Η τύχη των Φορέων Διαχείρισης είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε να αιωρείται

Ανοικτή επιστολή στις περιβαλλοντικές οργανώσεις απέστειλαν οι Οικολόγοι Πράσινοι, προκειμένου να συντονιστούν οι ενέργειες όλων για το ζήτημα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών και την τύχη των Φορέων Διαχείρισης, που ανεξάρτητα από το δημοσιονομικό όφελος, όπως και ο υπουργός κ. Α. Μανιτάκης αποδέχεται, συμπεριλήφθηκαν στους υπό συγχώνευση οργανισμούς.

Στην επιστολή επισημαίνεται ότι το περιβάλλον εκλαμβανόταν στη χώρα ως πόρος προς «άρμεγμα» και η προστασία του ως ανασχετικός παράγοντας της οικονομικής εξέλιξης. Ανάλογη αντιμετώπιση είχε το θεσμικό κοινοτικό πλαίσιο, όπως και από την ίδρυση τους οι Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων περιοχών.

Και καταλήγει: «Η τύχη των ΦΔ είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε να αιωρείται στις πρόσκαιρες βλέψεις και επιδιώξεις πολιτικών, που είτε αγνοούν, είτε δίνουν μικρή σημασία στην προστασία και διαχείριση περιοχών με ιδιαίτερη σημασία».

 

Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής:


Ανοικτή επιστολή προς τις περιβαλλοντικές οργανώσεις

για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Στη χώρα μας δυστυχώς το περιβάλλον εκλαμβανόταν πάντα ως ένας πόρος προς «άρμεγμα». Κάθε επίκληση προστασίας του βλεπόταν ως ανασχετικός παράγοντας στην οικονομική εξέλιξη. Από τη σκέψη των πολιτικά ιθυνόντων ουδέποτε πέρασε η σκέψη ότι οι περιβαλλοντικοί πόροι είναι η κρίσιμη παράμετρος, μέσω της οποίας θα μπορούσε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα της παραγωγικής διαδικασίας, η ποιότητα ζωής και η δημόσια υγεία. Ότι οι πόροι αυτοί είναι τα βασικά διαγενεακά συλλογικά μας αγαθά.

Με αυτή τη λογική κυρίαρχη, η πολιτική ηγεσία αντιμετώπιζε με καχυποψία κοινοτικές οδηγίες και κανονισμούς, που έθεταν ένα βασικό πλαίσιο ρυθμίσεων και προστασίας του περιβάλλοντος. Συνήθης τακτική ήταν η καθυστέρηση υπαγωγής των αντίστοιχων ρυθμίσεων στο εθνικό Δίκαιο. Αλλά και η απαξίωση ή ο παραγκωνισμός φορέων ή αρμόδιων υπηρεσιών, που θα υλοποιούσαν αντίστοιχους στόχους και επιδιώξεις.

Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκαν εξ αρχής και οι Φορείς Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών, που δημιουργήθηκαν με πρόχειρο τρόπο και με μόνο σκοπό την αποφυγή προστίμων από την μη ορθή εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών που αφορούσαν το δίκτυο NATURA 2000. Ελάχιστα χρόνια μετά τη σύσταση τους και με την επίκληση της ανάγκης περικοπών στις δαπάνες του κράτους, η Πολιτεία θυμήθηκε τους Φορείς Διαχείρισης (ΦΔ) και αναγάγει τη συγχώνευση τους περίπου ως βασικό μέτρο μιας νέας αρχής για την εξυγίανση της Δημόσιας Διοίκησης και τον περιορισμό των δαπανών του δημόσιου τομέα.

Και όλα αυτά, ανεξαρτήτως αντικειμένου και ιδιομορφιών κάθε περιοχής που καλύπτουν οι Φορείς Διαχείρισης, ανεξαρτήτως του ουδέτερου δημοσιονομικού οφέλους, μη υπολογιζόμενων των προεργασιών που απαιτούνται προκειμένου να εκταμιευθούν χρήματα από το ΕΣΠΑ, που ως γνωστό κατανέμονται σε υποενότητες και για τις δραστηριότητες αυτές απαιτούνται καθορισμένες (εξειδικευμένες) διαδικασίες.

Ας σημειωθεί επίσης ότι οι ΦΔ αποτελούν έναν από τους λίγους θεσμούς προστασίας των περιοχών ιδιαίτερου οικολογικού ενδιαφέροντος της χώρας. Φυλάσσουν και μεριμνούν για την ανάδειξη και τη βιώσιμη διαχείριση ποταμιών, δασών και λιμνών, ενώ παράλληλα προστατεύουν τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.

Με γνώμονα όλα αυτά, αλλά και την ελλειμματική περιβαλλοντική πολιτική της χώρας, οι Οικολόγοι Πράσινοι θεωρούν κρίσιμο το ζήτημα των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών. Με το σκεπτικό αυτό, αλλά και τον κίνδυνο απαξίωσης του θεσμού των ΦΔ οι Οικολόγοι Πράσινοι ήρθαν σε επαφή από τη μια με τον Πανελλαδικό Σύλλογο Εργαζομένων σ’ αυτούς, και από την άλλη με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Α. Μανιτάκη. Ανάλογη συνάντηση επιδιώκεται να πραγματοποιηθεί και με αρμόδιους του ΥΠΕΚΑ.

Κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους ΦΔ αναδείχθηκε η κοινή αγωνία για:

– τη συνέχιση του καθοριστικής σημασίας έργου των ΦΔ και την αντιμετώπιση της απαξίωσης του θεσμού μέσα από τις επικείμενες συγχωνεύσεις,

– τη διατήρηση της τοπικότητας των φορέων, δεδομένης της διαφορετικής φυσιογνωμίας των εκάστοτε προστατευόμενων περιοχών,

– τη διατήρηση των θέσεων εργασίας,

– την έγκυρη εκπόνηση μελετών και κατάθεση προτάσεων σε νέα προγράμματα χρηματοδοτούμενα από το ΕΣΠΑ

Στη συνάντηση με τον κ. Μανιτάκη, θίχτηκε η άλλη πλευρά του ζητήματος. Ο υπουργός συμφώνησε ότι δεν προκύπτει αξιόλογο δημοσιονομικό όφελος, αφού η κύρια χρηματοδότηση των ΦΔ προέρχεται από ευρωπαϊκούς πόρους. Επιπλέον δεσμεύτηκε ότι τα επιμέρους τοπικά γραφεία θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους, ενώ πρόσθεσε ότι δεν θα υπάρξει μείωση προσωπικού και οι διαδικασίες ενοποίησης θα διαρκέσουν περίπου ένα μήνα.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι τασσόμαστε υπέρ της ενίσχυσης της νομικής υπόστασης των ΦΔ, την πλήρη ενσωμάτωση και εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και την επαρκή ενημέρωση και διαβούλευση της πολιτείας σε κάθε βήμα με στόχο τη διαμόρφωση αποτελεσματικών παρεμβάσεων στον τομέα του περιβάλλοντος. Επιπλέον στόχος μας είναι να μην πραγματοποιηθούν στο όνομα της κρίσης φαραωνικά έργα με μηδαμινό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες, που όμως επί της ουσίας υποθηκεύουν το παρόν και το μέλλον όλων μας.

Η διαφύλαξη της ποιότητας ζωής και η διατήρηση της βιοποικιλότητας της χώρας αποτελούν βασική προτεραιότητα, αφού αποτελούν συγκριτικό πλεονέκτημα μας. Οφείλουμε ως κοινωνία να δρούμε με τη σκέψη και στις επόμενες γενιές.

Από την πλευρά μας πιστεύουμε ότι η τύχη των ΦΔ είναι πολύ σημαντική για να την αφήσουμε να αιωρείται στις πρόσκαιρες βλέψεις και επιδιώξεις πολιτικών, που είτε αγνοούν, είτε δίνουν μικρή σημασία στην προστασία και διαχείριση περιοχών με ιδιαίτερη σημασία. Πριν λοιπόν τη δημιουργία τετελεσμένων, οι Οικολόγοι Πράσινοι κρίνουν απαραίτητη τη συνεργασία και τον συντονισμό όλων των περιβαλλοντικών οργανώσεων, καθώς και των τοπικών συλλογικοτήτων ανά περιοχή.

Με την παρούσα επιστολή εκφράζουμε τη διάθεση μας να παράσχουμε κάθε δυνατή συνδρομή, ώστε η κοινή προσπάθεια να αποφέρει καρπούς.

 

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 7,Αύγουστος, 2012, 2:31 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr