Το Δημόσιο ξενοικιάζει χωρίς αποζημίωση τα ακίνητα που στεγάζει τις υπηρεσίες του. Αλλάζουν όλα, εξελίξεις και στην Καστοριά

Νομοθετική διάταξη, με την οποία το Δημόσιο θα μπορεί να ξενοικιάζει τα ακίνητα που στεγάζει τις υπηρεσίες του, καταβάλλοντας μόνο ένα ενοίκιο σαν προβληματική εμπορική επιχείρηση, προώθησε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιάννης Μουρμούρας.

Κατά τα άλλα, τα περιβόητα ακίνητα- φιλέτα που μένουν αναξιοποίητα και θα μπορούσαν να στεγάσουν υπηρεσίες του Δημοσίου- π.χ. τις διάσπαρτες διευθύνσεις του υπουργείου Οικονομικών- είναι μάλλον ένας ακόμα μύθος, καθώς τα εν λόγω ακίνητα δεν ανήκουν στη δημόσια περιουσία του Δημοσίου κι ως εκ τούτου η χρήση τους δεν θα ήταν με το αζημίωτο.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, προκύπτουν τα εξής:

 • Ελέγχθηκε η μείωση κατά 20% (θεσπισθείσα νομοθετικά) των μισθωμάτων που καταβάλλει το Δημόσιο για στέγαση των Υπηρεσιών του και διαπιστώθηκε η εφαρμογή της στο σύνολο των υφιστάμενων μισθώσεων, ενώ καταγράφηκε ετήσια εξοικονόμηση δαπανών, ύψους 35.000.000 ευρώ.
 • Διενεργήθηκε έρευνα, μέσω των Κτηματικών Υπηρεσιών όλης της χώρας, ώστε να διαπιστωθεί τυχόν ύπαρξη κενών ακινήτων, ιδιοκτησίας του Δημοσίου, κατάλληλων για τη στέγαση ή μεταστέγαση Δημόσιων Υπηρεσιών. Από τα στοιχεία που συλλέχθηκαν προέκυψε ότι στην χωρική αρμοδιότητα των Κτηματικών Υπηρεσιών Αθήνας, Πειραιά, Ανατολικής και Δυτικής Αττικής και Θεσσαλονίκης δεν υπάρχουν προς το παρόν κατάλληλα κτίρια για την εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού.
 • Τα χαρακτηριζόμενα από δημοσιεύματα ως «κενά δημόσια κτίρια – φιλέτα» δεν ανήκουν στο στενό Δημόσιο Τομέα, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν δωρεάν, αλλά σε διάφορα νομικά πρόσωπα, ταμεία, ασφαλιστικές εταιρείες, την Εκκλησία της Ελλάδος και άλλους φορείς. Η χρήση των προαναφερθέντων κτιρίων για στέγαση υπηρεσιών του Δημοσίου δεν θα ήταν ανέξοδη, αντιθέτως, θα συνεπαγόταν καταβολή μισθώματος και ενδεχομένως υψηλό κόστος επισκευής και διαρρύθμισης, ενώ η μίσθωσή τους τελεί και υπό την αίρεση της προθυμίας των ιδιοκτητών να συνάψουν μισθωτική σύμβαση με το Δημόσιο.
 • Έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία δημιουργίας Μητρώου μισθωμάτων σε όλη τη χώρα με στόχο μεταξύ άλλων, την δυνατότητα άμεσης και αυτόματης ανάδειξης μισθωμάτων του Δημοσίου που διαφοροποιούνται σημαντικά από αυτά της αγοράς, ώστε να λαμβάνονται διορθωτικά μέτρα εγκαίρως.

 

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Απρίλιος, 2012, 3:02 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

2 Σχόλια για “Το Δημόσιο ξενοικιάζει χωρίς αποζημίωση τα ακίνητα που στεγάζει τις υπηρεσίες του. Αλλάζουν όλα, εξελίξεις και στην Καστοριά”

 1. chris

  Γιατί δεν ρωτάει κάποιος τον διευθυντή της πρωτοβάθμιας να μας πεί τι ενέργειες έκανε, ώστε να μετακομίσει σε κρατικό κτήριο η υπηρεσία του.

 2. gp

  Τρανό παράδειγμα λαμογιάς το κτίριο που νοικιάζει η Εφορία Καστοριάς ενώ υπάρχουν τόσα άλλα δημόσια κτίρια.
  Ελάτε να ζητήσετε ψήφο πολιτικάντηδες του νομού που ανήκετε στα κόμματα της τωρινής βουλής. Ελάτε…η μάλλον πάτε σε καμιά κηδεία ή πανηγύρι ή εκδήλωση απρόσκλητη…

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr