Ελεγχος στις επιδοτήσεις στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό

Τέλος… στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό βάζει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάξιμος Χαρακόπουλος. ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν επιδοτηθεί από τον ΕΛΓΑ το διάστημα 1994 – 2011 με 58,4 εκατ. ευρώ χωρίς να έχουν δώσει απολογιστικά στοιχεία.

Ειδικότερα ο κ. Χαρακόπουλος απέστειλε επείγον έγγραφο προς τη Διεύθυνση Οικονομικού Ελέγχου και Επιθεώρησης του υπουργείου, το οποίο κοινοποιείται στο Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και στο Γραφείο Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος και ζητά τη διενέργεια ελέγχου στις οργανώσεις ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ και ΣΥΔΑΣΕ με αντικείμενο τη λειτουργία τους και τη διαχείριση των οικονομικών ενισχύσεων που έχουν λάβει από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα, στο έγγραφο αναφέρεται ότι τα ποσά που καταβλήθηκαν στις παραπάνω οργανώσεις με προηγούμενες αποφάσεις, έχουν εγκριθεί χωρίς ουδέποτε αυτές να έχουν ελεγχθεί απολογιστικά και διαχειριστικά. Γι’ αυτούς τους λόγους ζητείται αναδρομικός έλεγχος, καταρχάς σε βάθος πενταετίας, για τα οικονομικά έτη 2007 έως και 2011.

Πηγές του υπουργείου αναφέρουν ότι από το 1994 έως σήμερα η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει επιδοτηθεί με 38,1 εκατ. ευρώ, η ΓΕΣΑΣΕ με 12,7 εκατ. ευρώ και η ΣΥΔΑΣΕ με 7,5 εκατ. ευρώ.

Εισφορές ΕΛΓΑ
Σημειώνεται ότι οι συνδικαλιστικές οργανώσεις ενισχύονται μέσα από την παρακράτηση μέρους των εισφορών που πληρώνουν οι αγρότες στον ΕΛΓΑ.

Εξάλλου, ο αναπληρωτής υπουργός προαναγγέλλει μέσα από την τροποποίηση του νόμου 4015/11 (περί συνεταιριστικών οργανώσεων) την κατάργηση της «παράλογης οικονομικής ενίσχυσης στον κρατικοδίαιτο αγροτοσυνδικαλισμό», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.

Η ΠΑΣΕΓΕΣ με ανακοίνωσή της, αφού κάνει γνωστό ότι έχει υποβάλει από τον Ιούλιο φάκελο με οικονομικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας, σημειώνει πως «με ικανοποίηση» γίνεται δεκτός κάθε είδους οικονομικός έλεγχος από την πλευρά του υπουργείου και αυτό για δύο λόγους: «Πρώτο, για να αποδοθεί και με την επικύρωση του ίδιου του υπουργείου η χρηστή διαχείριση της ΠΑΣΕΓΕΣ, αλλά και για να σταματήσει κάθε συζήτηση για το θέμα αυτό. Δεύτερο, για να καταγραφεί με απόλυτη σαφήνεια η ανταποδοτικότητα της εισφοράς που καταβάλλουν οι ίδιοι οι αγρότες για την οικονομική ενίσχυση της ΠΑΣΕΓΕΣ, η οποία εισπράττεται και αποδίδεται από τον ΕΛΓΑ, αποτελώντας έτσι ένα πόρο που είναι απόλυτα ουδέτερος δημοσιονομικά. Υπογραμμίζεται ότι η ανταποδοτικότητα αυτή συνδέεται άμεσα και στενά με την παροχή υπηρεσιών προς όλους τους αγρότες, ζήτημα που έχει καταγραφεί εντός και εκτός της χώρας».

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΛΩΝΑΣ – ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Σεπτέμβριος, 2012, 12:48 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, ΑΓΡΟΤΙΚΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr