Τρία σενάρια για τις ελληνικές εκλογές από το Reuters

Τρία σενάρια σχετικά με το αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών και την επίδρασή του στις αγορές εξετάζει σε δημοσίευμά του το Reuters.
Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις του ειδησεογραφικού πρακτορείου κάνουν λόγο για πιέσεις σε μετοχές, σε ορισμένα ομόλογα και το ευρώ, ενώ ακόμα και αν προκύψει κυβέρνηση που θα εφαρμόσει το μνημόνιο το ράλι θα αποδειχθεί σύντομο.
Σχηματισμός κυβέρνησης
Ειδικότερα, το πρώτο σενάριο προβλέπει το σχηματισμό κυβέρνησης που θα εφαρμόσει τα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα με πιθανή κάποια χαλάρωση των όρων.
Σε αυτήν την περίπτωση το Reuters προβλέπει σημαντική άνοδο στις τιμές ομολόγων περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης και ενίσχυση του ευρώ έως 1,3 δολ. και των μετοχών, λόγω της απομάκρυνσης του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας.
Ωστόσο, όπως σημειώνει ο Simon Derrick της Bank of New York Mellon τα θεμελιώδη προβλήματα της Ελλάδας ή ο κίνδυνος για την περιφέρεια θα παραμείνουν. «Απλά θα απομακρυνθεί ένας άμεσος βραχυπρόθεσμος κίνδυνος.»
Για ελληνικά ομόλογα το Reuters προβλέπει άνοδο της τιμής από τα 12 σεντς ανά ευρώ αλλά όχι πάνω από 24 σεντς όπου βρισκόταν πριν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Για τα ισπανικά προβλέπεται υποχώρηση της απόδοσης στο 6,5% από 7%, ενώ για τα ιταλικά μείωση στο 5,5%.
Νίκη ΣΥΡΙΖΑ
Σε περίπτωση νίκης του ΣΥΡΙΖΑ και απόρριψης των όρων του μνημονίου θα ακολουθήσει περίοδος έντονης κερδοσκοπίας σχετικά με την ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας καθώς οι αξιωματούχοι θα διαπραγματεύονται τα μέτρα λιτότητας.
Εάν ανασταλεί η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα ή η χώρα ανακηρύξει στάση πληρωμών θα αυξηθεί ο κίνδυνος φυγής καταθέσεων σε τράπεζες άλλων χωρών την οποία η ευρωζώνη θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει.
Η προτίμηση σε assets που ρευστοποιούνται εύκολα και που ενέχουν χαμηλό κίνδυνο θα ενισχύσει τα ομόλογα των ΗΠΑ και της Γερμανίας με τις αποδόσεις τους να καταγράφουν νέα ιστορικά χαμηλά σε αντίθεση με τα αντίστοιχα της Ισπανίας και της Ιταλίας των οποίων αναμένεται να φτάσουν έως το 7,25% και 6,5% αντίστοιχα.
Το ευρώ μπορεί να δεχτεί ισχυρό πλήγμα αλλά ενδέχεται να βρει ισχυρή στήριξη στο χαμηλό δύο ετών των 1,2288 δολ.
Αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης
Τέλος, σε περίπτωση αδυναμίας σχηματισμού κυβέρνησης και προκήρυξης νέων εκλογών η αβεβαιότητα θα πλήξει σημαντικά το ευρώ ωθώντας την απόδοση του ισπανικού τίτλου πάνω από το 7% και ρίχνοντας το γερμανικό στο 1,3%.
Σύμφωνα με τον Daragh Maher της HSBC το ευρώ μπορεί να φτάσει έως και τα 1,2 δολ. ενώ ήδη έχει χάσει 4,4% από τις πρώτες εκλογές.
Παράλληλα, οι μετοχές θα γνωρίσουν νέες πιέσεις καθώς οι αγορές θα εστιάζουν στην ικανότητα και την επιθυμία της Ελλάδας να τηρήσει τις υποχρεώσεις της ενώ θα γίνουν φανερά τα σημάδια του φαινομένου μετάδοσης στην Ισπανία και την Ιταλία.
Πηγή capital.gr
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 15,Ιούνιος, 2012, 3:32 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr