Δεν υπάρχουν (ακόμη) τα €120 εκατ. για το επίδομα θέρμανσης

Του Σπύρου Δημητρέλη – 

Τα σενάρια έχουν εκπονηθεί. Η ηλεκτρονική υποδομή υπάρχει. Η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης μπορεί να ξεκινήσει ακόμη και από τις αρχές Οκτωβρίου. Μόνο που υπάρχει ένα μικρό προβληματάκι. Τα 120 εκατομμύρια ευρώ που απαιτούνται για να δοθεί, δεν έχουν εξασφαλιστεί. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα δεν έχει δώσει ακόμη το πράσινο φώς για να πραγματοποιηθεί η σχετική δαπάνη καθώς «βρισκόμαστε σε αναζήτηση περικοπών και όχι παροχών», όπως λέει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών.

Παράλληλα, στο ΥΠΟΙΚ υπάρχουν έντονες επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα αυξηθούν τα έσοδα από τον περιορισμό του λαθρεμπορίου στο πετρέλαιο λόγω της εξίσωσης, καθώς οι κερκόπορτες του φθηνότερου ναυτιλιακού καυσίμου παραμένουν ανοικτές. Έτσι υπάρχει ο κίνδυνος να επιβαρυνθούν μαζικά τα νοικοκυριά από την αύξηση του φόρου και το λαθρεμπόριο να παραμείνει ανέγγιχτο.

Κατά τα άλλα, στις 15 Οκτωβρίου ξεκινά και επίσημα η χειμερινή περίοδος και οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να πληρώνουν το πετρέλαιο θέρμανσης περίπου 1,5 ευρώ ανά λίτρο καθώς η αποφασισμένη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης θα γίνει στο 80% του ειδικού φόρου κατανάλωσης που επιβάλλεται στο πετρέλαιο κίνησης. Πρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 50% η οποία αναμένεται να φέρει σε ακόμη πιο δύσκολη οικονομικά θέση εκατομμύρια νοικοκυριά. Από την άλλη, ωστόσο, τα νοικοκυριά των εχόντων και κατεχόντων θα πάψουν να λαμβάνουν επιδότηση από την κοινωνία προκειμένου να θερμαίνουν το νερό της Ολυμπιακών διαστάσεων κλειστής πισίνας που διαθέτουν.

Σε κάθε περίπτωση με βάση το σχέδιο για την καταβολή του επιδόματος που αποκάλυψε χθες το Capital.gr οι δικαιούχοι του επιδόματος θα είναι ελάχιστοι καθώς υπολογίζεται ότι θα το λάβουν περίπου 500.000 νοικοκυριά από το σύνολο των περίπου 5,5 εκατ. Με βάση το παραπάνω σχέδιο-πόρισμα των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης το επίδομα θα κλιμακώνεται από 100 έως 400 ευρώ ετησίως ανάλογα με το νομό στον οποίο διαμένει το νοικοκυριό και τον αριθμό των μελών του. Θεσπίζονται αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια με όριο διακοπής καταβολής του επιδόματος τα 8.000 έως 20.000 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των μελών του νοικοκυριού. Το επίδομα θα λαμβάνουν μόνο μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες. Αυτός ο τρόπος και οι προϋποθέσεις καταβολής του επιδόματος δημιουργούν μια σειρά από αδικίες. Ωστόσο, αναγκάζουν και τους εύπορους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Ας δούμε μερικά παραδείγματα:

1. Τετραμελής οικογένεια μισθωτών στην Αττική με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 25.000 ευρώ καταναλώνει ετησίως 1.500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης. Με την εξίσωση των φόρων θα επιβαρυνθεί κατά 750 ευρώ ετησίως. Ωστόσο, αν και δεν είναι ευκατάστατη αποκλείεται από την καταβολή επιδόματος και θα επιβαρυνθεί με το σύνολο της αύξηση της τιμής.

2. Τριμελής οικογένεια υπαλλήλων στη Φλώρινα με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 15.000 ευρώ καταναλώνει ετησίως 2.000 λίτρα πετρέλαιο. Με την αύξηση της τιμής θα επιβαρυνθεί με 1.000 ευρώ. Θα λάβει επίδομα θέρμανσης ύψους 370 ευρώ. Με άλλα λόγια η πραγματική της επιβάρυνση θα είναι 630 ευρώ.

3. Εύπορος ελεύθερος επαγγελματίας με δηλούμενα εισοδήματα 30.000 ευρώ και πραγματικό ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ καταναλώνει ετησίως 3.000 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης. Θα επιβαρυνθεί με 1.500 ευρώ καθώς με την εξίσωση του φόρου θα διακοπεί η επιδότησή τους από τον προϋπολογισμό για τη θέρμανσή του.

4. Μεγαλοαγρότης λαμβάνει ετησίως 70.000 ευρώ κοινοτικές ενισχύσεις και αποζημιώσεις ενώ το ετήσιο εισόδημά του ανέρχεται σε50.000 ευρώ. Καταναλώνει ετησίως 2.500 λίτρα πετρέλαιο θέρμανσης για την κατοικία του. Θα επιβαρυνθεί με 1.250 ευρώ από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου καθώς δεν λαμβάνει επίδομα.

capital.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Σεπτέμβριος, 2012, 8:20 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr