Έρχονται τα δύσκολα…….

Τον φόρο εισοδήματος και την έκτακτη εισφορά περιλαμβάνει το φετινό εκκαθαριστικό της Εφορίας. Το αποδεικτικό είσπραξης στην περίπτωση που το εκκαθαριστικό είναι χρεωστικό, είναι ενιαίο, δηλαδή ο φορολογούμενος πρέπει να πληρώσει και τους δυο φόρους. Εξόφληση με δόσεις προβλέπεται μόνο όταν η οφειλή ξεπερνά τα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, μεταξύ των στοιχείων που αναφέρονται στο νέο εκκαθαριστικών και ο φορολογούμενος μπορείς να ελέγξει ώστε να είναι σίγουρος ότι έχει σωστά η εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης είναι τα εξής:

* Στοιχεία Φορολογούμενου
− Στοιχεία Υπόχρεου (Ονοματεπώνυμο, Δ/νση αλληλογραφίας, Αντίκλητος)
− Στοιχεία Συζύγου (Δ.Ο.Υ., Α.Φ.Μ., Ονοματεπώνυμο)

* Στοιχεία εκκαθάρισης φόρου εισοδήματος (Υπόχρεου – Συζύγου)
− Συνολικό δηλωθέν εισόδημα
− Προστιθέμενη διαφορά αντικειμενικών δαπανών
− Εκπτώσεις εισοδήματος – Απαλλασσόμενα
− Φορολογητέο εισόδημα
− Φόρος κλίμακας
− Μειώσεις από το φόρο
− Φόρος που αναλογεί, συμπληρωματικός, κ.τ.λ.
− Φόρος που παρακρατήθηκε, κ.τ.λ.
− Μείωση επιστροφής φόρου
− Κύριος φόρος (+/−)

* Εκκαθάριση Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (Υπόχρεου – Συζύγου)
− Συνολικό δηλωθέν εισόδημα
− Απαλλασσόμενα Δ΄, Ε΄, Ζ΄ πηγής
− Αυτοτελή φορολογούμενα…, κ.τ.λ.
− Φόρος αυτοτελώς φορολογούμενων ποσών
− Συνολικό εισόδημα
− Τεκμαρτό εισόδημα
− Εισόδημα επιβολής εισφοράς
− Συντελεστής εισφοράς
− Ποσό εισφοράς

* Τέλος επιτηδεύματος (Υπόχρεου – Συζύγου)
− Ποσό έδρας
− Ποσό υποκαταστημάτων

* Εκκαθάριση (Υπόχρεου – Συζύγου)
Ποσά, διακριτά για υπόχρεο, σύζυγο και στο σύνολο (οριζόντια & κάθετα):
− Κύριου φόρου
− Προκαταβολής φόρου
− Λοιπών συμβεβαιούμενων ποσών
− Σύνολο φόρου εισοδήματος
− Ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης
− Τέλους επιτηδεύματος
− Συνολικά

* Ανάλυσης εισοδημάτων, εκπτώσεων από το εισόδημα, μειώσεων φόρου κτλ. (Υπόχρεου – Συζύγου)
1. Συνολικό εισόδημα
2. Φόρος: Κλίμακας – Συμπληρωματικός – Προκαταβολή
3. Λοιπά Συμβεβαιούμενα Ποσά
4. Εκπτώσεις – Μειώσεις
5. Φόρος που παρακρατήθηκε… κ.τ.λ.

Εξάλλου, στο νέο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφονται όλοι οι κωδικοί και τα ποσά που δηλώθηκαν στη δήλωση φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων, βάσει των οποίων έγινε η εκκαθάριση της δήλωσης, τα διακριτά δηλωθέντα αυτοκίνητα, οι ενδείξεις περαίωσης για υπόχρεο και σύζυγο.

Εκτός των πιο πάνω στοιχείων στο εκκαθαριστικό σημείωμα είναι ενσωματωμένα Ενιαία Αποδεικτικά είσπραξης (φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος), για όσους φορολογούμενους προκύπτει, μετά την εκκαθάριση, ποσό για καταβολή.

Εάν το οφειλόμενο ποσό είναι μεγαλύτερο των 300 ευρώ τότε στο εκκαθαριστικό σημείωμα ενσωματώνονται εκτός του αποδεικτικού είσπραξης ολικής εξόφλησης και αποδεικτικά είσπραξης (φόρου εισοδήματος, ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων και του τέλους επιτηδεύματος) διακριτά για την εξόφληση, Α΄ δόσης, Β΄ δόσης, Γ΄ δόσης.

Η έκδοση των αποδεικτικών είσπραξης γίνεται αυτόματα με την κεντρική εκκαθάριση της Δήλωσης με την συμπλήρωση όλων των απαραίτητων για την είσπραξη στοιχείων ή ενδείξεων.

Taxisnet

Όσοι έχουν κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, θα μπορούν να εκτυπώνουν το Ενιαίο Εκκαθαριστικό Σημείωμα Φυσικών Προσώπων, στο οποίο αναγράφεται ότι αποτελεί ακριβές αντίγραφο του εκδοθέντος σημειώματος και φέρει ημερομηνία έκδοσης και ημερομηνία έκδοσης αντιγράφου και τη σήμανση έγκυρου εκκαθαριστικού σημειώματος μέσω του www.gsis.gr.

Επίσης, μπορούν να εκτυπώνονται τα αποδεικτικά είσπραξης για την τρέχουσα δόση κάθε μήνα, στην οποία συμπεριλαμβάνονται τυχόν μη καταβληθείσες προηγούμενες δόσεις και οι αναλογούσες για αυτές προσαυξήσεις.

Οι φορολογούμενοι θα μπορούν να εκτυπώνουν την ειδοποίηση επιστροφής φόρου σε περίπτωση που δεν την παρέλαβαν ή την απώλεσαν.

Η εκτύπωση των παραπάνω ειδοποιήσεων μπορεί να αντικαταστήσει την αντίστοιχη έντυπη ειδοποίηση που αποστέλλεται ταχυδρομικώς, και να χρησιμοποιηθεί στα πιστωτικά ιδρύματα για την εξόφλησή τους.

 

 

 

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Ιούνιος, 2012, 4:05 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr