Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ζ. ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Κυρία και κύριοι συνάδελφοι, αν κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στα τελευταία είκοσι χρόνια που τα δύο μεγάλα κόμματα, η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, εναλλάχθηκαν στο ρόλο της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, θα δούμε ότι από τη μια μεριά η Νέα Δημοκρατία όταν ήταν στην Κυβέρνηση έφερε τρεις σημαντικούς ασφαλιστικούς νόμους και όταν είναι στην αντιπολίτευση, όπως σήμερα, βλέπουμε με πόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα πολιτεύεται και από την άλλη μεριά, το ΠΑΣΟΚ όταν είναι στην κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα σήμερα, συμπεριφέρεται με χαρακτηριστικά κοινωνικής αναλγησίας και όταν είναι στην αντιπολίτευση, αποχωρεί από τη Βουλή και λέει σε όλα «δεν» και έχει σε όλα άρνηση.

Πιο ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη του κόσμου είναι η εικόνα του σημερινού Πρωθυπουργού, ένα χρόνο πριν, να κρατά το πανό της ΓΣΕΕ έξω από τη Βουλή και από την άλλη μεριά, το κόμμα του ΠΑΣΟΚ που τότε ήταν στην αντιπολίτευση να προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καταψηφίσει το ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Το σχέδιο νόμου είναι η μεγαλύτερη κοινωνική ανατροπή. Καταργείται ο δημόσιος καθολικός κοινωνικός χαρακτήρας της ασφάλισης. Το κράτος για πρώτη φορά δραπετεύει από την εγγύηση για τις συντάξεις.

Και όσον αφορά, κύριε Υπουργέ, την προσθήκη που φέρατε στο άρθρο 1, θεωρώ ότι αυτό αποτελεί επιεικώς έναν εμπαιγμό προς την κοινωνία. Όπως και σε άλλα ζητήματα, συμπεριφέρεστε και σήμερα σαν κόμμα του ΠΑΣΟΚ και σαν Κυβέρνηση πιο πολύ, με υποκρισία και εμπαιγμό.

Ακούσαμε και τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής που μίλησε για τη διαφωνία του για τη διαιτησία, ακούσαμε και τον έμπειρο κοινοβουλευτικό κ. Γείτονα να έχει κάποιες διαφωνίες σήμερα με τη σειρά των ομιλητών.

Εγώ πιστεύω, όπως και εσείς είπατε, ότι θα φέρετε αύριο το πρωί κάποιες προσθήκες και κάποιες τροπολογίες, κάποιες τροποποιήσεις. Όλα αυτά στοχεύουν στο να μπορέσετε να καταλαγιάσετε τις αντιδράσεις που υπάρχουν στην Κοινοβουλευτική σας Ομάδα. Όμως, οι συνάδελφοι του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αποφασίσουν αν αυτό που θέλουν να εκφράσουν θα είναι με την κοινωνία ή θα είναι με τη σκληρή και ανάλγητη κυβερνητική πολιτική.

Το σχέδιο νόμου είναι πολύπλοκο, ασύνδετο, χωρίς επαρκή τεκμηρίωση. Η αναλογιστική μελέτη είναι εκτίμηση. Είναι μια προκαταρκτική έκθεση. Πλήττει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Η κοινωνική ασφάλιση μεταβάλλεται σε μια καταβολή προνοιακών επιδομάτων. Κάνατε πολλούς μήνες διαβούλευση με υπομονή, αλλά κύριο χαρακτηριστικό ήταν και οι όροι της επικοινωνιακής προσέγγισης. Και αυτό φαίνεται στην αναστάτωση και τον πανικό που προκλήθηκε σε χιλιάδες εργαζομένους οι οποίοι αποχώρησαν νωρίτερα από την εργασία τους.

Το σχέδιο νόμου αποτελεί ένα μηχανισμό μείωσης των συντάξεων με σαρωτικό και βίαιο τρόπο. Αποτελεί και φέρνει κατάργηση ώριμων συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Δεν θα αποδώσει η εξαγορά πλασματικών χρόνων. Είναι αντιφατικό, γιατί από τη μία μεριά δίνετε οικονομικά κίνητρα παραμονής στην εργασία και από την άλλη μεριά επαναφέρετε το ΛΑΦΚΑ.

Κύριε Υπουργέ, το σχέδιο νόμου θα δημιουργήσει μια νέα γενιά φτωχών εργαζομένων. Γι’ αυτό και η Νέα Δημοκρατία δικαιώνεται που οδηγήθηκε στη μη ψήφιση του Μνημονίου. Είναι ένα σχέδιο νόμου πρόχειρο και αποσπασματικό. Το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο Γενικός Επίτροπος Επικρατείας λέει χαρακτηριστικά επί λέξει ότι οι μισθοί, οι αμοιβές κάτω από 1000 ευρώ είναι πείνα, είναι δυστυχία. Το χαρακτηρίζει ουσιαστικά σε πολλά σημεία αντισυνταγματικό και αόριστο. Λέει ότι οι συντάξεις κάτω από 900 ευρώ δεν θα έπρεπε να πειραχθούν καθόλου και ότι για τις συντάξεις από 900 ευρώ έως 2.500 ευρώ η μείωση να είναι 10% και για τις συντάξεις πάνω από 2.500 ευρώ η μείωση να είναι στο 20%.

Όσον αφορά τις μητέρες ανηλίκων, θα έπρεπε να έβγαιναν στη σύνταξη το πολύ στα 55 χρόνια, γιατί αποτελεί συνταγματική υποχρέωση της πολιτείας η προστασία των παιδιών, της μητέρας και της οικογένειας.

Φέρατε πάνω από σαράντα τροπολογίες. Παραπέμπετε σε τριάντα προεδρικά διατάγματα και υπουργικές αποφάσεις. Πουθενά δεν αναφέρετε για το ΕΚΑΣ και πουθενά δεν αναφέρετε ότι τα ταμεία είναι τρία.

Το σχέδιο νόμου σας είναι κοινωνικά άδικο. Ένα θα αναφέρω, κύριε Υπουργέ και σας παρακαλώ να το δείτε έστω και την τελευταία στιγμή, όσον αφορά τους πριν από το 1983 ασφαλισμένους, οι οποίοι ήξεραν ότι με τριάντα επτά χρόνια εργασίας κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα ανεξαρτήτως ηλικίας. Δεν μπορεί ένας που ασφαλίστηκε στα δεκαοκτώ του χρόνια να είναι πολύ κοντά στο να φτάσει στη σύνταξη και να του λέτε να πάει στα εξήντα χρόνια. Και κυρίως είναι άδικο γιατί καταργεί τη θεμελιώδη επιταγή του Συντάγματος για ισονομία και ισοπολιτεία, όταν είναι δύο μέτρα και δύο σταθμά, όσον αφορά τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Να κάνετε το ίδιο και για τον ιδιωτικό τομέα και να διατηρήσετε τα τριάντα επτά χρόνια.

(Στο σημείο αυτό χτυπάει το κουδούνι λήξεως του χρόνου ομιλίας του κυρίου Βουλευτή)

Τελειώνω, κύριε Πρόεδρε.

Όσον αφορά το δημογραφικό, ουσιαστικά τιμωρείτε την τεκνοποιία. Οδηγείτε τη χώρα στον αφανισμό. Το 1950 η αναλογία εργαζομένων-συνταξιούχων ήταν τέσσερα προς ένα. Το 2010, σήμερα, είναι 1,7 προς ένα.

Η Νέα Δημοκρατία πήρε σημαντικά μέτρα για τους πολύτεκνους, ακόμα και για τους τρίτεκνους. Όχι όσα έπρεπε, αλλά έκανε πολλά σημαντικά πράγματα.

Όμως, εσείς, το ΠΑΣΟΚ γενικά, η Κυβέρνησή σας, αντιμετωπίζετε τους Έλληνες πολίτες σαν κατοίκους της χώρας και όχι σαν πολίτες. Αν θέλαμε να έχουμε ανάπτυξη, αν θέλαμε να έχουμε προοπτική, θα έπρεπε ουσιαστικά η πολιτεία να υιοθετήσει το τρίτο παιδί. Είναι αποδεδειγμένο από πολλές μελέτες ότι η πολιτεία θα έπρεπε να «αγκαλιάζει» την οικογένεια που έχει τρίτο παιδί και αυτή να παίρνει σαν αμοιβή έστω το μισθό του ανειδίκευτου εργάτη, όταν έχει τρίτο παιδί.

Η Νέα Δημοκρατία θα αποκαταστήσει την εγγύηση του κράτους. Θέλει μια σύνταξη και όχι δύο βασικές και αναλογικές. Δώσαμε προτάσεις, τα είκοσι τρία σημεία που είχαμε ανακοινώσει. Θέλουμε να γίνει περιστολή των δαπανών υγείας. Σας δώσαμε τα νομοθετικά πλαίσια. Εφαρμόστε τα. Σας δώσαμε την ηλεκτρονική διασταύρωση των συνταγών, τον ΑΜΚΑ και τον ΗΔΙΚΑ, να κάνετε τον έλεγχο και την πάταξη της φοροδιαφυγής με τα μικτά κλιμάκια που τα προβλέψαμε νομοθετικά. Εφαρμόστε τα, λοιπόν, δραστικά.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Ολοκληρώστε, σας παρακαλώ, κύριε συνάδελφε.

ΖΗΣΗΣ ΤΖΗΚΑΛΑΓΙΑΣ: Να επαναφέρετε με ημερομηνία λήξης τη δέκατη τρίτη και δέκατη τέταρτη σύνταξη, όπως και να καταργήσετε το ΛΑΦΚΑ με συγκεκριμένη ημερομηνία λήξης.

Τέλος, έχετε το νομοθετικό πλαίσιο και επιτέλους πρέπει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία όλων των φορέων του δημοσίου, των ασφαλιστικών ταμείων.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γρηγόρης Νιώτης): Σας ευχαριστούμε πολύ, κύριε συνάδελφε.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 8,Ιούλιος, 2010, 11:41 μμ. στις Κατηγορίες ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr