«Κούρεμα» 25% στη χρηματοδότηση των κομμάτων

Σχέδιο νόμου με 15 αλλαγές προτείνει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γιαννίτσης –

Σχέδιο νόμου με το οποίο επέρχονται 15 αλλαγές στο υφιστάμενο καθεστώς της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής κ. Θανάση Τσούρα, ο υπουργός Εσωτερικών κ. Τάσος Γαννίτσης.

Ο κ. Γιαννίτσης στην επιστολή του προς τον κ. Τσούρα, που συνοδεύει το σχέδιο νόμου, επισημαίνει ότι «οι προτεινόμενες διατάξεις ενσωματώνουν θέσεις και προτάσεις που έχουν ήδη διατυπωθεί από την πλευρά του υπουργείου Εσωτερικών στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, γύρω από τις οποίες έγινε συζήτηση και κατ’ αρχήν διαφάνηκε δυνατότητα ευρύτερης αποδοχής μεταξύ των πολιτικών κομμάτων ή, πάντως, περιθώρια περαιτέρω συζήτησης προς διερεύνηση οριστικών θέσεων».
Με τις εν λόγω διατάξεις ρυθμίζονται, μεταξύ των άλλων, τα εξής:
– Η μείωση του ποσοστού της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων κατά 25% και η θέσπιση ανώτατου ορίου, ώστε η βελτίωση των κρατικών εσόδων να μην οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της χρηματοδότησης αυτής.
– Ο υπολογισμός της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης σε απολογιστική αντί προϋπολογιστική βάση επί των πραγματοποιηθέντων τακτικών εσόδων της τελευταίας δημοσιευθείσας χρήσης.
– Η καταβολή της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης σε τέσσερις τριμηνιαίες δόσεις, όπως είναι η πρακτική του 2011 και του 2012.
– Ο καθορισμός της εκλογικής χρηματοδότησης των κομμάτων άπαξ κάθε τέσσερα έτη για το σύνολο των γενικών βουλευτικών εκλογών που διενεργούνται κατά τη διάρκεια της τετραετίας.
– Ο καθορισμός του ύψους της εκλογικής χρηματοδότησης ως ποσοστό 25% της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και η θέσπιση ανώτατου ορίου.
– Η διαδικασία επιμερισμού της άπαξ ανά τετραετία καθοριζόμενης συνολικής εκλογικής χρηματοδότησης σε κάθε επιμέρους εκλογική διαδικασία από τη διακομματική επιτροπή.
– Η αυτοτελής εκλογική χρηματοδότηση των πολιτικών κομμάτων για τις γενικές εκλογές ανάδειξης των Ελλήνων μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με ποσό που συνιστά ποσοστό 30% επί της συνολικής ανά τετραετία εκλογικής χρηματοδότησης για τις γενικές βουλευτικές εκλογές.
– Η σύνδεση της οικονομικής ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς με το ύψος της ετήσιας τακτικής χρηματοδότησης των κομμάτων και η μείωσή της κατά 30% με ταυτόχρονη θέσπιση ανώτατου ορίου.
– Η δυνατότητα χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων και από νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου με όρους διαφάνειας.
– Η δυνατότητα ενίσχυσης των πολιτικών κομμάτων από ιδιώτες και με παροχές σε είδος.
– Η δυνατότητα αξιοποίησης τηλεπικοινωνιακών και διαδικτυακών υπηρεσιών από τα πολιτικά κόμματα για τη συγκέντρωση οικονομικών ενισχύσεων από ιδιώτες.
– Η συμμετοχή στην Επιτροπή Ελέγχου ως μελών μη κοινοβουλευτικών οικονομικών επιστημόνων με κύρος και εμπειρία σε ζητήματα οικονομικών ελέγχων.
– Η δημοσιοποίηση στο διαδίκτυο των αποτελεσμάτων και των ελέγχων της Επιτροπής για τα οικονομικά των κομμάτων.
– Η απαγόρευση της εκχώρησης ως εγγύησης στις τράπεζες της κρατικής χρηματοδότησης πέραν του τρέχοντος ημερολογιακού έτους.
– Η απαγόρευση της σύναψης νέων δανείων με εγγύηση την κρατική χρηματοδότηση από κόμματα που έχουν οφειλές προς τράπεζες μέχρι την εξόφληση των υφιστάμενων δανείων τους.
Ολόκληρο το σχέδιο νόμου και η επιστολή του κ. Γιαννίτση προς τον κ. Τσούρα.ΤΟ ΒΗΜΑ
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Μάρτιος, 2012, 9:44 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr