Από την 1η Αυγούστου σε εφαρμογή η νέα σύμβαση – Στα 860 ευρώ ο βασικός μισθός στο εμπόριο

Στο επίπεδο που ήταν την 1/1/2009 επιστρέφουν από την 1η Αυγούστου οι αμοιβές των εργαζομένων στις εμπορικές επιχειρήσεις με βάση τη συμφωνία της Ομοσπονδίας των Ιδιωτικών Υπαλλήλων με τη ΓΣΕΒΕΕ και την ΕΣΕΕ για την εφαρμογή νέας κλαδικής σύμβασης εργασίας.

Σε αυτήν προβλέπονται μείωση κατά 6,3% στους βασικούς μισθούς και έως 9% – 10% στις τελικές – μεικτές αποδοχές (ανάλογα με την ειδικότητα) αν συνυπολογιστούν – από τη νέα χαμηλότερη βάση – τα καταβαλλόμενα επιδόματα, τα οποία διατηρούνται. Ο κατώτατος εισαγωγικός μισθός διαμορφώνεται στα 860 ευρώ από 918 ευρώ, ενώ ανάλογες μειώσεις θα ισχύουν και για τις συνολικά 11 ειδικότητες.

Η νέα κλαδική σύμβαση που υπεγράφη χθες διά περιφοράς θα ισχύει για τα μέλη των οργανώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων (μόνο σε εθελοντική βάση μπορούν να δεσμευτούν τα μη μέλη βάσει του Μνημονίου) και συγκεκριμένα στα εμπορικά καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, στα σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων, στα καταστήματα ζαχαροπλαστείων και συναφών με τα ζαχαροπλαστεία εμπορικών δραστηριοτήτων καθώς και στα καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης τσιγάρων.

Οι οργανώσεις συμφώνησαν, πάντως, να μπουν σε λευκή λίστα οι επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν τη σύμβαση (αντί των ατομικών συμβάσεων) και να υπάρχει ειδική σήμανση στα καταστήματα για ενημέρωση και των καταναλωτών. Με τη νέα σύμβαση οι οργανώσεις καλούν, τέλος, την κυβέρνηση να επαναφέρει το καθεστώς των συμβάσεων στην προ Μνημονίου κατάσταση.

Τα επιδόματα
Διατηρούνται και χορηγούνται όλα ανεξαιρέτως τα επιδόματα, παροχές και θεσμικές ρυθμίσεις του κλάδου ή του επαγγέλματος κάθε ειδικότητας, όπως αυτά έχουν διατυπωθεί και ισχύουν βάσει των προηγούμενων όμοιων συλλογικών ρυθμίσεων (ΣΣΕ ή ΔΑ). Ωστόσο, θα υπολογίζονται εφόσον ορίζονται σε ποσοστό στους νέους χαμηλότερους βασικούς μισθούς που διαμορφώνονται. Διατηρούνται τα επιδόματα Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας

Πηγή Ημερησία

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Ιούλιος, 2012, 12:59 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr