ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΑΡΚΟΥΔΑ ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ

ΚΑΛΛΙΣΤΩ, ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ – Η ζημιά που προκάλεσε μία αρκούδα στην περιοχή μεταξύ Δισπηλιού και Μακεδνών, έχει σταθεί αιτία αναστάτωσης στην τοπική κοινωνία του νομού Καστοριάς. Πρόκειται για την ίδια αρκούδα η οποία είχε πιαστεί από την ΚΑΛΛΙΣΤΩ λίγες ημέρες πριν, προκειμένου να απομακρυνθεί από την περιοχή του Προφήτη Ηλία Καστοριάς (τη χερσόνησο της πόλης) στην οποίο είχε φτάσει κολυμπώντας. Η αρκούδα είχε τότε ραδιοσημανθεί από την Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, ενώ και δύο 24ωρα, η Ομάδα βρίσκεται και πάλι στην περιοχή για την αντιμετώπιση του περιστατικού, στο πλαίσιο του έργου LIFE το οποίο υλοποιεί σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και την Αναπτυξιακή Καστοριάς.

Η Ομάδα Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ με τη συνεργασία των αρμόδιων φορέων, έχει ήδη τοποθετήσει ειδικές παγίδες προκειμένου το ζώο να αναισθητοποιηθεί και αφού επαναπρογραμματιστεί το ραδιοκολάρο το οποίο του έχει τοποθετηθεί (ώστε να λαμβάνει η Ομάδα πιο συχνά στίγματα των θέσεων του), να ολοκληρωθεί η επιχείρηση απώθησης του από την περιοχή. Τονίζουμε για μία ακόμα φορά πως το έργο LIFE το οποίο υλοποιείται αυτή την περίοδο στην περιοχή του νομού Καστοριάς, αφορά στη βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξης της αρκούδας με τον άνθρωπο και όχι στην εξόντωση όσων αρκούδων προκαλούν ζημιές. Το έργο σκοπεύει, μέσω της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ, να μεταφερθεί η τεχνογνωσία στους αρμόδιους φορείς (Δασαρχείο, Φορέας Διαχείρισης κτλ), ώστε να αντιμετωπίζονται στο μέλλον αντίστοιχα περιστατικά που αρκούδες προσεγγίζουν σε οικισμούς ή περιπτώσεις που γίνονται ζημιές, ώστε να λαμβάνονται όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα. Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, στο πλαίσιο του ίδιου έργου, έχει ήδη προμηθεύσει με ηλεκτροφόρα περίφραξη τον κτηνοτρόφο του οποίου το πρόβατο φαγώθηκε από την αρκούδα.

Η περίοδος αυτή, είναι περίοδος μεγάλης κινητικότητας των αρκούδων με σκοπό την αναζήτηση τροφής. Για το λόγο αυτό η ΚΑΛΛΙΣΤΩ προωθεί την χρήση μέτρων πρόληψης από τους παραγωγούς αλλά πιέζει και την Πολιτεία ώστε οι παραγωγοί που έχουν υποστεί ζημιές να αποζημιώνονται επαρκώς. Ο ρόλος της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ αλλά και κάθε οργάνωσης η οποία επεμβαίνει σε αντίστοιχες περιπτώσεις επικουρικά στο έργο των αρμόδιων υπεύθυνων φορέων, αφορά στην ενημέρωση και στην υιοθέτηση διαχειριστικών πρακτικών, όπου αυτό είναι απαραίτητο και επιστημονικά αποδεκτό. Σε κάθε περίπτωση, η καλλιέργεια κλίματος πανικού και εντάσεων δε βοηθάει σε τίποτα στην επιτυχή αντιμετώπιση του περιστατικού. Σκοπός της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ είναι να εξασφαλισθεί η ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής, αλλά και η βελτίωση των προϋποθέσεων συνύπαρξής τους με τις αρκούδες.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 2,Ιούλιος, 2012, 6:56 μμ. στις Κατηγορίες photos, ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr