Κοζάνη : Η Έξυπνη Πόλη του 2012

Ο πρώτος ιντερνετικός οικισμός στην Ελλάδα παρουσιάστηκε επίσημα στην Κοζάνη, με αφορμή την 3η συνεδρίαση του Συμβουλίου Ψηφιακών Πόλεων Κεντρικής Ελλάδας (Cities Νet). Η δημοτική αρχή Κοζάνης άρχισε τη μελέτη και κατασκευή του έργου, που χρηματοδοτήθηκε από το πρόγραμμα Κοινωνία της Πληροφορίας, στις αρχές της δεκαετίας του ΄90.

Στον οικισμό της Πρότυπης Ζώνης Ενεργούς Πολεοδομίας διαμένουν 250 οικογένειες, που είναι οι πρώτες στη χώρα όπου στα σπίτια τους δεν υπάρχουν καλώδια του ΟΤΕ, αλλά το υπερσύγχρονο δίκτυο οπτικών ινών.

Με τον τρόπο αυτό εκτός του ότι εξοικονομείται ενέργεια, συμβάλλει στη διαδικτύωση καθώς παρέχει στους πολίτες- χρήστες υψηλές ταχύτητες ιντερνετ, ψηφιακή τηλεόραση υψηλής ανάλησης, video on demand, χαμηλού κόστους τηλεφωνία, δωρεάν επικοινωνία μεταξύ τους, βίντεο- τηλεδιασκέψεις κ.α.

Επίσης, οι μαθητές μπορούν να συμμετέχουν σε πρόγραμμα τηλεκπαίδευσης, μέσω του οποίου μπορούν να παρακολουθούν δωρεάν διαδραστικά μαθήματα Πληροφορικής, να αναζητούν πληροφορίες για σχολικές εργασίες, να επικοινωνούν μεταξύ τους ή με τους καθηγητές τους. Δίνεται και η δυνατότητα χρήσης της διαδικτυακής βιβλιοθήκης του δήμου.

Ακόμα, στον τομέα της υγείας, δίνεται η δυνατότητα παροχής δωρεάν ιατρικών συμβουλών από απόσταση μέσω βίντεο. Το ίδιο προβλέπεται και για την επικοινωνία των πολιτών με τις τοπικές αυτοδιοικήσεις, προκειμένου να θέσουν προβλήματα ή να εκφράσουν απόψεις, για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες των ΚΕΠ, όπως και για τον έλεγχο ασφάλειας του σπιτιού, αφού μπορεί να υπάρξει άμεση επικοινωνία με την αστυνομία κ.ο.κ.

Παράλληλα, στο πλαίσιο των ψηφιακών έργων του δήμου Κοζάνης, έχει τεθεί εδώ και δύο μήνες σε εφαρμογή πρόγραμμα τηλε-εργασίας, μέσω του οποίου οι προνομιούχοι κάτοικοι του πρότυπου οικισμού μπορούν να εργάζονται εξ αποστάσεως σε εταιρείες και επιχειρήσεις εκτός νομού.

Συνολικά, τα έργα που πραγματοποιήθηκαν για να γίνουν πραγματικότητα τα παραπάνω, είναι τα εξής : μητροπολιτικό δίκτυο οπτικών ινών, ανάπτυξη έξυπνου οικισμού, σύστημα ηλεκτρονικής εξυπηρέτησης δημοτών, γεωγραφικό σύστημα απεικόνισης (GIS), πληροφοριακό σύστημα διαχείρισης στάθμευσης, κέντρο δημόσιας πρόσβασης πολιτών, Κοβεντάριος δημοτική βιβλιοθήκη και τέλος το έργο για τη τηλεργασία και κοινωνική δικτύωση.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Ιούλιος, 2010, 8:03 πμ. στις Κατηγορίες ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr