Τι προβλέπει το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης

Την κατάργηση του ΚΒΣ, την ελάφρυνση των ποινών για φορολογικές παραβάσεις αλλά και την χορήγηση επιδόματος θέρμανσης θα προβλέπει μια σειρά από νομοσχέδια που θα φέρει για συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες εβδομάδες η κυβέρνηση.

Στα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να είναι έτοιμο το πρώτο από τα τρία φορολογικά νομοσχέδια που καταρτίζει η κυβέρνηση και θα προβλέπει ρυθμίσεις την κατάργηση του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων. Εκεί θα επιχειρήσει και ένα «λίφτινγκ» στο ποινολόγιο με μικρότερα φορολογικά πρόστιμα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο για το επίδομα θέρμανσης αναμένεται να «κλειδώσει» την επόμενη Τετάρτη, καθώς το νομοσχέδιο θα τεθεί σε διαβούλευση και με τα πολιτικά κόμματα.

Το σχέδιο προβλέπει την εξίσωση των ειδικών Φόρων Κατανάλωσης σε πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης που θα φτάσουν στο 80% της σημερινού ύψους του ΕΦΚ του πετρελαίου κίνησης. Αυτό σημαίνει ότι από τον Οκτώβριο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης θα πωλούνται στα 1,4 ευρώ το λίτρο.

Το επίδομα θέρμανσης πάντως αναμένεται να θα χορηγηθεί στους δικαιούχους σε δυο δόσεις εκ των οποίων η πρώτη στις 15 Οκτωβρίου. Η πληρωμή του, θα γίνει σε μετρητά και όχι μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ που προέβλεπε παλαιότερο σχέδιο. Το συνολικό ύψος της δαπάνης που έχει αποφασιστεί να διατεθεί για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης φθάνει τα 120 – 150 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο όμως δεν έχει προβλεφθεί στο φετινό προϋπολογισμό.

Το επίδομα σχεδιάζεται να δοθεί με βάση τέσσερα κριτήρια:  κοινωνικά, γεωγραφικά, εισοδηματικά και ανάλογα με την επιφάνεια της κατοικίας. Δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης θα είναι χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνεργοι και λοιποί πολίτες με πολύ χαμηλά εισοδήματα οι οποίοι κατοικούν σε περιοχές της χώρας στις οποίες η μέση θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά. Πρόσθετη προϋπόθεση για την καταβολή του επιδόματος στις παραπάνω κατηγορίες δικαιούχων θα είναι η διαμονή σε κατοικία με επιφάνεια μικρότερη από κάποιο συγκεκριμένο όριο, το οποίο ενδέχεται να καθοριστεί γύρω στα 100 τετραγωνικά μέτρα.

Αλλαγές στα ακίνητα

Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τις αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων με την καθιέρωση του ενιαίου φόρου στα ακίνητα. Από την ενοποίηση των φόρων στα ακίνητα είναι πολύ πιθανόν να προκύψουν επιβαρύνσεις εφόσον το αφορολόγητο τεθεί χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα των 200.000 ευρώ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προβλέπεται διαφορετική φορολογική μεταχείριση για τα δομημένα και τα μη δομημένα ακίνητα. Δηλαδή θα ισχύουν διαφορετικοί φορολογικοί συντελεστές και κλίμακες για τα κτίσματα και διαφορετικοί για τα οικόπεδα και τα αγροτεμάχια. Εκεί ενδέχεται να περιληφθεί και ο φόρος ιδιοκατοίκησης που έχει προτείνει η Κομισιόν.

Το τρίτο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή το Νοέμβριο ή Δεκέμβριο θα φέρνει ανατροπές στη φορολογία των εισοδημάτων των φυσικών και νομικών προσώπων. Αν και πρόωρο ακόμα, οι αλλαγές θα ισχύσουν από το2013 και ορισμένες εισηγήσεις προβλέπουν τη θεσμοθέτηση μιας νέας φορολογικής κλίμακας με λιγότερα κλιμάκια – κάτι που θα επιβαρύνει τα μεσαία εισοδήματα- αλλά και τη κατάργηση των φοροαπαλλαγών για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ (εφόσον υιοθετηθεί το ίδιο εισοδηματικό κριτήριο με αυτό που θα ισχύσει για τα κοινωνικά επιδόματα).

Στον αντίποδα σχεδιάζεται η μερική μείωση του ΦΠΑ ή και η ενοποίηση των συντελεστών του στα επίπεδα του 18% ή 19%, κάτι που θα επιβαρύνει τα είδη ευρείας κατανάλωσης.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Σεπτέμβριος, 2012, 9:20 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr