά στην «Πυρηνική Ενέργεια. Ραδιενέργεια και Ακτινοβολίες». Η ημερίδα πραγματοποιείται με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από το πυρηνικό ατύχημα που συνέβη στην Fukushima Daiichi της Ιαπωνίας στις 11 Μαρτίου του 2011.

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τεχνολογίας Υπολογιστών με τον αναπληρωτή καθηγητή Σινάτκα Ι. ανταποκρινόμενο σε πρόταση της καθηγήτριας εφαρμογών Δρ. ΠηλακούταςΜυροφόρας του Γενικού Τμήματος Φυσικής, Χημείας και Τεχνολογίας Υλικών της Σ.Τ.Ε.Φ. του Τ.Ε.Ι. Πειραιά, συμμετέχει σε έρευνα για τις αντιλήψεις και πεποιθήσεις των φοιτητών αλλά και του γενικού πληθυσμού, σχετικά με θέματα πυρηνικής τεχνολογίας, των ακτινοβολιών και των επιπτώσεών τους στη ζωή μας.

 

Η έρευνα ξεκίνησε στα πλαίσια πτυχιακής εργασίας και τα ενδιαφέροντα αποτελέσματά της έδωσαν την αφορμή για την επέκτασή σε μεγαλύτερο δείγμα και σε πιο μελετημένα ερωτήματα.

Ενδιαφέροντα αρχικά συμπεράσματα της πτυχιακής είναι :

 • οι φοιτητές και ο γενικός πληθυσμός απάντησαν περίπου με τον ίδιο τρόπο

 • ποσοστό μεγαλύτερο του 70% γνωρίζει την φυσική ραδιενέργεια αλλά

 • μόνο το 25% την θεωρεί ως την κύρια πηγή δόσης

 • ποσοστό μεγαλύτερο του 90% γνωρίζει ότι δεν είναι όλες οι ακτινοβολίες το ίδιο επιβλαβείς αλλά

 • σχεδόν 50% θεωρεί ότι τα ραδιοκύματα προκαλούν γενετικές μεταλλάξεις.

 • μόνο το 25% γνωρίζουν ότι οι γενετικές μεταλλάξεις οφείλονται αποκλειστικά στις ακτινοβολίες γ και Χ.

 • περισσότεροι από 70% γνωρίζουν τη χρήση των ιοντίζουσων ακτινοβολιών στην ιατρική όμως

 • λιγότεροι από 40% γνωρίζουν ότι η ακτινογραφία δεν προκαλεί ραδιενεργή μόλυνση

 • ακόμα το 60% περίπου αγνοεί ότι κατά το σπινθηρογράφημα διοχετεύονται στον εξεταζόμενο ραδιενεργά στοιχεία.

Για δε την πυρηνική ενέργεια, προκύπτει ότι μόνο ο ένας στους δύο γνωρίζει ότι τα πυρηνικά εργοστάσια εκπέμπουν λιγότερους ρύπους σε σχέση με τα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια λιγνίτη.

Ακόμα λιγότεροι ένας στους τρείς, γνωρίζει ότι η Γαλλία είναι η ευρωπαϊκή χώρα που καλύπτει το 70% των ενεργειακών της αναγκών με πυρηνική ενέργεια.

Ειδικότερα μόνο το 15% περίπου γνωρίζει ότι το καίσιο και το ιώδιο είναι τα κυριότερα στοιχεία που μολύνουν την ατμόσφαιρα σε περίπτωση ατυχήματος σε πυρηνικό εργοστάσιο.

Το πιο περίεργο όμως είναι ότι μόνο το 14% δηλώνει ότι οι γνώσεις του προέρχονται από το σχολείο, ενώ το 70% δηλώνει ως πηγή των γνώσεών του το διαδίκτυο και τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα.

Επίσης σημαντικό στοιχείο είναι ότι περίπου 70% των σπουδαστών και 50% του γενικού πληθυσμού δηλώνουν μεγάλο ενδιαφέρον για σχετικά ενημερωτικά σεμινάρια.

Αυτό αποτελεί έναυσμα διοργάνωσης ενημερωτικών συναντήσεων-ημερίδων πάνω σε σχετικά θέματα από επιστημονικούς φορείς και το εκπαιδευτικό μας σύστημα..

Η αρχική αυτή έρευνα θα επεκταθεί και σε άλλα ιδρύματα (ΤΕΙ και ΑΕΙ) σε συνδυασμό με ενημερωτικά σεμινάρια με στόχο την ευαισθητοποίηση και τη βελτίωση των γνώσεων στις εφαρμογές της πυρηνικής τεχνολογίας και τις επιπτώσεις τους στην ζωή μας.

Το ερωτηματολόγιο μπορείτε και σεις να το απαντήσετε κάνοντας κλικ εδώ

Το πρόγραμμα της ημερίδας μπορείτε να το διαβάσετε κάνοντας κλικ εδώ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 5,Μάρτιος, 2012, 12:06 μμ. στις Κατηγορίες ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr