Ο επτάλογος της 6ης Μαΐου

Μετά από δυόμιση χρόνια έκδηλου πολιτικού παραλογισμού, λαϊκισμού κι αφόρητης γελοιότητας, φτάσαμε στις σημαντικότερες εκλογές της μεταπολίτευσης, που θα κρίνουν στο μέγιστο βαθμό τη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και παγκόσμιο στερέωμα κατά το άμεσο μέλλον. Η χώρα βρίσκεται σε κομβικό σημείο:

μέσα σε ένα περιβάλλον δυσμενών οικονομικών προσδοκιών, χωρίς καθόλου χρόνο για χάσιμο, η Ελλάδα διψά για πραγματικές μεταρρυθμίσεις. Μετά από μια λιτότητα που απλώς έδωσε μια μικρή παράταση χρόνου, καλούμαστε να αντιστρέψουμε όλα όσα μας οδήγησαν στον γκρεμό. Ό,τι είναι να γίνει, θα πρέπει να γίνει σήμερα, όχι αύριο, αν θέλουμε να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό μας κεκτημμένο.Το υπάρχον πολιτικό σύστημα δεν είναι απλώς ανίκανο να κάνει τη δουλειά, αλλά ως φορέας του φαύλου μεταπολιτευτικού γονιδιώματος, διαιωνίζει εμμονικά το σύστημα που μας έφερε ως εδώ. Οι «εναλλακτικές» προτάσεις των εφηβικών τσιτάτων και του λαϊκισμού δεν προκαλούν πλέον γέλιο, αλλά ενόχληση, ενώ ο άξονας του δικομματισμού δείχνει να οσμώνεται, μπας και πάρει παράταση ζωής. Ωστόσο ζούμε σε δημοκρατία, κι άρα σε λίγες μέρες είμαστε σε θέση να τα αλλάξουμε όλα. Πριν την κάλπη, ας έχουμε κατά νου τα εξής θεμελιώδη, παιδιά της (όχι και τόσο) κοινής λογικής:

1. Το δίλημμα δεν είναι «μνημόνιο ή αντιμνημόνιο», αλλά «Ευρώπη ή όχι», «Δύση ή Μέση Ανατολή». Στην ουσία το δίλημμα είναι «μεταρρυθμίσεις ή διατήρηση των μηχανισμών χρεοκοπίας μέχρι τελικής πτώσης;» Ούτως ή άλλως, πατάμε ποικιλοτρόπως με το ένα πόδι στην Ευρώπη και με το άλλο στην Ανατολή, γι’αυτό ας σκεφτούμε καλά: Εκτός Ευρώπης, θα είμαστε εκτεθειμμένοι σε πληθώρα κινδύνων, οικονομικών και γεωπολιτικών, ένα κράτος παρία, μια χώρα φτωχή, ανοργάνωτη, διεφθαρμένη, δίχως άμυνες, συμμάχους, παραγωγική βάση και προοπτική. Υπό την ομπρέλα της Ευρώπης, έστω και φτωχότεροι – πάντως ευπορότεροι απ’ότι εκτός αυτής – θα έχουμε τα ερείσματα να χτίσουμε σε βάθος χρόνου όλα όσα δε χτίσαμε, ή και γκρεμίσαμε, στη μεταπολίτευση: παιδεία, παραγωγική βάση, δίκαιο κοινωνικό κράτος για όλους.

2. Το παγκόσμιο σύστημα στο οποίο ανήκουμε δεν το καθορίζουμε, αλλά εκείνο θέτει τους κανόνες του παιχνιδιού. Άλλους καλούς, άλλους όχι. Ή θα παίξουμε σωστά μ’αυτούς τους κανόνες ή θα καταντήσουμε ένα μίζερο γαλατικό χωριό που δεν ξέρει συνειδητά σε τί και γιατί αντιστέκεται, χωρίς αντιπρόταση.

3. Η ελληνική κρίση δεν είναι συστημική. Αυτή είναι μια κουτοπόνηρη γενίκευση. Η Ελλάδα δεκαετίες τώρα πατάει σε πήλινα πόδια. Η παγκόσμια κρίση ρευστότητας του 2007-2009 δε δημιούργησε τη μεταπολιτευτική κρατικοδίαιτη φούσκα της χώρας, αλλά την ξεσκέπασε, με τον πλέον δραματικό τρόπο. Ας ασχοληθούμε πρώτα με τα του οίκου μας, κι ας ανησυχήσουμε σε δεύτερο χρόνο για την όποια σαθρότητα του παγκόσμιου «συστήματος», με το οποίο ναι μεν αλληλεπιδρούμε αναπόφευκτα, αλλά ως μεμονωμένο κράτος δεν μοιάζουμε και πολύ μαζί του, ούτε δομικά, ούτε λειτουργικά.

3. Ας κλείσουμε την πόρτα στα άκρα. Σε νεοναζί, σταλινικούς, «επαναστάτες» κι «υπερπατριώτες».  Αυτή δεν είναι ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ψήφος χαμένη. Υπάρχουν φωνές λογικής εκεί έξω, αρκεί να είμαστε διατεθειμμένοι να τις ακούσουμε. Ψηφίζουμε ανθρώπους που δείχνουν ότι μπορούν να κυβερνήσουν, όχι άναρθρες κραυγές. Ψηφίζουμε πρόγραμμα, θέσεις, ιδέες, επιχειρήματα, λογική, ρεαλισμό, κι ας μη συμφωνούμε σε όλα. Όχι στείρα διαμαρτυρία μέσα από γραφικούς πολιτικάντηδες, ενίοτε επικίνδυνους.

4. Όχι στις θεωρίες συνομωσίας, γιατί αυτές σκοτώνουν τη σκέψη. Πρόκειται για ανόητες υπεραπλουστεύεις  μιας χαοτικής πραγματικότητας, την οποία κανένα κέντρο εξουσίας δεν μπορεί να παίξει σαν μαριονέτα στα δάχτυλα. Τον πλανήτη δεν τον κυβερνά από μόνη της ούτε η Goldman Sachs, ούτε οι σιωνιστές, ούτε επελαύνει εναντίον μας το Δ’ Ράιχ. Ισχυρά κέντρα εξουσίας υπάρχουν σίγουρα, τηλεκατευθυνόμενοι πλανήτες όχι.

5. Όχι στους λαϊκιστές, στις εύκολες υποσχέσεις, όχι στους ίδιους ακριβώς μηχανισμούς που είτε μας μας οδήγησαν στην καταστροφή, είτε ανέχτηκαν το δρόμο προς αυτή σιωπηλά, ενδεχομένως και με ιδιοτέλεια. Η φαύλη μεταπολίτευση δεν ωφέλησε μόνο το δικομματισμό, αλλά σχεδόν ολόκληρο το πολιτικό σύστημα. Πλέον ξέρουμε πολύ καλά τί ρόλο έχει παίξει, και παίζει, ο καθένας.

6.Αναζητούμε προτάσεις λογικής, λύσεις καθαρές, κι ας μην συμφωνούμε απόλυτα. Μια αξιοπρεπής πρόταση έχει όραμα, στρατηγική, σαφείς στόχους, συγκεκριμένο οδικό χάρτη και χρονοδιάγραμμα εκπλήρωσης, πλαισιωμένα πάντα από λογικά επιχειρήματα. Πόσοι από αυτούς που περιφέρονται ασκόπως στα κανάλια κομίζουν αληθινή πρόταση;

7. Για το δικομματικό έκτρωμα τί να πει κανείς; Θεραπεύει κανείς τον καρκίνο των πνευμόνων καπνίζοντας; Οι δύο αυτοί πελατειακοί μηχανισμοί διασπάθισης του δημοσίου χρήματος είναι τόσο σαθροί και παρωχημένοι, που ούτε να μεταρρυθμίσουν μπορούν, ούτε να αυτομεταρρυθμιστούν. Όσο γρηγορότερα τους ξεφορτωθούμε τόσο καλύτερα για όλους, ακόμη και για εκείνους τους αφελείς που επιμένουν να τους ψηφίζουν.

Υπάρχει μια τεράστια μερίδα ανθρώπων, που τα παραπάνω δεν την αφορούν. Αυτοί είναι οι διαπλεκόμενοι. Η Ελλάδα του ρουσφετιού, της καμαρίλας, της ρεμούλας. Τα πελατάκια, μικρά ή μεγάλα,  των κομμάτων, που θα ψηφίσουν πρώτοι-πρώτοι το πρωί της Κυριακής. Οι «ημέτεροι». Αυτοί που περιμένουν ένα μικρό ή μεγάλο κόκκαλο μετά τις εκλογές. Αυτοί που ψηφίζουν, όταν τους τάζουν. Αυτούς θα (ξανα)αφήσουμε να αποφασίζουν για όλους εμάς;

Η Δημοκρατία έχει ένα δυσβάσταχτο «κακό»: μας κάνει όλους υπόλογους, πολιτικούς και πολίτες. Αν κάτι πάει στραβά, φταίμε όλοι, στο βαθμό που μας αναλογεί. Θα συνεχίσουμε στην ίδια ρότα; Ή θα στείλουμε το σάπιο σύστημα από εκεί που ήρθε;  Θα κάνουμε για άλλη μια φορά ότι δεν καταλαβαίνουμε τί συμβαίνει γύρω μας ή θα δώσουμε στη χώρα ελπίδα;

Πριν ψηφίσεις σκέψου, βγες από την ιδεοληψία, δες τη μεγάλη εικόνα και ψήφισε για την πάρτη σου, αλλά περισσότερο για τα παιδιά σου, ακόμα κι αν αυτά δε γεννήθηκαν ακόμη. Η πραγματική επανάσταση ξεκινάει και τελειώνει στο μυαλό μας, και μόνο μία βόμβα μπορεί να γκρεμίσει για πάντα τη σαπίλα της μεταπολίτευσης: η ψήφος μας.

πηγή http://yannismaleganos.posterous.com/

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 4,Μάιος, 2012, 1:00 μμ. στις Κατηγορίες ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr