Οριστικά την Τετάρτη ο “Καλλικράτης”

11:29 – Στο Υπουργικό Συμβούλιο της ερχόμενης Τετάρτης θα …παρουσιαστεί το σύνολο των διατάξεων, αλλά και ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης του σχεδίου «Καλλικράτης», από τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Γ. Ραγκούση.Το προγραμματισμένο Υπουργικό Συμβούλιο της Τρίτης 27 Απριλίου μεταφέρθηκε μία μέρα αργότερα, λόγω της σύγκλησης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ εκτάκτως αύριο, με θέμα την


προσφυγή της χώρας στον μηχανισμό διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.Ο νέος αυτοδιοικητικός χάρτης, που περιλαμβάνει λιγότερους από 370 δήμους και 13 αυτοδιοικητικές περιφέρειες, έχει ήδη παραδοθεί στον πρωθυπουργό σε ηλεκτρονική μορφή.

Το περασμένο Σάββατο ο υπουργός Εσωτερικών παρουσίασε -σύμφωνα με πληροφορίες- το σχέδιο «Καλλικράτης» στους επιθεωρητές της «τρόικας» (ΔΝΤ – ΕΕ – ΕΚΤ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην εξοικονόμηση πόρων που θα εξασφαλιστούν με τις συνενώσεις δήμων, οι οποίοι θα μειωθούν από 1.034 σε λιγότερους από 370, και με τις συγχωνεύσεις δημοτικών επιχειρήσεων, οι οποίες από 6.000 θα μειωθούν σε μόλις 2.000 στην επικράτεια.

Συνολικά, η κυβέρνηση ευελπιστεί να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ από τις περικοπές δαπανών των νέων δήμων, αλλά και από την καλύτερη λειτουργία των υπηρεσιών στους δήμους και στις αιρετές περιφέρειες.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών που πραγματοποιείται η διαβούλευση για τον «Καλλικράτη», οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν αντιδράσει έντονα σε πληροφορίες για τα όρια των νέων δήμων, ζητώντας την προσήλωση του σχεδίου στη μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως είχε δεσμευτεί εξαρχής ο κ. Ραγκούσης.

Οι διαρροές πληροφοριών για τα όρια των νέων δήμων, αλλά και η καθυστέρηση της ανακοίνωσης του νέου χάρτη, έχουν δημιουργήσει εκρηκτικό κλίμα σε αρκετές περιοχές της χώρας.

Κύρια στοιχεία αντιπαράθεσης με το υπουργείο Εσωτερικών είναι η κοστολόγηση των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων και η πρόβλεψή τους στον νόμο του «Καλλικράτη» και όχι με προεδρικά διατάγματα στο μέλλον. Επίσης, οι εκπρόσωποι των φορέων της αυτοδιοίκησης εναντιώνονται στη δημιουργία «δήμων-μαμούθ» και ζητούν την εφαρμογή κοινών κριτηρίων συνενώσεων σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζει μέχρι την τελευταία στιγμή το αίτημα της ΚΕΔΚΕ να εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι στο σύνολο του δήμου και όχι ανά δημοτικό διαμέρισμα, όπως είχε αρχικά προβλεφθεί.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου δεν είναι διατεθειμένη να αλλάξει το προτεινόμενο καθεστώς των τοπικών αντιπεριφερειαρχών, οι οποίοι θα ηγούνται των ψηφοδελτίων ανά νομαρχιακό διαμέρισμα.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 26,Απρίλιος, 2010, 11:30 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση
Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr