ΕΟΠΥΥ: Και οι γιατροί ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις

Αν το θέμα της εξόφλησης των φαρμακοποιών ήταν για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας μια απότομη βουτιά στα βαθιά, το θέμα του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) μόνο με… ελεύθερη κατάδυση στον ωκεανό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Ο ασφαλιστικός «γίγαντας»  – σημειωτέον ήταν πάγιο αίτημα των δανειστών της χώρας-  συμπληρώνοντας τον πρώτο επίσημο χρόνο ζωής του βρίσκεται εγκλωβισμένος σε μία περιδίνηση που απειλεί άμεσα την υγεία των 9,5 εκατ. ασφαλισμένων του. Η φαρμακευτική περίθαλψη βρίσκεται στον αέρα και οι ασφαλισμένοι είναι μονίμως σε μια αγωνιώδη αναζήτηση γιατρών και φαρμάκων.

Τα χρέη του ΕΟΠΥΥ  αγγίζουν πλέον τα  1,7  δισ. ευρώ χωρίς να συνυπολογίζονται σε αυτά τα περιβόητα παλαιά χρέη που αφορούν τα ταμεία που εντάχθηκαν σταδιακά στον οργανισμό και τα οποία ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών. Την ίδια στιγμή, το ταμειακό απόθεμα του Οργανισμού σύμφωνα με τον πρόεδρο του, κ. Γεράσιμο Βουδούρη, είναι μόλις 5 εκατ. ευρώ.

Το ποσό των 125 εκατ. ευρώ που διεκδικούσαν οι φαρμακοποιοί με τις κινητοποιήσεις τους από τις 23 Μαΐου φαίνεται ότι έχει βρεθεί, όπως ανακοίνωσε χθες και ο υπουργός Υγείας, κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, ωστόσο οι κινητοποιήσεις ενδέχεται να συνεχιστούν μέσω των άλλων παρόχων υπηρεσιών υγείας στους οποίους χρωστά ο ΕΟΠΥΥ.

Κινητοποιήσεις και από τους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ

Τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων μετά τους φαρμακοποιούς είναι έτοιμοι να λάβουν οι γιατροί που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.  Όπως έχει ανακοινώσει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ), κ. Μιχάλης Βλασταράκος, εξαρτώντας πάντως τις όποιες οριστικές αποφάσεις από τη συνάντησή του  με τη νέα ηγεσία, αν δεν εξοφληθούν οι συμβεβλημένοι με το Ταμείο γιατροί, οι νομικοί σύμβουλοι του Συλλόγου θα προχωρήσουν σε αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα με αναγκαστική δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Οργανισμού.

Οι ανεξόφλητες οφειλές του ΕΟΠΥΥ προς τους γιατρούς είναι περίπου 600 εκατ. ευρώ. Επίσης, 800 εκατ. ευρώ οφείλονται στις ιδιωτικές κλινικές για νοσήλια και εξετάσεις ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ σε περίπου 2 δις ευρώ εκτιμώνται τα χρέη προς τα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Τις πταιει για την οικονομική ασφυξία του Οργανισμού

Η διοίκηση του Οργανισμού αποδίδει την οικονομική ασφυξία στη δραστική μείωση του προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ. Τα έσοδα επί χάρτου είχαν υπολογιστεί σε 8,5 δισ ευρώ, αλλά στην πράξη δεν ξεπέρασαν ούτε τα  4,5 δις ευρώ! Επιπλέον,  ο ΕΟΠΥΥ «κληρονόμησε» τουλάχιστον 1,5  δισ. ευρώ οφειλές του παρελθόντος, από τα ασφαλιστικά ταμεία που συμπεριέλαβε –παρότι αυτά με νόμο στη συνέχεια «πέρασαν» στο υπουργείο Οικονομικών οι πάροχοι τα χρησιμοποιούν ως μοχλό πίεσης.

Το πρόβλημα κλιμακώθηκε όταν το 0,6% της κρατικής χρηματοδότησης  μειώθηκε στο 0,4% του ΑΕΠ, το οποίο λόγω της οικονομικής κρίσης συρρικνώθηκε, προκαλώντας έλλειμμα στον Οργανισμό ύψους 750 εκατ. ευρώ. Αλλά και τα 4,5 δισ. ευρώ  που αναμένονταν λόγω της ύφεσης και της μείωσης των εισφορών, στην πράξη δεν υφίστανται. Είναι ενδεικτικό ότι οι εισφορές στο ΙΚΑ έχουν μειωθεί κατά 10%-15% εξαιτίας της ανεργίας.

Το θέμα του ΕΟΠΥΥ θα μονοπωλήσει το επόμενο διάστημα την ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Άλλωστε στη χθεσινή έκτακτη διυπουργική σύσκεψη για τα χρέη των φαρμακείων το… κυρίως πιάτο ήταν η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ. Το θέμα της δανειοδότησης του Οργανισμού από τραπεζικό ίδρυμα τέθηκε από τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, συζητήθηκε και το θέμα της υλοποίησης της άμεσης χρηματοδότησης του φορέα μέσω των εισφορών του κλάδου ασθενείας των επι μέρους ασφαλιστικών ταμείων που υπάγονται σε αυτόν δεδομένου ότι μέχρι σήμερα οι –σημειωτέον μειωμένες-  εισφορές καταβάλλονται για τις συντάξεις.protothema.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Ιούνιος, 2012, 10:56 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “ΕΟΠΥΥ: Και οι γιατροί ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις”

 1. bourou bourou

  ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΛΙΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΛΕΓΟΜΕΝΟΥ ΟΠΑΔ, ΣΤΟΥΣ ΙΑΤΡΟΥΣ, ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ??ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΕΝ ΜΙΛΑΕΙ, ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ , ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΙΕΣΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΟΦΛΗΣΗ ΟΠΩΣ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ. ΕΧΟΥΜΕ ΧΑΡΤΙΑ ΜΟΝΟ ΟΤΙ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΧΡΗΜΑΤΑ……
  ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΦΟΡΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ.

  ΣΑ ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ ΛΕΩ ΕΓΩ.

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr