Ο Δήμος Καστοριάς πρωτοπορεί , θεσμοθετώντας το Πρώτο Μεσαιωνικό Βυζαντινό Φεστιβάλ στην Ελλάδα και την Ευρώπη, με τον γενικό τίτλο «Αλεξιάδα».

Στην πόλη της Καστοριάς, με τις βυζαντινές εκκλησίες και τα μεταβυζαντινά αρχοντικά , εγκαθιδρύεται ένα φεστιβάλ παραστατικών τεχνών με αφορμή την ιστορική μνήμη, που ο χαρακτήρας του υπερβαίνει το απλό εορταστικό θέαμα

Από 31 Αυγούστου έως και 2 Σεπτεμβρίου 2012 η Καστοριά θα γεμίσει με μουσικές και θεάματα.

Εκτός όμως από τους επώνυμους καλλιτέχνες που παίρνουν μέρος σ’ αυτήν την πρωτότυπη αναπαράσταση μιας ιστορικής εποχής , συμμετέχουν πάνω από 150 εθελοντές για το καταληκτικό θεατρικό δρώμενο και όλοι οι πολιτιστικοί φορείς της περιοχής, επανδρώνοντας και στηρίζοντας δράσεις όπως η Υπαίθρια Μεσαιωνική Αγορά , η οποία θα λειτουργεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ . Επίσης στην Ανοιχτή Μεσαιωνική Αγορά επώνυμοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες από την περιοχή και απ’ όλη την Ελλάδα θα παρουσιάσουν τα δημιουργήματα και τα προϊόντα τους.

Η εκκλησία έδωσε την συμπαράστασή της στο γεγονός, με την παρουσία του ίδιου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου κ.κ. Σεραφείμ στην έναρξη της διοργάνωσης και την Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.

Στην έναρξη θα ακούσουμε την Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και Παραδοσιακών Οργάνων της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, υπό τον Πατέρα κ. Ειρηναίο Νάκο, ενώ οι Μαϊστορες της Ορχήστρας Παραδοσιακών Οργάνων της Σχολής με τον Γιώργο Δέμελη θα συνοδεύει τον Χρόνη Αηδονίδη και την Νεκταρία Καρατζή, σε μιά μουσική παράσταση που θα δοθεί μέσα στον κήπο ενός παλιού αρχοντικού όπου η Άννα Κομνηνή συναντά τον Αλεξανδρινό ποιητή Κ.Π. Καβάφη σε κείμενα Η. Λιαμή και σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου.

Η διάσημη Σικελή ταμπουρελίστα Valeria Cimo’ θα συναντήσει τους ερμηνευτές του Κουϊντέτου του Αλέκου Βρέτου και το «ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ» του καθ. Γιάννη Καϊμάκη , μέσα από ήχους του μεσαίωνα που έφτασαν ως εμάς, στο μαγευτικό σκηνικό την Μονής Μαυριώτισσας δίπλα στην λίμνη, ενώ η ομάδα των Σημαιοφόρων από το Carovigno της Απουλίας θα πλημμυρίσει τους δρόμους της παλιάς πόλης με ήχους και χρώματα.

Θεατρικές παραστάσεις και δρώμενα με την συνοδεία μουσικής και χορού θα εξελίσσονται σε πλατείες και προαύλια εκκλησιών, όπως η παράσταση “Διγενής Ακρίτας” από την ΣΚΗΝΗ ΕΛΙΚΩΝΟΣ, σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Ρίτσου, οι παραστάσεις δρόμου “Παραλογές και Σύμμεικτα” από την ομάδα FRACTALS και την ΜΙΚΡΗ ΟΠΕΡΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ, με την μουσική συνοδεία της Δάφνης Μαυρίδου και Κυριάκου Πετρά σε σκηνοθεσία Τάνιας Κίτσου και, παράλληλα, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα-παιχνίδι “Τέχνη και Τεχνολογία στην Βυζαντινή Πόλη” με τον εκπαιδευτικό Νίκο Αλχασίδη. Τα 250 κοστούμια τα οποία θα ντύσουν δρώμενα και παραστάσεις επιμελείται ο βραβευμένος ενδυματολόγος Ledio Konxholli .

 

 

 

 

 • Η πόλης της Καστοριάς μνημονεύεται στην περίφημη «Αλεξιάδα» της Άννας Κομνηνής, με λεπτομερή περιγραφή του τοπίου, της πολιορκίας, της μάχης και εν τέλει της συνθήκης και της παράδοσης των Νορμανδών. Είμαστε λίγο πριν την 1η Σταυροφορία, στην αρχή δηλαδή των γεγονότων που θ’ αλλάξουν την πορεία της ιστορίας, και στην αρχή της εποποιίας των Ακριτών. Σε μια ακριτική πόλη που φέρει ακόμα έντονα τα ίχνη της ιστορίας της , στολισμένη με μνήμες και μνημεία από την εποχή του Ιουστινιανού και μέχρι τους νεώτερους μεταβυζαντινούς χρόνους , όπως τις εκκλησίες της, με αρχιτεκτονικά και ζωγραφικά στοιχεία υψηλής τέχνης, και τ’ αρχοντικά της, εξαίρετα δείγματα της μεταβυζαντινής λαϊκής αρχιτεκτονικής, το παρελθόν γίνεται πιο επίκαιρο παρά ποτέ : γιορτάζουμε την απελευθέρωση της πόλης από τους Νορμανδούς και την συνθήκη που υπογράφει ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Αλέξιος Α’ Κομνηνός με τον δούκα της Απουλίας, Καλαβρίας και Σικελίας Ραϋμόνδο Γυϊσκάρδο, γεφυρώνοντας έτσι Ανατολή και Δύση.

 

 • Α’ Αλεξιάδα – Πρόγραμμα :

 

31 Αυγούστου –Παρασκευή.

 

Βυζαντινός Εσπερινός στην Κουμπελίδικη Χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Καστοριάς κ.κ. Σεραφείμ/ Επίσημη έναρξη του φεστιβάλ / Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής : «Συλείτουργο Πλαγίων Ήχων» από την Βυζαντινή Χορωδία της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς και τη Βυζαντινή Χορωδία της Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών/ Χορωδίας Παραδοσιακής Μουσικής Καστοριάς / «ΔΙΓΕΝΗΣ ΑΚΡΙΤΑΣ» θεατρική παράσταση μεσαιωνικού χαρακτήρα από το θεατρικό σχήμα «Ελικών»

 

1 Σεπτεμβρίου – Σάββατο και 2 Σεπτεμβρίου- Κυριακή

 

 • Ολοήμερη Μεσαιωνική Υπαίθρια Αγορά ( δρώμενο με κουστούμια εποχής , τοπικά παραδοσιακά προϊόντα και επαγγέλματα που παραμένουν αναλλοίωτα διαμέσου των αιώνων)
 • Έκθεση μικρογραφίας του Αλέξη Σπανίδη.
 • Παρελάσεις των Σημαιοφόρων του Carovigno (Απουλία- Ιταλία) με μεσαιωνικές στολές , λάβαρα και μπάντα, στην Β. και Ν. Παραλία και στο κέντρο της πόλης , συνοδεύονται από μεσαιωνικό χορευτικό συγκρότημα
 • “ΠΑΡΑΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΣΥΜΜΕΙΚΤΑ” Μουσικοθεατρικά Δρώμενα Δρόμου εμπνευσμένα από το κείμενο της Άννης Κομνηνής «Αλεξιάς», με την Ομάδα πειραματικού Θεάτρου FrACTals και την “Μικρή Όπερα του Κόσμου”, σε σκηνοθεσία Τάνιας Κίτσου
 • -«Φευ των Κυμμάτων της Ζωής της», μουσικό δρώμενο με τον Χρόνη Αηδονίδη και την Ορχήστρα Παραδοσιακών Οργάνων της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, σε κείμενο Ηλία Λιαμή, σε σκηνοθεσία Βασίλη Αναστασίου. Συμμετέχουν ηθοποιοί και χορευτές.
 • Μεσαιωνική Υπαίθρια Αγορά

-Δρώμενο στην Μαυριώτισσσα: Αναπαράσταση της απόβασης του Γεωργίου Παλαιολόγου- συνάντηση με τον Αλέξιο Κομνηνό, με την συμμετοχή 150 εθελοντών από την πόλη και κουστούμια εποχής.

 • “ΜΟΥΣΙΚΟ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟ”, μουσικοθεατρική παράσταση-συναυλία
 • «Μουσικοί Αρραβώνες» μουσική συνάντηση των Βαλέρια Τσιμό, Αλέκος Βρέτος, (κουϊντέτο)
 • Παραδοσιακά τοπικά τραγούδια και επίδειξη μεσαιωνικών χορών από την ομάδα Εθελοντών
 • Γιορτή, χορός και φαγητό με παραδοσιακές τοπικές συνταγές .

 

 • Συντελεστές

 

-Ομάδα Πειραματικού Θεάτρου FrACTals,

-Μικρή Όπερα του Κόσμου

– Σκηνή Ελικώνος

-Όλες οι Πολιτιστικές Οργανώσεις από την πόλη και τον Δήμο Καστοριάς

-Επώνυμοι καλλιτέχνες και επαγγελματίες: ζωγράφοι, κεραμίστες, αγιογράφοι, γλύπτες,

χειροτέχνες,κοσμηματοποιοί αλλά και ξυλουργοί, γουνοποιοί, καλαθοποιοί, γανωτές, ψαράδες,

πεταλωτές, υφάντρες σε παραδοσιακούς αργαλειούς, και πολλοί άλλοι.

 

Το αναλυτικό πρόγραμμα και πληροφορίες για το φεστιβάλ και τους συντελεστές υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα της “Αλεξιάδας” :

 

www.medievalkastoria.gr/alexiada/

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 30,Ιούλιος, 2012, 4:57 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr