Ποιοι νομοί θα βγάλουν τον νικητή των εκλογών της Κυριακής

Το Λεκανοπέδιο Αττικής, (η κατάρρευση του δικομματισμού υπήρξε σχεδόν ολοκληρωτική), η Κρήτη (ο ΣΥΡΙΖΑ κούρεψε την ηγεμονία του ΠΑΣΟΚ), η Μακεδονία (κατακερματίστηκε η Δεξιά πολυκατοικία) και η Δυτική Ελλάδα (ιστορική ήττα για το ΠΑΣΟΚ) θα κρίνουν στις 17 Ιουνίου ποιο θα είναι το πρώτο κόμμα.

Το Λεκανοπέδιο ανέδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα σε όλες ανεξαιρέτως τις εκλογικές περιφέρειες της Αττικής και έριξε βαριά τη σκιά του στις πολιτικές εξελίξεις. Δεινή ήττα δεν υπέστη μόνον το ΠΑΣΟΚ (9,07% από 40,23%), κάτι το οποίο ήταν εν πολλοίς αναμενόμενο λόγω των πολιτικών του Μνημονίου, αλλά και η ΝΔ (12,40% από 26,62%), παρά την συνολική αύξηση των εδρών της στο Κοινοβούλιο, λόγω της πριμοδότησης των 50 εδρών του υφιστάμενου εκλογικού νόμου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στη Β΄Αθηνών εκτόξευσε τα ποσοστά του στο 21,82% των ψήφων έναντι μόλις 7,40% που είχε στην εκλογική αναμέτρηση του 2009. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε και στην Α΄ Αθηνών. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου που κόμμα της Αριστεράς αναδεικνύεται πρώτο κόμμα στην Α΄ Αθηνών, η οποία ανέκαθεν υπήρξε το προπύργιο των κομμάτων της Δεξιάς και, εν μέρει, του ΠαΣοΚ. Ο ΣΥΡΙΖΑ υπερδιπλασίασε τα ποσοστά του (19,11%) συγκριτικά με το 2009 (7,98).

Στην Β΄ Αθηνών από το ΠαΣοΚ εκλέχθηκαν μόνον τέσσερις βουλευτές .Η Ν.Δ λόγω του εκλογικού νόμου διέσωσε στη Β΄ Αθηνών τη βασική της κοινοβουλευτική ομάδα εκλέγοντας 14 βουλευτές Στην Α΄Αθηνών επήλθε κυριολεκτικά «σφαγή» πρωτοκλασάτων βουλευτών του ΠαΣοΚ αφού εξελέγη μόνο ο Κώστας Σκανδαλίδης.

Ενδεικτικό του νέου πολιτικού σκηνικού που διαμορφώθηκε μετά τις εκλογές είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν εξέλεξε βουλευτή στην Α΄ Πειραιά ενώ από έναν βουλευτή εξέλεξαν στην Α΄Πειραιά ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ, οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το ΚΚΕ, η Δημοκρατική Αριστερά και η Χρυσή Αυγή.

Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ και στην Β΄Πειραιά στην οποία συγκέντρωσε ποσοστό 23,85% από 5,69% του 2009. Η ΝΔ συγκέντρωσε μόλις το 9,77% από 23,06% του 2009 και ήρθε τρίτο κόμμα μετά από τους Ανεξάρτητους Έλληνες (12,40%) και το ΚΚΕ (12,29%). Εκτο κόμμα με 8,16% έναντι 44,34% του 2009 ήρθε το ΠαΣοΚ_ ακόμη και μετά τη Χρυσή Αυγή (9,49%).

Δυτική Ελλάδα

Η Περιφέρεια της Δυτικής Ελλάδας, με επίκεντρο την Αχαΐα, αποτελούσε για το ΠΑΣΟΚ μέχρι πρόσφατα τη συγκριτικά καλύτερη περιφέρεια μετά την Κρήτη, με τη δύναμή του να ξεπερνά σε φάσεις ανόδου το 50%, όπως, π.χ., το 2009. Επρόκειτο για μια μακρόχρονη πολιτική παράδοση η οποία έχει τις ρίζες της στην προδικτατορική Ενωση Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, παράδοση που ενσωμάτωσε το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του, αναγορεύοντας, ιδιαίτερα την Αχαΐα, σε περιοχή – σύμβολο για την πολιτική του ταυτότητα.

Το αποτέλεσμα της 6ης Μαΐου ανέτρεψε πλήρως την παράδοση αυτή, κατατάσσοντας το ΠΑΣΟΚ τρίτο κόμμα στη Δυτική Ελλάδα και κυρίως περιορίζοντας τη δύναμή του στην Αχαΐα σε μόλις 14,1% (από 52,7% το 2009), όταν ακόμη και το 1974 είχε συγκεντρώσει 25% και είχε εκλέξει 2 βουλευτές. Αμεση συνέπεια της πτώσης αυτής ήταν το ΠΑΣΟΚ να περιοριστεί στην Αχαΐα σε μία μόνο έδρα, την οποία κατέλαβε (αυτοδικαίως) ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.

Η ήττα του ΠΑΣΟΚ στην Αχαΐα οφείλεται κυρίως στην εντυπωσιακή απόρριψή του από τους ψηφοφόρους του Δήμου της Πάτρας, όπου η επιρροή του περιορίστηκε στο 10,6% (έναντι 24,9% για τον ΣΥΡΙΖΑ και 13,9 για τη ΝΔ). Μόνον στην ορεινή Αχαΐα (δήμος Ερυμάνθου) το ΠΑΣΟΚ αναδείχτηκε πρώτο κόμμα με 29,7%, μακρινή ανάμνηση της πάλαι ποτέ κυριαρχίας του, η οποία εν μέρει μόνο διατηρήθηκε στο Καλέντζι με 60%.

Η Κρήτη

Η Κρήτη ήταν η μοναδική περιοχή όπου το ΠΑΣΟΚ διατήρησε την 1η θέση, με ποσοστό ωστόσο πολύ μικρότερο από το παρελθόν (18,5%). Ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε όμως πόδι στην Κρήτη και αναδείχτηκε πρώτο κομμα και στα τρία αστικά κέντρα του νησιού συγκεντρώνοντας συνολικά 18,1% των ψήφων έναντι 13,8% του ΠΑΣΟΚ, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως αποδοκιμασία των παραδοσιακών ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ στα αστικά κέντρα στις πολιτικές του Μνημονίου.

Πρόβλημα πολυκερματισμού αντιμετώπισε η ΝΔ στην Κρήτη και φιλοδοξεί να ανατρέψει αυτό το σκηνικό μετά την αναδημιουργία της κεντροδεξιάς πολυκατοικίας. Η ΝΔ συγκέντρωσε μόνο το 10,10% των ψήφων και βρέθηκε στην πέμπτη θέση, πίσω από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τους Ανεξάρτητους Ελληνες ακόμη και το ΔΗΣΥ της Ντόρας Μπακογιάννη. Κατόρθωσε όμως λόγω του εκλογικού νόμου να αποσπάσει 7 από τις συνολικά έδρες αφού η ΔΗΣΥ έμεινε εκτός βουλής. Ο Αντώνης Σαμαράς ελπίζει στις εκλογές της 17ης Ιουνίου να κόψει στην Κρήτη και τα φτερά του Πάνου Καμμένου που απέσπασε το ανέλπιστο ποσοστό 11,1%, αμέσως μετά το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μακεδονία

Την πρώτη θέση κατέκτησε η ΝΔ(24,1) παρά τις μεγάλες απώλειες προς τους Ανεξάρτητους Ελληνες(9,6) και τη Δημοκρατική Συμμαχία (5,5). Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέγραψε επίσης ενισχυμένο ποσοστό λόγω της μουσουλμανικής ψήφου (12,6%) που δεν είναι ευνοική γι αυτόν. Πράγματι, αν εξαιρεθεί η μουσουλμανική ψήφος, το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν μόλις 10,2%.

Στη μεγάλη επιρροή της Ντόρας Μπακογιάννη στη μουσουλμανική ψήφο ελπίζει τώρα ο Αντώνης Σαμαράς για την κατάκτηση της πρώτης θέσης έναντι του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ήταν απολύτως αντίστοιχο με εκείνο της Κρήτης.

iefimerida.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Ιούνιος, 2012, 3:14 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr