Παράταση για την τακτοποίηση αυθαιρέτων – τροποποίηση προστίμων

Παρατείνεται έως τις 28 Φεβρουαρίου 2013, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, η προθεσμία υπαγωγής των αυθαιρέτων κτισμάτων στην ρύθμιση της τακτοποίησης.

Η σχετική απόφαση αναμένεται εντός της εβδομάδος, ενώ έως τα τέλη Σεπτεμβρίου θα ολοκληρωθεί και η κωδικοποίηση του σχετικού νόμου (Ν.4014/11), διαχωρίζοντας τα αυθαίρετα κτίσματα από τις πολεοδομικές παραβάσεις.

Το γεγονός αυτό θα τροποποιήσει τα επιβαλλόμενα πρόστιμα, τα οποία για κάποιες περιπτώσεις παραβάσεων θα μειωθούν δραστικά, μετά μάλιστα και την εναρμόνιση του Ν.4014/11 με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο έως τα τέλη του έτους.

Γιατί ο νέος Κανονισμός επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνον στον τρόπο δόμησης, αλλά και στις προβλεπόμενες χρήσεις τμημάτων του κτίσματος. Όπως για παράδειγμα στα υπόγεια, το 50% της επιφάνειας των οποίων με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό αποτελεί χώρο κύριας χρήσης.

Έτσι, όποιος υπαχθεί σε διαδικασία τακτοποίησης για αυθαίρετη αλλαγή χρήσης υπόγειου χώρου, με βάση ορίζει όσα ο νέος κανονισμός, το επιβαλλόμενο πρόστιμο θα υπολογιστεί για την μισή επιφάνεια, αφού το υπόλοιπο 50%, θεωρείται χώρος κύριας χρήσης.

Όπως αποκάλυψε ο ΣΚΑΪ, την περασμένη εβδομάδα, πέραν των έμμεσων μειώσεων στα πρόστιμα που θα επέλθουν με την εφαρμογή του νέου Οικοδομικού Κανονισμού, θα έχουμε και άμεσες μειώσεις, στα, ήδη, καταλογισθέντα πρόστιμα.

Οι μειώσεις αυτές, έγιναν αποδεκτές από το Υπουργείο Οικονομικών και συνδέονται με την υλοποίηση του προϋπολογισμού. Έτσι, για να τύχει κάποιος μείωση του καταλογισθέντος προστίμου, πρέπει να καταβάλει μέχρι κάποια ημερομηνία συγκεκριμένο αριθμό δόσεων. Κι αυτό ώστε αναμένεται να βοηθήσει να αυξηθούν οι πιθανότητες ομαλής υλοποίησης του προϋπολογισμού.

Υπενθυμίζεται ότι στο ερώτημα που υποβάλαμε σε στελέχη του Υπουργείο Οικονομικών για το εάν στο καθεστώς μειωμένων προστίμων – που θα προκύψει από την εναρμόνιση του νόμου 4014/11 με τον νέο Οικοδομικό Κανονισμό – θα συμπεριληφθούν οι αντίστοιχες περιπτώσεις για τις οποίες τα καταλογισθέντα πρόστιμα κατεβλήθησαν εφάπαξ, από το Υπουργείο ήταν κατηγορηματικοί:

«Δεν τίθεται ζήτημα επιστροφής χρημάτων. Όσοι κατέβαλαν το πρόστιμο εφάπαξ, έτυχαν της έκπτωσης του 20%, ενώ όσοι το καταβάλλουν σε δόσεις, θα υπαχθούν στην ρύθμιση της έκπτωσης, μετά την καταβολή συγκεκριμένου αριθμού δόσεων, εντός καθορισμένου χρονοδιαγράμματος.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 8,Σεπτέμβριος, 2012, 3:48 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr