Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελάτη

Κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ με την βουλευτή της Κοζάνης Ευγενία Ουζουνίδου επισκέφτηκε την Ελάτη (του Δήμου Σερβίων-Βελβεντού) και την Παλιουριά (του Δήμου Δεσκάτης) για να ακούσει και να δει τα προβλήματα που δημιουργούνται στην περιοχή αυτή μετά την έμφραξη του φράγματος Ιλαρίωνα.

Οι κάτοικοι των περιοχών αυτών είναι ανάστατοι και οργισμένοι από την «συμπεριφορά» της ΔΕΗ απέναντι στην περιοχή τους αλλά και απέναντι σε όσους από αυτούς πλήττονται άμεσα από το μεγάλο αυτό έργο. Η απαράδεκτη αντιμετώπισή τους από την πολιτεία και τη ΔΕΗ τους κάνει να πιστεύουν ότι αυτό το αναπτυξιακό για όλη τη χώρα έργο θα το πληρώσουν με τον δικό τους οικονομικό μαρασμό.

Τα ζητήματα που αναδείχτηκαν από τις τοποθετήσεις των κατοίκων αλλά και των εκπροσώπων τους είναι πολύ συγκεκριμένα και δίκαια.

Η ΔΕΗ δεν τηρεί καθοριστικούς περιβαλλοντικούς όρους του έργου που προϋποθέτουν:

  1. την ολοκλήρωση των αρχαιολογικών ανασκαφών (κινδυνεύουν να σκεπαστούν από το νερό σημαντικότατα για την περιοχή και για τη χώρα μας αρχαιολογικά ευρήματα).

  2. Την προστασία της σκήτης του οσίου Νικάνορα (ενός σημαντικότατου θρησκευτικού μνημείου της περιοχής).

  3. Την κατασκευή νέας πεζογέφυρας και την καταστροφή της παλιάς (ενός έργου που πέρα από την συναισθηματική αξία για τους κατοίκους μπορεί να αξιοποιηθεί και τουριστικά).

  4. Την ολική αποψίλωση της περιοχής που θα γεμίσει με τα νερά της λίμνης (διότι θα σκεπαστούν δασικές εκτάσεις η ξυλεία των οποίων είναι απαραίτητη στις σημερινές οικονομικές συνθήκες για τους πληττόμενους κατοίκους, αλλά και περιβαλλοντικά προβλήματα δημιουργεί στο νερό της τεχνητής λίμνης).

Σημαντικό ζήτημα επίσης είναι οι διαφορές στην αποζημίωση που δόθηκε για τα χωράφια που απαλλοτριώθηκαν από περιοχή σε περιοχή με αποτέλεσμα να επιδιώκετε αντιπαλότητα μεταξύ των κατοίκων (το γνωστό διαίρει και βασίλευε). Ειδικά στην Παλιουριά, ενώ αναγνωρίζει η ΔΕΗ ότι καταστρέφει το αρδευτικό τους και τους κατασκευάζει καινούργιο, δεν χαρακτηρίζει τα χωράφια τους ως αρδευτικές εκτάσεις με αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλότερες τιμές αποζημίωσης.

Μετά τις τοποθετήσεις των κατοίκων, η βουλευτής και τα στελέχη του ΣΥΡΖΑ που συμμετείχαν στο κλιμάκιο (Κύρινας Αντώνης περιφερειακός σύμβουλος, Εταιρίδης Σοφοκλής στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ Γρεβενών, Λιάκος Πολυδεύκης και Σιαμπανόπουλος Γιώργος από την Κοζάνη) με τις τοποθετήσεις τους δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στις παρακάτω ενέργειες για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.

  • Να θέσουν το θέμα στη βουλή με ερώτηση ώστε να υποχρεωθεί η κυβέρνηση και η ΔΕΗ να προχωρήσει στις απαιτούμενες ενέργειες.

  • Να θέσουν το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο έτσι ώστε να τοποθετηθούν και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι της περιοχής για τα προβλήματα αυτά καθώς και να αναδειχθεί η ανάγκη συνολικού σχεδιασμού για την ανάπτυξη της παραλίμνιας περιοχής.

  • Να θέσουν το θέμα στην επιθεώρηση περιβάλλοντος για να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες πριν η ΔΕΗ οδηγήσει την κατάσταση σε μη αναστρέψιμα δεδομένα.

  • Να στηρίξουν τον δίκαιο αγώνα των κατοίκων με το συντονισμό των ενεργειών όλων των φορέων τους.

Ειδική αναφορά έγινε από τη βουλευτή για την κατάσταση και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην περιοχή μετά την πρόθεση της σημερινής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αντίθετος σε αυτό και θα επιδίωξη μαζί με το λαό να ανατρέψει τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης ΝΔ –ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ.

Γραφείο τύπου

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 8,Αύγουστος, 2012, 1:09 μμ. στις Κατηγορίες ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr