Ποιοί θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Δείτε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ –

Διαβάστε όλες τις λεπτομέρειες, απλά πάρτε βαθιά ανάσα μιας και επίδομα θα λάβουν ( 340 ευρώ) ελάχιστοι –

Από 100 έως 400 ευρώ θα είναι το επίδομα θέρμανσης που θα λάβουν ανάλογα με την περιοχή στην οποία διαμένουν, τα νοικοκυριά προκειμένου να αντισταθμιστεί εν μέρει η επιβάρυνσή τους από την εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης.

Το Capital. gr αποκαλύπτει πρώτο και κατ’ αποκλειστικότητα το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο συζητήθηκε χθες κατά την διακομματική σύσκεψη στο γραφείο του υφυπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Μαυραγάνη.

Με βάση το σχέδιο αυτό το οποίο περιλαμβάνεται σε 15σέλιδιο πόρισμα – πρόταση υπηρεσιακών παραγόντων των υπουργείων Οικονομικών και Ανάπτυξης προβλέπονται 2 σενάρια αναφορικά με την καταβολή του.

Σενάριο 1ο

Το επίδομα θα χορηγηθεί σε όλα τα νοικοκυριά που πληρούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια ανεξαρτήτως του εάν χρησιμοποιούν ως καύσιμο θέρμανσης των πετρέλαιο. Με βάση αυτό το σενάριο, το επίδομα θα καταβληθεί μόνο σε νοικοκυριά και όχι σε νομικά πρόσωπα ή ατομικές επιχειρήσεις. 

Τα εισοδηματικά κριτήρια που προτείνονται είναι τα εξής και αφορούν ύψος εισοδήματος το οποίο έχει αποκτηθεί μόνο από γεωργικές επιχειρήσεις (πηγή Ε), μισθούς και συντάξεις (πηγή Στ). Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι:

– Για οικογένεια με ένα μέλος: 9.000 ευρώ και κάτω. Προτείνονται και άλλα εισοδηματικά όρια που ξεκινούν από τα 8.000 ευρώ.
– Για νοικοκυριά με 2 μέλη; το όριο ορίζεται στα 14.000 ευρώ (ή 13.000 με βάση άλλο σενάριο)
– Τα νοικοκυριά με 3 μέλη, το όριο είναι 16.000 ευρώ (ή 15.000 ευρώ με βάση άλλο σενάριο)
– Τα νοικοκυριά με 4 μέλη, το όριο είναι 18.000 ευρώ (ή 19.000 ευρώ με βάση άλλο σενάριο) και
– Για έως 5 μέλη το όριο ορίζεται στις 20.000 ευρώ

Τα παραπάνω σημαίνουν ότι φορολογούμενοι ανεξαρτήτως πηγής εισοδήματος οι οποίοι έχουν οικογενειακό εισόδημα άνω των 20.000 ευρώ ή άνω των ορίων που προαναφέρθηκαν με βάση την οικογενειακή τους κατάσταση, δεν λαμβάνουν κανέναν επίδομα θέρμανσης και θα επιβαρυνθούν το σύνολο της αύξησης της τιμής του πετρελαίου.

Να σημειωθεί ότι ανεξαρτήτως των παραπάνω εισοδηματικών κριτηρίων, δεν θα λάβουν το επίδομα όσοι διαθέτουν πισίνα, αεροσκάφος ή σκάφος μήκους άνω των 8 μέτρων.

Προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα δεν πρέπει αν πληρούνται μόνο τα παραπάνω εισοδηματικά κριτήρια, πρέπει αν πληρούνται και περιουσιακά.

Έτσι, για τον άγαμο, το όριο αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας είναι οι 100.000 ευρώ. Για τους έγγαμους είναι οι 200.000 ευρώ και κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.

Εκτός από εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια το επίδομα θέρμανσης θα δίνεται και με βάση γεωγραφικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, το επίδομα θα κλιμακώνεται από 100 έως 400 ευρώ ανάλογα με τον νομό στον οποίο διαμένει το νοικοκυριό. Η χώρα, έχει χωριστεί σε τέσσερις ζώνες με γεωγραφικά και κλιματολογικά κριτήρια και το ύψος του επιδόματος θα ορίζεται ως εξής:

-Στην Α ζώνη το επίδομα θα είναι 300 ευρώ για το νοικοκυριό με ένα μέλος και θα αυξάνεται στα 340 ευρώ για δυο μέλη, στα 370 για τρία και 400 για τέσσερα και πάνω. Στην Α ζώνη εντάσσονται οι νομοί Γρεβενών, Κοζάνης, Φλώρινας , Καστοριάς, Δράμας κα. 

– Στη Β ζώνη το επίδομα θα είναι 200 ευρώ και θα κλιμακώνεται έως τα 300 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη β’ ζώνη εντάσσονται οι νομοί Αρκαδίας, Ιωαννίνων, Πέλλας, Έβρου, Σερρών, Ροδόπης κα.

-Στη Γ ζώνη το επίδομα θα είναι 135 ευρώ και κλιμακώνεται έως τα 200 με βάση το μέγεθος του νοικοκυριού. Στη ζώνη αυτή ανήκουν περιοχές όπως η Αττική, η Κέρκυρα, η Λευκάδα, Θεσπρωτία, Πρέβεζα κα.

-Στην Δ’ ζώνη το επίδομα θα είναι 100 ευρώ και θα φτάνει έως τα 150 ευρώ ανάλογα με το μέγεθος του νοικοκυριού. Στην ζώνη αυτή ανήκει η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα, η Μεσσηνία, η Λακωνίας, Αργολίδα κα.

Όσον αφορά το συγκεκριμένο σενάριο προβλέπονται 2 επιλογές: Πρώτον, είτε το επίδομα να δοθεί απευθείας από την ΓΓΠΣ με αποστολή τραπεζικής επιταγής σε μια δόση στους φορολογούμενους είτε δεύτερον, η υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης στην ΓΓΠΣ όπου θα υπάρχει άμεση έγκριση η απόρριψη με βάση τα παραπάνω κριτήρια και το ποσό θα κατατίθεται στον τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.

Σενάριο 2ο

Με βάση το δεύτερο σενάριο θα ισχύσουν ακριβώς τα ίδια κριτήρια (γεωγραφικά, περιουσιακά, οικογενειακά, εισοδηματικά) αλλά το επίδομα θα δοθεί μόνο σε όσους φορολογούμενους καταναλώνουν για την θέρμανσή τους πετρέλαιο.

Με βάση αυτό το σενάριο που περιγράφεται στο 15σέλιδο πόρισμα, οι φορολογούμενοι θα πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά στην ΓΓΠΣ τα στοιχεία του τιμολογίου αγοράς πετρελαίου και τα στοιχεία τους για να πιστωθεί το επίδομα στη συνέχεια στον λογαριασμό τους μετά από έλεγχο.

Προτείνεται και δεύτερη λύση στο τελευταίο σενάριο. Θα ενσωματώνεται κατά την πώληση πετρελαίου θέρμανσης ένα κουπόνι έκπτωσης το οποίο θα λάβουν οι δικαιούχοι φορολογούμενοι από το υπουργείο οικονομικών. Κατά την παραλαβή πετρελαίου θέρμανσης θα αφαιρούν την αξία του κουπονιού από την αξία του πετρελαίου και θα παραδίδουν το κουπόνι στον πρατηριούχο. Ο πρατηριούχος στη συνέχεια θα καταχωρεί τα στοιχεία των κουπονιών που θα μαζεύει στο σύστημα διακίνησης πετρελαίου Ήφαιστος προκειμένου να πιστωθεί το συγκεκριμένο ποσό στον λογαριασμό τους.

Ωστόσο, οι εμπειρογνώμονες του ΥΠΟΙΚ και του ΥΠΑΝ τονίζουν στο πόρισμά τους ότι η λύση αυτή θα προκαλέσει την αντίδραση των πρατηριούχων διότι θα αναγκαστούν για κάποιο διάστημα να χρηματοδοτούν οι ίδιοι την καταβολή του επιδόματος.capital.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 13,Σεπτέμβριος, 2012, 10:07 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Ποιοί θα λάβουν το επίδομα θέρμανσης. Δείτε όλο το σχέδιο της κυβέρνησης”

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr