Χωρίς τέλος τα τροχαία με θύματα αρκούδες

Μια ενήλικη αρσενική αρκούδα ηλικίας 5 ετών και βάρους περίπου 120 κιλών έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος. Το τροχαίο συνέβη και πάλι στον κάθετο άξονα της Εγνατίας Οδού «Σιάτιστα-Κρυσταλλοπηγή» στις 22.00 το βράδυ της Κυριακής στις 18 Ιουλίου, όταν η άτυχη αρκούδα μπόρεσε με ευκολία να περάσει πάνω από την υποτυπώδη περίφραξη. Στην προσπάθειά της να διασχίσει το οδόστρωμα χτυπήθηκε από διερχόμενο όχημα στο 5ο χλμ Αλιάκμονα- Μικροκάστρου και σκοτώθηκε. Διαπιστώθηκε μάλιστα πως η περίφραξη στο συγκεκριμένο τομέα του οδικού άξονα ήταν παραβιασμένη σε πολλά σημεία, ενώ σε κάποια άλλα έχει πέσει τελείως. Ο οδηγός και ο συνεπιβάτης του δεν τραυματίστηκαν, ενώ το αυτοκίνητο έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Τις περιβαλλοντικές οργανώσεις ΑΡΚΤΟΥΡΟ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ ειδοποίησε η Αστυνομία Κοζάνης. Στην περιοχή έσπευσαν οι ομάδες άμεσης επέμβασης και των δύο οργανώσεων χωρίς δυστυχώς να μπορούν να προσφέρουν καμία βοήθεια στην ήδη νεκρή αρκούδα. Το νεκρό ζώο μεταφέρθηκε στο Δασαρχείο Καστοριάς με τη βοήθεια και των αστυνομικών, όπου πραγματοποιήθηκε νεκροψία από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ σε συνεργασία με την Κτηνιατρική Υπηρεσία Καστοριάς και διαπιστώθηκαν τα αίτια θανάτου του ζώου που είχε υποστεί ρήξη ήπατος και στομάχου και κάταγμα στον αυχένα, ενώ ο θάνατός του ήταν ακαριαίος.

Στο συγκεκριμένο τμήμα του αυτοκινητόδρομου έχουν σημειωθεί άλλα δύο αντίστοιχα περιστατικά ενώ συνολικά στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής έχουν σημειωθεί τα τελευταία 5 χρόνια, συνολικά 10 τροχαία ατυχήματα με θύματα αρκούδες. Στο συγκεκριμένο τμήμα μάλιστα εκτός από την ανεπάρκεια της περίφραξης δεν έχει προβλεφθεί και η κατασκευή ειδικών περασμάτων για την αρκούδα και την πανίδα γενικότερα, ενώ δεν υπάρχει η κατάλληλη σήμανση που να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα με αποτέλεσμα να εκτίθενται σε διαρκή κίνδυνο και όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί.

Μετά από αλλεπάλληλες συναντήσεις και υπομνήματα των περιβαλλοντικών οργανώσεων προς όλους τους αρμόδιους κρατικούς φορείς, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις έχουν λάβει τις δεσμεύσεις των αρμόδιων Υπουργών (Περιβάλλοντος και Υποδομών) καθώς και της Εγνατίας Οδού Α.Ε για τη βελτίωση της περίφραξης κατά μήκος του κύριου άξονα της Εγνατίας, για την πιλοτική τοποθέτηση φράχτη ο οποίος θα πληρεί όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές σε μήκος 500 μέτρων καθώς και για την τοποθέτηση κατάλληλης περίφραξης στον κάθετο άξονα Σιάτιστας- Κρυσταλλοπηγής.

Ωστόσο παρά τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις η Πολιτεία κωλυσιεργεί άσκοπα και καθυστερεί στην υλοποίηση των δικών της δεσμεύσεων. Φαίνεται όμως ότι οι δεκάδες αρκούδες που έχουν θυσιαστεί δεν είναι αρκετές για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα.

Για άλλη μια φορά ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ και ΚΑΛΛΙΣΤΩ καλούμε την Πολιτεία να επισπεύσει τις διαδικασίες που θα καταστήσουν ένα εθνικό έργο όπως η ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ασφαλές για τους οδηγούς και φιλικό για την άγρια ζωή.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 19,Ιούλιος, 2010, 9:09 μμ. στις Κατηγορίες ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr