Ερώτηση στη βουλή από ΣΥΡΙΖΑ.Θέμα: Καθυστέρηση ένταξης του Αρδευτικού δικτύου Πενταβρύσου Καστοριάς στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής».

Η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, υπέβαλλε εντός του 2011 μελέτη για την ένταξη του αρδευτικού δικτύου Πενταβρύσου στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής». Μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει καμία δεσμευτική απάντηση για την υλοποίηση του έργου παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες διαφόρων παραγόντων και πριν το 2011.

Το αρδευτικό δίκτυο στην Πεντάβρυσο είναι υψηλής σημασίας έργο για την οικονομική ανάκαμψη της περιοχής και την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής, καθώς θα επιτρέψει την καλλιέργεια ευρύτερης γκάμας προϊόντων και θ’ αυξήσει την παραγωγική δυνατότητα της καλλιεργούμενης γης σε όσπρια. Στη χώρα μας έχουμε μόλις 10.000 τόννους παραγωγής οσπρίων όταν η κατανάλωση φτάνει τους 45.000 τόννους. Η ΠΑΣΕΓΕΣ αναφέρετε σε μελέτη του δρ Δημήτρη Βλαχοστέργιου από το Ινστιτούτο Κτηνοτροφικών Φυτών & Βοσκών Λάρισας, ο οποίος τονίζει πως το 90-95% της φακής που καταναλώνεται στην εγχώρια αγορά προέρχεται από τον Καναδά, τις ΗΠΑ και την Τουρκία, το 65-70% των ρεβιθιών προέρχεται από το Μεξικό και την Τουρκία, ενώ το 55-60% των φασολιών εισάγεται από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αλβανία και την Αργεντινή.

Δεδομένου ότι ο Νομός Καστοριάς έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην ποιοτική παραγωγή τουλάχιστον των παραδοσιακών φασολιών αλλά αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα στις αρδευτικές εκτάσεις, καθώς σήμερα αρδεύονται μόνο το 13-14% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, είναι επιβεβλημένο τα έργα άρδευσης να αποτελούν άμεση προτεραιότητα των συναρμόδιων Υπουργείων.

Επειδή, ήδη παρουσιάζονται τεράστιες καθυστερήσεις στα έργα υποδομής που αφορούν στην αγροτική ανάπτυξη

Επειδή, το αρδευτικό δίκτυο της Πενταβρύσου, εφόσον, υλοποιηθεί με προδιαγραφές σεβασμού προς το περιβάλλον, μπορεί να συμβάλλει στην ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής και στην στήριξη της αγροτικής οικονομίας

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τoυς κ.κ. Υπουργούς:

-Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

-Εσωτερικών

-Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

  • Προτίθενται να εντάξουν άμεσα το αρδευτικό δίκτυο Πενταβρύσου στο Πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»;

  • Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης του έργου;

 

Οι ερωτώντες βουλευτές:

Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου

Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 12,Ιούλιος, 2012, 12:08 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr