ΧΩΡΙΣ ΜΕΙΩΜΕΝΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ ΣΤΑ ΚΤΕΛ, ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ:

ΠΑΛΙ Ο ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΣ ΣΤΟΥΣ ΠΙΟ ΑΔΥΝΑΜΟΥΣ;

Από την 1η Ιουλίου, τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ όλης της χώρας δεν αναγνωρίζουν πια δικαίωμα μειωμένου εισιτηρίου 50% για τα άτομα με αναπηρία.

Η σχετική απόφαση της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινητιστών Υπεραστικών Συγκοινωνιών και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Αστικών Συγκοινωνιών, στηρίζεται στη στάση του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που καθυστερεί αδικαιολόγητα να υπογράψει μαζί τους τα συμφωνητικά για τη σχετική επιδότηση του 2010 για τη μεταφορά ατόμων με αναπηρία, ενώ δεν έχει εξοφλήσει ούτε τα αντίστοιχα ποσά του 2009.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πιστεύουμε ότι η οικονομική συγκυρία δε μπορεί να αποτελέσει δικαιολογία για ασυνέπεια του κράτους στις οικονομικές του υποχρεώσεις, ιδιαίτερα για ευάλωτες κοινωνικές ομάδες όπως τα άτομα με αναπηρία. Θεωρούμε όμως ότι η κίνηση των ΚΤΕΛ να καταργήσουν με δική τους πρωτοβουλία τα μειωμένα εισιτήρια των ατόμων με αναπηρίες, αποτελεί στην ουσία πράξη αυτοδικίας εναντίον τρίτων, και μάλιστα των πιο αδύναμων, που δεν έχουν καμιά ευθύνη για την ασυνέπεια του υπουργείου. Πολύ περισσότερο που στην Ελλάδα του 2010 η πλειοψηφία των ατόμων με αναπηρίες παραμένουν αποκλεισμένα από δυνατότητες μόρφωσης και εργασίας, δυσκολεύονται ακόμη και στη μετακίνησή τους, και στηρίζουν την επιβίωσή τους σε χαμηλές συντάξεις και επιδόματα με αγοραστική δύναμη που ήδη συμπιέζεται κι άλλο. Το ότι δεν τους βλέπουμε συχνά να κυκλοφορούν, δε σημαίνει ότι μπορούμε να τους επιβάλουμε περικοπές παροχών αντί για στήριξη.

Ως επιχειρήσεις που λειτουργούν μονοπωλιακά με κρατική παραχώρηση, τα ΚΤΕΛ οφείλουν να  μην πρωτοστατούν σε καταστάσεις «όλοι εναντίον όλων» με πρώτο στόχο τους πιο αδύναμους, και δείχνουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη. Επιδοτούνται άλλωστε ήδη γενναία για τη μεταφορά μαθητών, συχνά σε κλίμα αδιαφάνειας και πελατειακών συναλλαγών με τις νομαρχίες. Σκόπιμο θα ήταν λοιπόν να δοθούν στη δημοσιότητα στοιχεία για το ύψος των επιδοτήσεων για αναπηρικά εισιτήρια που καθυστερεί το υπουργείο, τον αριθμό ατόμων με αντίστοιχες κάρτες αναπηρίας, τον ετήσιο αριθμό μετακινήσεων ατόμων με αναπηρίες ανά περιοχή, αλλά και το ποσοστό των λεωφορείων, σταθμών και στάσεων που έχουν αναδιαμορφωθεί ώστε να είναι προσπελάσιμα και στα άτομα με σοβαρές αναπηρίες. Με τα στοιχεία αυτά θα φανεί τι μέρος του συνολικού μεταφορικού τους έργου αφορά η μεταφορά αναπήρων και αν η καθυστέρηση των σχετικών επιδοτήσεων δημιουργεί ή όχι σοβαρό οικονομικό πρόβλημα.

Ας αναζητήσουν λοιπόν τα ΚΤΕΛ άλλους δρόμους για να επιλύσουν τις οικονομικές τους διαφορές με το Δημόσιο και ας δείξουν πρώτοι στα άτομα με αναπηρίες το σεβασμό που απαιτούν για τον κλάδο τους από το κράτος. Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι τα αστικά και υπεραστικά λεωφορεία χρειάζεται να ξαναδούν από την αρχή το ρόλο τους, προκειμένου να γίνουν μέρος της λύσης για βιώσιμες μεταφορές. Στο πλαίσιο αυτό, οι Οικολόγοι Πράσινοι είμαστε ανοικτοί και στο διάλογο μαζί τους.

Η Εκτελεστική Γραμματεία των Οικολόγων Πράσινων

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Ιούλιος, 2010, 3:44 μμ. στις Κατηγορίες ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr