ΣΥΡΙΖΑ: Να ακυρωθεί η μείωση του κατωτάτου μισθού

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης –
Πρόταση νόμου για την κατάργηση της πράξης υπουργικού συμβουλίου (ΠΥΣ) της προηγούμενης κυβέρνησης που μείωσε τον κατώτατο μισθό αλλά και για την επανασύσταση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (ΟΕΕ) και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (ΟΕΚ), κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μια από τις βασικές προεκλογικές δεσμεύσεις του κ. Αλέξη Τσίπρα.

Στην αιτιολογική πρόταση, αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «στα πλαίσια της υλοποίησης του 2ου μνημονίου επήλθαν εξαιρετικά δυσμενείς ανατροπές στο ήδη απορυθμισμένο εργατικό δίκαιο της χώρας μας. Οι επιπτώσεις της εν λόγω ΠΥΣ στο επίπεδο των αποδοχών, αλλά και στα συλλογικά εργατικά δικαιώματα ήταν καταστροφικές και  επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόσμος της μισθωτής εργασίας κατά την διάρκεια των δύο τελευταίων ετών».

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση του κ. Λουκά Παπαδήμου, με την συγκεκριμένη πράξη, τον περασμένο Φεβρουάριο,  μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους μέχρι 25 ετών μέχρι το τέλος του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, ενώ η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα να συμπαρασύρει ανάλογα και τα επιδόματα ανεργίας, ασθενείας, μητρότητας, τις συντάξιμες αποδοχές και τις αποζημιώσεις για υπερωριακή απασχόληση».

Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταθέσει και νέα πρόταση νόμου, σε συνέχεια της παρούσας, για τις συλλογικές εργασιακές σχέσεις. Το νέο ν/σ θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

α) η επαναφορά του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής των συνδικάτων στην διαιτησία
β) η επαναφορά των καταργημένων αρμοδιοτήτων του ΟΜΕΔ και η απόδοση πλήρους ρυθμιστικής εξουσίας στον διαιτητή για όλα τα ζητήματα  που ρυθμίζονται με συλλογική σύμβαση εργασίας.
γ) η επαναφορά της επεκτασιμότητας των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
δ) η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής συλλογικών συμβάσεων εργασίας διαφόρων επιπέδων όπως προβλεπόταν από το άρθρο 10 του ν. 1876/1990. protothema.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 10,Ιούλιος, 2012, 7:27 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr