Νεκρή βίδρα βρέθηκε σε αλιευτικά εργαλεία στη λίμνη της Καστοριάς

Το θάνατο υδρόβιων πουλιών, ερπετών και θηλαστικών συχνά προκαλούν κάποια είδη αλιευτικών εργαλείων, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της Ομάδας ‘Αμεσης Επέμβασης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥΣ», με αφορμή την ανακάλυψη, προ ημερών, νεκρής βίδρας στη λίμνη Καστοριάς.

Ο κίνδυνος προέρχεται από το γεγονός, ότι πολλά από τα αλιευτικά εργαλεία περιέχουν ζωντανό δόλωμα, σε περιορισμένο χώρο και παραμένουν βυθισμένα για μεγάλο διάστημα στο ίδιο σημείο, επισημαίνει η οικολογική οργάνωση.

Το εγκλωβισμένο νεκρό ζώο εντοπίστηκε σε αλιευτικά εργαλεία (νταούλια: είδος κυκλικής ιχθυοπαγίδας), μόλις λίγα μέτρα από την ακτή, κοντά σε παράκτια βραχώδη περιοχή.

Όπως διαπιστώθηκε, επρόκειτο για ενήλικη θηλυκή βίδρα, νεκρή τουλάχιστον πέντε-επτά ημερών.

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με καταγραφές, θεωρείται ότι υπάρχει ένας από τους πυκνότερους και με μεγάλη εξάπλωση πληθυσμούς βίδρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τη συναντάμε σε όλη την Ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και σε μερικά νησιά (Κέρκυρα, Λέσβο, Χίο και Εύβοια).

Στη χώρα μας η βίδρα έχει χαρακτηριστεί ως είδος απειλούμενο με εξαφάνιση.

Σύμφωνα με το «Κόκκινο Βιβλίο» των Απειλούμενων Ζώων της Ελλάδας, ανήκει στην κατηγορία «Κινδυνεύον».
Η παρουσία της σε ποτάμια και λίμνες αποτελεί δείκτη καθαρότητας του νερού και εύρυθμης λειτουργίας του οικοσυστήματος.

«Από αντίστοιχα επιστημονικά δεδομένα, που ισχύουν για τα θαλάσσια θηλαστικά της χώρας μας, γνωρίζουμε ότι η παγίδευση σε αλιευτικά εργαλεία και ο πνιγμός, είναι μία από τις βασικές πηγές θνησιμότητας για πολλά θαλάσσια θηλαστικά, όπως το δελφίνι, η μεσογειακή φώκια κ.ά.», επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ομάδα ‘Αμεσης Επέμβασης του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ».

Καθώς η βίδρα δεν έχει μελετηθεί συστηματικά στη χώρα μας, η οργάνωση, σε συνεργασία με εταιρία πώλησης εμφιαλωμένου νερού, πραγματοποιεί ένα ολοκληρωμένο και πρωτοποριακό ερευνητικό πρόγραμμα παρακολούθησης της κατάστασης του πληθυσμού και των απειλών που αντιμετωπίζει το είδος.

Πέρα από τη συλλογή επιστημονικών δεδομένων, σχετικά με τη βιολογία του είδους, οι ερευνητές του «ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ» θα προσπαθήσουν να συλλέξουν επιστημονικά δεδομένα και να κατανοήσουν τις απειλές για την επιβίωση της βίδρας στην Ελλάδα, με απώτερο στόχο την κατάρτιση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για την προστασία και διαχείριση του είδους στην Ελλάδα.

Για την αποτελεσματική προστασία του είδους, είναι αναγκαία η διατήρηση της φυσικής παρόχθιας βλάστησης στα ποτάμια και στις λίμνες όπου ζει, όπως και η εξασφάλιση της επικοινωνίας μεταξύ των γειτονικών υποπληθυσμών, μέσω φυσικών διαδρόμων.

Εξίσου απαραίτητη είναι και η διασφάλιση της ποιότητας και της ποσότητας των υδάτων στα υγροτοπικά οικοσυστήματα, όπως και η διατήρηση των πληθυσμών των ψαριών, που είναι και η βασική τροφή της βίδρας.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Ιούλιος, 2012, 1:27 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr