Ανατρέπεται ο «χάρτης» της ψηφιακής τηλεόρασης

Η υπέρβαση των 4 καναλιών ανά δίαυλο στην περιφέρεια αναμένεται να λύσει το πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Περιφέρεια: Ανοίγει ο δρόμος για διεύρυνση των θέσεων εκπομπής –

Την πλήρη ανατροπή στον τηλεοπτικό χάρτη της χώρας, με τη διεύρυνση των θέσεων ψηφιακής εκπομπής για τους τηλεοπτικούς σταθμούς της περιφέρειας, αποφάσισαν τα συναρμόδια υπουργεία.

Ειδικότερα και όπως προβλέπεται σε Κοινή Υπουργική Απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Επικρατείας Παντελής Καψής και Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Μάκης Βορίδης, αντικαθίσταται η παρ. 3 του αρ. 4 της ΚΥΑ 21161/12.08.2012 (η οποία ρυθμίζει τα θέματα της μετάβασης στην ψηφιακή εκπομπή) και ενώ για τους τηλεοπτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας συνεχίζει να προβλέπεται η εκπομπή 4 καναλιών ανά δίαυλο εκπομπής, ο αριθμός αυτός διευρύνεται κατά το δοκούν για τα κανάλια της περιφέρειας, ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε περιοχής.

Ειδικότερα το προαναφερθέν άρθρο τροποποιήθηκε την Δευτέρα 12.03.2012 ορίζοντας ότι «οι νομίμως λειτουργούντες τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής ή τοπικής εμβέλειας εκπέμπουν ψηφιακά το αναλογικό τους πρόγραμμα, κατά τρόπο ώστε σε κάθε δίαυλο να μεταδίδονται ταυτόχρονα τουλάχιστον τέσσερα διαφορετικά προγράμματα».

Αντίθετα για τους εθνικής εμβέλειας ορίζει ότι θα πρέπει να μεταδίδονται ταυτόχρονα και απολύτως «τέσσερα διαφορετικά προγράμματα όπου το κάθε πρόγραμμα θα καταλαμβάνει το 1/4 του εύρους του διαύλου».

Πρόκειται για μια απόφαση, η οποία ανοίγει την πόρτα της ψηφιακής εκπομπής σε περισσότερους από 4 τηλεοπτικούς σταθμούς ανά δίαυλο και λύνει το μεγάλο πρόβλημα που υπάρχει σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Σε πολλά μέρη οι τηλεοπτικοί σταθμοί που έχουν πάρει έγκριση από το ΕΣΡ για προσωρινή ψηφιακή εκπομπή είναι περισσότεροι σε αριθμό από τον διαθέσιμο αριθμό των προγραμμάτων που με τον προηγούμενο περιορισμό, θα μπορούσαν να εκπεμφθούν ανά δίαυλο.

Η υπόθεση παίρνει μεγαλύτερες διαστάσεις, δεδομένου του ότι ακόμα στη χώρα μας δεν έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την δημιουργία τελικού Χάρτη Συχνοτήτων ψηφιακής εκπομπής, ενώ οι προθεσμίες -και βάσει των δεσμεύσεων απέναντι στην ΕΕ και των δεσμεύσεων απέναντι στην τρόικα (με αφορμή το ψηφιακό μέρισμα)- στενεύουν ασφυκτικά πια. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι τέλος Μαρτίου -σύμφωνα με όσα περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο 2- θα πρέπει να έχουν δρομολογηθεί οι σχετικές ενέργειες.

Περισσότερος χώρος

Όπως όλα δείχνουν και με δεδομένο το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει για να γίνουν μια σειρά από ενέργειες, οδεύουμε ολοταχώς προς την νομιμοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης. Η ρύθμιση αυτή της ΚΥΑ, η οποία περιλαμβάνει τόσο τους περιφερειακής όσο και τους τοπικής εμβέλειας σταθμούς της επαρχίας, κινείται σαφώς προς αυτή την κατεύθυνση.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις διατάξεις για την ψηφιακή (του νόμου Ρουσόπουλου ν.3592/07, ο οποίος είναι ακόμα σε ισχύ), οι σταθμοί τοπικής εμβέλειας στο νέο ψηφιακό περιβάλλον καταργούνται. Υπό το φως των εξελίξεων, ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο λίαν προσεχώς και αφού πλέον βρέθηκε χώρος εκπομπής, να υπάρξει αλλαγή της πρόβλεψης αυτής, πράγμα που θα ικανοποιήσει αίτημα πολλών επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στο χώρο των ΜΜΕ σε διάφορες περιοχές ανά την Ελλάδα. Εκτιμάται ότι η κίνηση αυτή δεν είναι άσχετη με τις επερχόμενες πολιτικές εξελίξεις του επομένου διμήνου.

Συχνότητες της ΕΡΤ

Διευκρινίζεται ότι οι συχνότητες από τις οποίες θα έπρεπε να εκπέμψουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στην περιφέρεια, είναι συχνότητες της ΕΡΤ Προκειμένου να συμβεί αυτό και δεδομένου του αριθμού των καναλιών που είχαν εξασφαλίσει τη σχετική έγκριση ανά την Ελλάδα, ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας, θα έπρεπε να διαθέσει μεγάλο μέρος των συχνοτήτων που διαθέτει για το σκοπό αυτό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΟΥ – sioan@naftemporiki.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Μάρτιος, 2012, 10:07 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr