Ρύθμιση δανείων για ανακούφιση εκατομμυρίων πολιτών

Την ώρα που χιλιάδες δάνεια έχουν χτυπήσει «κόκκινο» τράπεζες και υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν πλέον σενάρια σύμφωνα με τα οποία θα θεσπιστούν κριτήρια όπως να μην υπερβαίνει η δόση το 1/3 του εισοδήματος. Παράλληλα συνεπείς μέχρι σήμερα δανειολήπτες να μπορούν να μειώσουν σε συμφωνία με την τράπεζα, τη μηνιαία δόση με επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής.

Εξετάζεται επίσης η βελτίωση των όρων του Τειρεσία για τους επιχειρηματίες δανειολήπτες. Βασικό μέσο της μείωσης της δόσης είναι η επιμήκυνση στου χρόνου αποπληρωμής. Ναι, μεν ο δανειολήπτης επιβαρύνεται έτσι με επιπλέον φόρους ωστόσο στην παρούσα συγκυρία έχει μεγάλο όφελος καθώς η δόση μειώνεται δραματικά.

Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής εξετάζεται να γίνει με τρεις τρόπους. Είτε με αύξηση των ηλικιακών κριτηρίων, αυτή τη στιγμή το ανώτατο όριο είναι τα 70 με 75 έτη, είτε με αύξηση των χρονικών περιθωρίων που μπορούν οι τράπεζες να εκδώσουν δάνεια.

Αλλαγές στα στεγαστικά με εισαγωγή του leasing ακινήτων για 99 χρόνια

Εξετάζεται ακόμη και χρόνος αποπληρωμής ως και τα 99 χρόνια ή το μοντέλο της Ισπανίας με τη λεγόμενη μακροχρόνια μίσθωση. Η κυριότητα περνάει στην τράπεζα, ο δανειολήπτης πληρώνει δόση ίση ή και μικρότερη από ένα ενοίκιο για 25 με 30 έτη και μετά τη λήξη αυτής της σύμβασης μπορεί να συναφθεί και νέα, ώστε η κυριότητα να επιστρέψει στον πολίτη.

Τι σημαίνει για τους δανειολήπτες η επιμήκυνση έως και 50 χρόνια

Για παράδειγμα σε ένα δάνειο της τάξης των 200.000 ευρώ για 20 χρόνια η δόση μειώνεται από τα 1.212 στα 1.055 ευρώ εάν το δάνειο επιμηκυνθεί στα 25 έτη. Εάν γίνει νέα σύμβαση για αποπληρωμή στα 30 έτη η δόση πέφτει στα 954 ευρώ, ενώ για αποπληρωμή στα 40 χρόνια η δόση πέφτει στα 700 ευρώ το μήνα… μειώνεται δηλαδή κατά τουλάχιστον 500 ευρώ το μήνα σε σχέση με την αρχική σύμβαση.

Η ρύθμιση πάντως δεν θα αφορά μόνο στα νοικοκυριά ή τα στεγαστικά δάνεια, αλλά στόχος είναι να καλυφθεί όλο το εύρος των δανείων ώστε γενικότερα να ανασάνει η αγορά.

Όπως ανακοινώθηκε χθες μετά το ραντεβού που είχε η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης με εκπροσώπους της ΕΕΤ, θα ακολουθήσουν συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή Γιώργου Στεργίου με την ΕΕΤ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με στόχο ως το τέλος Σεπτεμβρίου να υπάρχει ένα πλαίσιο συμφωνίας.

Ρυθμίσεις οι οποίες σύμφωνα με το υπουργείο θα έχουν ως βάση τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης και θα γίνουν σε συνεννόηση με την τρόικα, ενόψει και των διαπραγματεύσεων για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου, δεν αποκλείεται ακόμη και η νομοθετική παρέμβαση, μέσω της επικαιροποίησης του Νόμου Κατσέλη.protothema.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 6,Σεπτέμβριος, 2012, 9:59 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr