Τέλος σε ό,τι απέμεινε από τα δώρα

Πλήρης κατάργηση δώρων για συνταξιούχους και υπαλλήλους του Δημοσίου.Κόβονται και… τα υπολείμματα 13ης και 14ης σύνταξης καθώς και των αντίστοιχων μισθών στο Δημόσιο, ενώ χωρίς εποχικό επίδομα ανεργίας μένουν οικοδόμοι και εργαζόμενοι στον τουρισμό.

Σε νέα σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας αναμένεται να κλείσει το επώδυνο πακέτο των 11,6 δισ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση θέτει ως καταληκτική ημερομηνία για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των περικοπών την έλευση της τρόικας, στις 7 Σεπτεμβρίου. Στελέχη της κυβέρνησης προεξοφλούσαν ότι οι διαφωνίες που καταγράφηκαν και χθες μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων θα γεφυρωθούν, αλλά η διελκυστίνδα για το τελικό μείγμα προκαλεί παρασκηνιακές εντάσεις.

«Υπάρχει συμφωνία για τις πηγές των περικοπών, αλλά παραμένει ανοικτός ο συνδυασμός τους», αναφέρουν οι ίδιες πηγές. Οι διαφωνίες των εταίρων επιβεβαιώθηκαν και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ στο υπουργείο Οικονομικών με αντιπροσωπείες των τριών κομμάτων.
Η πλήρης κατάργηση των δώρων για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η περικοπή 30 ευρώ από τις συντάξεις του ΟΓΑ  αλλά και η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων ανεργίας που λαμβάνουν εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί αποτελούν τις βασικότερες κόκκινες γραμμές του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς όπως καταγράφτηκαν στη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στελεχών των δύο κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών. Στις 7 Σεπτεμβρίου, πάντως, η κυβέρνηση αναμένει και την άφιξη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ, ενώ ο Πρωθυπουργός είχε χθες το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, στην οποία ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι τα νέα μέτρα να ψηφιστούν εντός του Οκτωβρίου.

Πλήρη κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές συντάξεις, αλλά και για ό,τι απέμεινε από τον 13ο και τον 14ο μισθό των δημοσίων υπαλλήλων περιλαμβάνει το βασικό σενάριο των προτάσεων του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Σε αυτό έρχονται να προστεθούν κλιμακωτές περικοπές από 2% έως και 10% στο άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Σοκ επιφυλάσσουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ και για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους που απασχολούνται εποχικά στον κλάδο του τουρισμού, αλλά και για τους οικοδόμους οι οποίοι λαμβάνουν σήμερα εποχικό επίδομα ανεργίας.

 

ΟΙ ΑΠΩΛΕΙΕΣ. Στο βασικό σενάριο τα εποχικά επιδόματα καταργούνται, γεγονός που σημαίνει στην περίπτωση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για παράδειγμα, μηνιαίες απώλειες 460 ευρώ για τους μήνες που δεν εργάζονται.
Οι περικοπές σε συντάξεις, επιδόματα και εφάπαξ θα αφαιρέσουν από τις τσέπες εκατομμυρίων δικαιούχων αθροιστικά 4,8 δισ. ευρώ, καθώς τόσο είναι το ύψος των προβλεπόμενων δημοσιονομικών εξοικονομήσεων.
Στον πυρήνα των παρεμβάσεων στις συντάξεις βρίσκεται η πλήρης κατάργηση των δώρων για κύριες και επικουρικές. Σήμερα όσοι λαμβάνουν κύρια σύνταξη στη θέση της 13ης και 14ης παίρνουν επίδομα 400 ευρώ τα Χριστούγεννα, 200 ευρώ το Πάσχα και επιπλέον 200 ευρώ το καλοκαίρι ως επίδομα αδείας. Με την κατάργησή τους η απώλεια για όλους τους συνταξιούχους είναι 800 ευρώ τον χρόνο.
Με την κατάργηση των δώρων πλήττονται αδιακρίτως ακόμη και οι 1,3 εκατομμύριο συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη έως 500 ευρώ, κάνοντας τις επιβαρύνσεις σαρωτικές και προσδίδοντας χαρακτηριστικά οριζόντιας παρέμβασης.
Στα 800 ευρώ που θα αφαιρεθούν από τις τσέπες όλων των συνταξιούχων με κύρια σύνταξη έρχεται να προστεθεί η κατάργηση της 13ης και 14ης επικουρικής σύνταξης που συνεχίζουν να λαμβάνουν 1.368.470 δικαιούχοι.
Οι απώλειες ξεπερνούν τα 1.400 ευρώ τον χρόνο για 70.496 συνταξιούχους που λαμβάνουν σήμερα επικουρική σύνταξη άνω των 700 ευρώ, ενώ για τον κύριο όγκο των δικαιούχων με επικουρική έως 300 ευρώ (περίπου 850.000 συνταξιούχοι) η πλήρης κατάργηση σημαίνει απώλειες έως και 600 ευρώ τον χρόνο.
Στην οριζόντια παρέμβαση της πλήρους κατάργησης της 13ης και της 14ης κύριας και επικουρικής σύνταξης έρχεται να προστεθεί και το κλιμακωτό ψαλίδι ανάλογα με το ύψος της σύνταξης.

 

ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ. Οι αποφάσεις για το ύψος των περικοπών δεν έχουν ακόμη κλειδώσει. Στο βασικό σενάριο, οι περικοπές ξεκινούν από τα 1.000 ευρώ στο άθροισμα κύριας και επικουρικής. Ειδικότερα για συντάξεις από 1.000 έως 1.500 ευρώ προβλέπεται μείωση 2%, για συντάξεις από 1.501 έως 2.000 ευρώ η μείωση είναι 5% και για συντάξεις άνω των 2.000 ευρώ η μείωση φθάνει στο 10%.
Οι απώλειες για τους συνταξιούχους δεν σταματούν εδώ. Στο τραπέζι έχει τεθεί και πρόταση για επιβολή εισφοράς 1%-3% για όσους συνταξιούχους του Δημοσίου βγήκαν στη σύνταξη από την 1η Ιανουαρίου 1995 και μετά, με το σκεπτικό ότι έλαβαν μεγαλύτερο εφάπαξ από αυτό που δικαιούνταν βάσει των εισφορών που είχαν καταβάλει.
Το πακέτο των κυβερνητικών προτάσεων μέτρων θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί έως τις 8 Σεπτεμβρίου οπότε έχει κλειστεί το ραντεβού των επικεφαλής της τρόικας Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ με τον Πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά και τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα.TA NEA
Δημοσιεύτηκε απο τον στις 30,Αύγουστος, 2012, 8:10 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Τέλος σε ό,τι απέμεινε από τα δώρα”

  1. Zhshs

    Να δούμε πού θα το φτάσετε !! Χτυπάτε συνεχώς με μειώσεις και ζητάτε συνεχώς να πληρώνουμε. Με τί θα πληρώσουμε ? Τι θα μας απομείνει στο τέλος για να πληρώσουμε? Μάλλον εκεί θέλετε να οδηγήσετε τον κόσμο, να αρχήσει να πουλάει την περιουσία του για να ζήσει… ΈΣΧΟΣ.

    Χτυπήστε τους οικονομικά ευνοημένους όχι και όλο το σύνολο που ζεί με 700 ευρώ την οικογένειά του .. Μή σας πώ και με πιό λίγα. Ζήστε εσείς έτσι αν μπορείτε !!

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr