ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΣΕ ΔΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να διατηρήσει στα υψηλότερα επίπεδα που προβλέπει η κοινοτική νομοθεσία τις χρηματοδοτήσεις-κρατικές ενισχύσεις για την περιφερειακή ανάπτυξη της δυτικής και της κεντρικής Μακεδονίας καθώς και της περιφέρειας του Ενό (Βέλγιο) και των Βασιλικάτων (Ιταλία).

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι οι περιφερειακές χρηματοδοτήσεις-κρατικές ενισχύσεις θα συνεχίσουν και μετά την 1η Ιανουαρίου 2011 να αντιστοιχούν τουλάχιστον στο 30% του συνολικού ποσού για κάθε πρόγραμμα που εφαρμόζεται σ’ αυτές τις περιφέρειες.

Σύμφωνα με τη Συνθήκη, το άρθρο 107 παρ.3 (α) χαρακτηρίζει ως επιλέξιμες εκείνες τις περιφέρειες για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης-χρηματοδότησης των οποίων το κατά κεφαλήν ΑΕΠ είναι χαμηλότερο του 75% του μέσου όρου του κοινοτικού κατά κεφαλήν ΑΕΠ.

Οι περιφέρειες της δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας εμφανίζουν, σύμφωνα με τα στοιχεία της κοινοτικής στατιστικής υπηρεσίας (Eurostat) επί τρία συνεχή έτη, κατά κεφαλήν ΑΕΠ, εκφρασμένο σε μονάδες σταθερής αγοραστικής δύναμης (ΜΣΑΔ) χαμηλότερο του ορίου του 75% του μέσου κατά κεφαλήν ΑΕΠ των 25 χωρών-μελών (πριν από την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας). Ειδικότερα το κατά κεφαλήν ΜΣΑΔ ήταν για την τριετία 2005-2007 της τάξης του 71% του μέσου κοινοτικού στην κεντρική Μακεδονία και 73.8% στη δυτική Μακεδονία.

Για τον λόγο αυτό ακριβώς η Κομισιόν αποφάσισε να διατηρηθεί γι’ αυτές τις δύο ελληνικές περιφέρειες το πλαφόν των κρατικών ενισχύσεων στο 30% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο 50% για τις μεγάλες επιχειρήσεις μέχρι το τέλος του 2013. Αντίθετα, η περιφέρεια της Αττικής (ΜΣΑΔ 121,3%) χάνει αυτό το προνομιακό καθεστώς και «πέφτει» από το 30% στο 20% για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στο 10% για τις μεγάλες.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 28,Ιούλιος, 2010, 9:50 μμ. στις Κατηγορίες ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ Δ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr