Δέσμη μέτρων για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με βασικό άξονα την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά ανακοίνωσε η Λούκα Κατσέλη.

Οι ανακοινώσεις έγιναν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την υπογραφή του «Εθνικού Σχεδίου Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων 2010 – 2013». Οι εργασίες άνοιξαν με μήνυμα του πρωθυπουργού, Γ. Παπανδρέου στο οποίο επισημαίνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο αποδεικνύει τη βούληση της κυβέρνησης για στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που προσπαθούν σήμερα να επιβιώσουν και αναδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία όλων των παραγωγικών δυνάμεων.

Στις νέες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ανακοίνωσε η υπουργός, περιλαμβάνονται:

-Η ενεργοποίηση, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, της πρωτοβουλίας Jeremie με κονδύλια ύψους 290 εκατ. ευρώ. Από αυτά προκηρύσσονται άμεσα προγράμματα ύψους 60 εκατ. ευρώ για παροχή χαμηλότοκων δανείων και ακολουθούν 50 εκατ. ευρώ για ενίσχυση της καινοτομίας και νεοϊδρυθείσες επιχειρήσεις, 30 εκατ. για προγράμματα κοινωνικής οικονομίας και 150 εκατ. για ψηφιακή σύγκλιση.

-Η σύσταση Ταμείου Επιχειρηματικότητας με κεφάλαια ύψους 460 εκατ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα», το οποίο προβλέπεται να χρηματοδοτήσει επενδύσεις συνολικού ύψους 1,5 δις. ευρώ την επόμενη τριετία. Τα 200 – 250 εκατ. θα διατεθούν για δάνεια ανεξαρτήτως κλάδου, άλλα 150 εκατ. για ειδικά επιχειρηματικά σχέδια σε πράσινες δράσεις και καινοτομία, 40 εκατ. θα διατεθούν για πρώτη φορά σε μικροπιστώσεις προς επιχειρήσεις του πολιτιστικού τομέα και 20 εκατ. για τον εκσυγχρονισμό της εφοδιαστικής αλυσίδας με τελικός στόχο τη συγκράτηση των τιμών.

-Η προκήρυξη δράσεις προϋπολογισμού 300 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

Οι δύο πρώτες δράσεις αφορούν δανειακά κεφάλαια, η τρίτη επιχορηγήσεις. «Το υπουργείο Οικονομίας, τόνισε η κα Κατσέλη, παρεμβαίνει αποφασιστικά για να αντιμετωπίσει την ασφυξία που απειλεί τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις».

Η υπουργός αναφέρθηκε ειδικότερα στις δράσεις του ΤΕΜΠΜΕ, με αφορμή παράπονα και καταγγελίες για απροθυμία των τραπεζών να προωθήσουν αιτήματα των επιχειρήσεων για ένταξη στα προγράμματα εγγυοδοσίας. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Β. Κορκίδης ανέφερε χαρακτηριστική ότι επιχείρηση από την Άρτα ζήτησε να ενταχθεί στο πρόγραμμα εγγύησης δανείων για εξόφληση ασφαλιστικών υποχρεώσεων και το αποτέλεσμα ήταν να εγγραφεί στον Τειρεσία.

Όπως είπε η κα Κατσέλη, υπάρχουν μεν προβλήματα αλλά η ροή των χρηματοδοτήσεων αναμένεται να ομαλοποιηθεί. Είμαστε, πρόσθεσε, σε καθημερινή συνεργασία με τις τράπεζες για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα. Διευκρίνισε επίσης ότι η πρόσφατη παρέμβαση της Κομισιόν που χαρακτήρισε αντικοινοτικό το πρόγραμμα χορήγησης άτοκων δανείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ, που είχε προκηρύξει η προηγούμενη κυβέρνηση δεν θα έχει επιπτώσεις καθώς η σημερινή κυβέρνηση γνώριζε εξ αρχής ότι οι δράσεις αυτές δεν ήταν συμβατές με τον σχετικό Κανονισμό και κάλυψε τη δαπάνη από εθνικούς πόρους.

Το «συμβόλαιο» για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που υπεγράφη από την υπουργό και τους εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου περιλαμβάνει δράσεις σε τρεις βασικούς άξονες, που είναι: ενίσχυση της καινοτομίας και ανταγωνιστικότητας (απλοποίηση ρυθμιστικού περιβάλλοντος, πάταξη γραφειοκρατίας, πρόσβαση των μικρομεσαίων στις κρατικές προμήθειες, κλπ.), ενίσχυση της εξωστρέφειας (υποστήριξη εξαγωγών, κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού κ.α.), και ενίσχυση της ρευστότητας (νέα χρηματοδοτικά εργαλεία, βελτίωση της πρόσβασης σε εγγυήσεις και κεφάλαια, ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ΜΜΕ, κλπ.).

«Σε περίοδο κρίσης είναι φυσικό να υπάρχουν αναδιαρθρώσεις στην αγορά, άλλες επιχειρήσεις, μικρές και μεγάλες μπαίνουν και άλλες βγαίνουν από την αγορά», δήλωσε εξάλλου η υπουργός Οικονομίας σε ερώτηση για την έξοδο από την ελληνική αγορά γνωστών πολυεθνικών αλυσίδων και πρόσθεσε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να διευκολύνει τις αναδιαρθρώσεις και να ενισχύσει την υγιή επιχειρηματικότητα.

Όσον αφορά στην πρόταση εξαγοράς της Αγροτικής Τράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου από την Τράπεζα Πειραιώς η κα Κατσέλη είπε ότι αξιολογούνται όλες οι προτάσεις και θα υπάρξει συνολική κυβερνητική τοποθέτηση.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 22,Ιούλιος, 2010, 9:04 μμ. στις Κατηγορίες ΕΛΛΑΔΑ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr