Αρχίζουν οι ενστάσεις για την απογραφή. Κίνδυνος άμεσα να χάσει την έδρα ο ΣΥΡΙΖΑ στην Καστοριά

Του Κωνσταντινου Zουλα  – Και όμως, στη Βουλή μπορεί τελικά να είναι όχι μόνον ο Γιάννης Παπαθανασίου, αλλά και ο Γιάννης Ραγκούσης! Ενώ αντιθέτως μπορεί να χάσουν τις έδρες τους οι κ. Ανδρέας Ψυχάρης, Προκόπης Παυλόπουλος, Νίκος Βούτσης και πολλά ακόμη τρανταχτά ονόματα. Διότι μπορεί μεν οι

ειδήσεις να εστιάζονται από χθες στους υπουργούς που δεν επανεξελέγησαν, αλλά σε λίγες μέρες είναι βέβαιο τα ρεπορτάζ θα μονοπωλούν οι δεκάδες ενστάσεις που αναμένεται να εγερθούν κατά του προχθεσινού αποτελέσματος από επιλαχόντες βουλευτές, λόγω του γεγονότος ότι οι εκλογές διεξήχθησαν με τα στοιχεία της απογραφής του 2001 και όχι με αυτής του 2011, όπως επιτάσσει το Σύνταγμα.

Αυτό άλλωστε προανήγγειλε ήδη από το προηγούμενο Σάββατο με άρθρο του στα «Νέα» ο διακεκριμένος εκλογολόγος κ. Ηλ. Νικολακόπουλος, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην Ελληνική Στατιστική Αρχή για την καθυστέρηση δημοσιοποίησης των νέων πληθυσμιακών δεδομένων.

Για να γίνει κατανοητό, αρκεί η παράθεση του άρθρου 54 του Συντάγματος. Σύμφωνα με αυτό, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται το αργότερο ένα χρόνο από το πέρας της απογραφής να δημοσιεύσει αναλυτικά στοιχεία για τον νόμιμο πληθυσμό της χώρας, προκειμένου το υπουργείο Εσωτερικών να προχωρήσει αμέσως στην ανακατανομή των βουλευτικών εδρών βάσει των νέων πληθυσμιακών δεδομένων. Καθώς, λοιπόν, η απογραφή ολοκληρώθηκε πέρυσι στις 27 Μαΐου, είναι βέβαιο ότι δεκάδες επιλαχόντες βουλευτές θα προσβάλουν ως άκυρα τα προχθεσινά αποτελέσματα, ζητώντας από τα εκλογοδικεία να λάβουν υπ’ όψιν τους την απογραφή του 2011 η οποία πιθανότατα θα τους χαρίσει την είσοδό τους στη Βουλή σε βάρος άλλων συναδέλφων τους.

Για να αντιληφθεί κανείς το χάος που όλα δείχνουν ότι θα δημιουργηθεί τις επόμενες εβδομάδες αρκούν τα ακόλουθα στοιχεία: Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» με τη νέα απογραφή η Β΄ Αθήνας κερδίζει 5 επιπλέον έδρες, το υπόλοιπο Αττικής 3, ενώ 3 – 4 θα χάσει η Α΄ Αθήνας.

Με συνέπεια να ελπίζουν στην είσοδό τους στο κοινοβούλιο π.χ. οι: Γ. Παπαθανασίου και Νικ. Καντερές (Ν.Δ.), Στάθης Παναγούλης και Γ. Πάντζας (ΣΥΡΙΖΑ), Γ. Ραγκούσης και Αντ. Ασπραδάκης (ΠΑΣΟΚ), Βασιλική Βουλβουκέλη και Αθ. Αυγενίδης (ΑΝΕΛ), Ι. Πασούλας (ΚΚΕ), Ηλ. Παναγιώταρος (Χ.Α.) και Δημ. Χατζησωκράτης (ΔΗΜΑΡ). Ενώ, αντιθέτως, απειλούνται να χάσουν τις έδρες τους μεταξύ άλλων οι: Ανδρέας Ψυχάρης, Πρ. Παυλόπουλος (Ν.Δ.), Μαρία Μπόλαρη (ΣΥΡΙΖΑ) και Γιάννης Βουλδής (Χ.Α.).

Εξαπακούεται ότι αντίστοιχες καραμπόλες θα προκληθούν και στην περιφέρεια, αναλόγως της αύξησης ή της μείωσης του πληθυσμού σε σχέση με το 2001. Ενδεικτικά, η Καρδίτσα, η Βοιωτία, η Αιτωλοακαρνανία, η Καστοριά και η Χίος είναι μερικές μόνον από τις περιφέρειες που ακούγεται ότι θα έχουν λιγότερους βουλευτές, απώλειες θα έχουν και νομοί της Πελοπονήσσου, ενώ αντιθέτως εκτιμάται θα ενισχυθεί με περισσότερες έδρες η Κρήτη.

Υπογραμμίζεται ότι βάσει νόμου οι ενστάσεις κατά των εκλογικών αποτελεσμάτων πρέπει να εγερθούν το αργότερο 15 μέρες από την ανακήρυξη των νέων βουλευτών. Επομένως, η ΕΛΣΤΑΤ υποχρεούται πλέον να δημοσιοποιήσει τα αποτελέσματα της απογραφής, καθώς είναι βέβαιον ότι θα της ζητηθούν τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα από τα εκλογοδικεία. Είναι αξιοσημείωτο, τέλος, ότι έννομο συμφέρον για να κάνουν ένσταση δεν έχουν μόνον οι επιλαχόντες βουλευτές, αλλά ακόμη και απλοί πολίτες, οι οποίοι θα στραφούν κατά της ΕΛΣΤΑΤ.

kathimerini

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 20,Ιούνιος, 2012, 1:56 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr