ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ «Διαμαρτυρία σχετικά με τον τρόπο είσπραξης των 5 ευρώ από το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού»

Σοβαρές καταγγελίες για παράνομη είσπραξη των 5 η και 15 ευρώ σε κάποιες περιπτώσεις από υπαλλήλους που φαίνεται να πιέζουν απίστευτα ζητώντας από τους πάντες χρήματα –

Τερζοπούλου, Κατσίλης, Κεπαπτσόγλου άμεσα πρέπει να ξεκαθαρίσουν το θέμα –

Από όποιους πήρατε λεφτά ενώ δεν έπρεπε γυρίστε τα πίσω ΤΩΡΑ –

Όλα τα παραπάνω προκύπτουν από αναφορά-καταγγελία της κ. Τερζοπούλου.

ΜΑΡΙΑ ΤΕΡΖΟΠΟΥΛΟΥ – Κε Διοικητά του Γ.Ν. Καστοριάς, σας απευθύνω αυτή την επιστολή προκειμένου να τοποθετηθείτε και να λάβετε γνώση γραπτώς αναφορικά με τις επισημάνσεις που σας έχω κάνει για το παραπάνω θέμα κατά διαστήματα, εντός του τρέχοντος έτους, είτε δια ζώσης στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, είτε τηλεφωνικά όπου σας ενημέρωσα και απέστειλα με fax την από 16-01-2012 με αριθ. πρωτ. 39, επιστολή διαμαρτυρίας εργαζομένων του Κέντρου Υγείας Άργους Ορεστικού προς το πρόσωπό μου, σχετικά με την τοποθέτησή μου σε τοπικό κανάλι για την είσπραξη και τον τρόπο είσπραξης των 5 ευρώ από το Κέντρο Υγείας Άργους Ορεστικού. Θα ήθελα επίσης να σας γνωστοποιήσω και τα πρόσφατα γεγονότα που λαμβάνουν χώρα στο Κ.Υ. Άργους Ορεστικού και αφορούν την παραπάνω είσπραξη.

Από την προσωπική έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι:

Ο καθορισμός αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες έχει γίνει με την ΚΥΑ: Υ3α/Γ.Π.οικ88618/11-9-2002 (ΦΕΚ 1223/Β/20-9-2002), η οποία τροποποιήθηκε με την ΚΥΑ: Υ4α/οικ 156121 (ΦΕΚ 2024/Β/27-12-2010) και ίσχυσε μόνο λίγες μέρες, διότι ανακλήθηκε στο σύνολό της από την ΚΥΑ: Υ4α/οικ165114 (ΦΕΚ 2080/Β/31-12-2010), η οποία ισχύει μέχρι σήμερα.

Με βάση τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι, όσον αφορά τα Κ.Υ. ισχύει η ΚΥΑ: Υ3α/Γ.Π.οικ88618/11-9-2002 (ΦΕΚ 1223/Β/20-9-2002) στο σύνολό της εκτός από τις παραγράφους που τροποποιήθηκαν με μεταγενέστερες ΚΥΑ. Η ΚΥΑ: Υ4α/οικ165114 (ΦΕΚ 2080/Β/31-12-2010), τροποποιεί μόνο την παρ. 1 της Υ3α/Γ.Π.οικ88618/11-9-2002 που αφορά κατά κύριο λόγο την προσαρμογή του ύψους του εξέταστρου από 3 σε 5 ευρώ.

Άρα η παρ 3 της ΚΥΑ: Υ3α/Γ.Π.οικ88618/11-9-2002 ισχύει εξ ολοκλήρου και σύμφωνα με αυτή εξαιρούνται της καταβολής οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ.

Με βάση τα παραπάνω, οι κύριοι-ες που συνυπογράφουν το έγγραφο διαμαρτυρίας τους, χρησιμοποιώντας το δημόσιο πρωτόκολλο του Κ.Υ. και υπογράφουν από δεξιά ανώνυμα με μια υπογραφή, σαν Δ.Σ. & μέλη του Συλλόγου Εργαζομένων του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού με τη στρόγγυλη σφραγίδα τους σε έγγραφο του δημοσίου και από αριστερά ο αναπλ/τής Διευθυντής του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού (χωρίς τη στρόγγυλη σφραγίδα του Κ.Υ.), θα πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτικοί σε αυτά που καταγγέλλουν γραπτώς και σε αυτά που εφαρμόζουν στην πράξη κατ΄ επιταγή του νόμου.

Οι κύριοι-ες προτού συντάξουν το έγγραφό τους θα έπρεπε να παρακολουθήσουν το βίντεο του δελτίου ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού ΔΙΚΤΥΟ 1, το οποίο είναι προσβάσιμο από το διαδίκτυο και να μην παραποιήσουν τα λεγόμενά μου. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι τα 5 ευρώ εισπράττονται με την ΚΥΑ που είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ2080/Β/31-12-2010 και όχι με την ΚΥΑ που είναι δημοσιευμένη στο ΦΕΚ2024/Β/27-12-2010 την οποία μνημονεύουν ότι εφαρμόζουν ενώ αυτή είχε ήδη ανακληθεί στο σύνολό της όταν συνέταξαν το έγγραφό τους.

Έχοντας πλήρη συνείδηση των όσων δημόσια είπα και αναφέρθηκα: α) για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι δεν πρέπει να πληρώνουν το «εξέταστρο» των 5 ευρώ και β) στο ότι κανείς διοικητικός ή μη υπάλληλος, εκτός των γιατρών, δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει για τον καρκινοπαθή ή καρδιοπαθή που θα χρειαστεί να πάρει και φάρμακο για να προστατεύσει το στομάχι του , ότι πρέπει να πληρώσει 5 ευρώ, ζήτησα από εσάς να διερευνήσετε το θέμα. Μέχρι σήμερα δεν έχω λάβει καμία απάντηση.

Δυστυχώς από ότι φαίνεται είμαστε από τα ελάχιστα Κ.Υ. στο οποίο επιδεικνύεται τέτοιος ζήλος στην είσπραξη 5 ευρώ, από συνταξιούχους και μη, για μια συνταγογράφηση η οποία κατά την ερμηνεία που ισχύει για το Κ.Υ. Άργους Ορεστικού αποτελεί «εξέταστρο». Οι συνταγογραφήσεις που γίνονται στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς ή στο Περιφερειακό Ιατρείο της Μεσοποταμίας φαίνεται ότι δεν αποτελούν εξέταστρο αφού γι΄αυτές δεν εισπράττονται «εξέταστρα» των 5 ευρώ στα κτίρια αυτά. Αναρωτιέμαι, οι πολίτες της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς είναι δύο κατηγοριών; Οι δημότες Ορεστίδος από τη μία που πρέπει να πληρώνουν «εξέταστρα» στο Κ.Υ. Άργους Ορεστικού και από την άλλη οι δημότες των άλλων Δήμων που δεν πληρώνουν 5 ευρώ στα προαναφερόμενα κτίρια. Οι δημότες Ορεστίδος δεν έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση που μαστίζει την περιοχή μας;;;

Από πότε η ίδια παροχή υπηρεσίας ερμηνεύεται με διαφορετικό τρόπο;;; Εντός του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού και εκτός. Συνταγογράφηση – εξέταστρο, συνταγογράφηση – όχι εξέταστρο. Μήπως οι δημότες Ορεστίδος θα πρέπει να πηγαίνουν σε άλλα μέρη για να συνταγογραφούν δωρεάν; Μήπως θα πρέπει να γίνουν όλοι μέλη του ΚΕΦΟ Άργους Ορεστικού για να γράφουν τα φάρμακά τους δωρεάν; Δυστυχώς όμως και εκεί δεν γίνεται κάτι αντίστοιχο με τις προαναφερόμενες περιπτώσεις, γιατί όπως με πληροφόρησε ενοχλημένος ο Αντιδήμαρχος Ορεστίδος, ο ειδικός γιατρός που επισκέπτεται το ΚΕΦΟ ανά 15 μέρες, δεν συνταγογραφεί μη χρόνιες παθήσεις όπως η υπέρταση ή ο θυρεοειδής. Για ποιο λόγο άραγε; Για να πάνε στο Κέντρο Υγείας οι ηλικιωμένοι για να πληρώσουν 5 ευρώ για συνταγή φαρμάκου θυρεοειδούς που κοστίζει σαν συμμετοχή στο φαρμακείο 1 έως 2 ευρώ;

Το Κ.Υ. Άργους Ορεστικού μοιάζει να λειτουργεί σαν «εισπρακτικός μηχανισμός» με κύριο ενδιαφέρον να αυξήσει τις εισπράξεις του σε ημερήσια βάση, υποβαθμίζοντας έτσι τον ουσιαστικό ρόλο ύπαρξής του στην παροχή υπηρεσιών υγείας.

Υπάλληλοι του Κ.Υ. Άργους Ορεστικού, εκτός ιατρικού προσωπικού, έχουν «χρηστεί» ελεγκτές συνταγών, αφού ελέγχουν το περιεχόμενο των συνταγών προκειμένου να τις σφραγίσουν με τη στρόγγυλη σφραγίδα του Κ.Υ., για να γίνουν αυτές αποδεικτές στα φαρμακεία, παραβιάζοντας φυσικά με τον τρόπο αυτό το ιατρικό απόρρητο μεταξύ γιατρού και ασθενή.

Τελευταία δε, έχει εμφανιστεί και ένα νέο εισπρακτικό «τερτίπι», σύμφωνα με το οποίο ζητούν για τη συνταγογράφηση τρίμηνων ηλεκτρονικών συνταγών 15 ευρώ, θεωρώντας προφανώς ότι πραγματοποιούνται τρεις και όχι μία επίσκεψη.

Οι «εισπρακτικές πολιτικές» που εφαρμόζονται, για τις οποίες κε Διοικητά δεν είστε άμοιρος των ευθυνών, έχουν τρομοκρατήσει και συγχύσει τους προσερχόμενους στο Κ.Υ. οι οποίοι στην πλειοψηφία τους είναι συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι.

Πιστεύω, λαμβάνοντας υπόψη τις πρακτικές που εφαρμόζονται στο Δήμο και στους δημότες μας, χρειαζόμαστε επίσημες τοποθετήσεις από τη μεριά σας και για το λόγο αυτό παρακαλώ να μου γνωστοποιήσετε και διευκρινίσετε εγγράφως τα παρακάτω:

Α) Αν η παρ. 3 της ΚΥΑ: Υ3α/Γ.Π.οικ88618/11-9-2002 (ΦΕΚ 1223/Β/20-9-2002) έχει τροποποιηθεί με άλλη ΚΥΑ.

Β) Αν έχει εκδοθεί νέα απόφαση που αφορά στον καθορισμό αμοιβής στα Κέντρα Υγείας για τις παρεχόμενες από αυτά υπηρεσίες, μετά την ένταξη των ασφαλιστικών φορέων στον ΕΟΠΥΥ.

Γ) Αν υπάρχει νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία, οι υπάλληλοι που εισπράττουν τα 5 ευρώ, έχουν δικαίωμα να ελέγχουν το περιεχόμενο των ιατρικών συνταγών προκειμένου να τις σφραγίσουν, διότι η ύπαρξη σχετικής σφραγίδας αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο.

Δ) Αν υπάρχει νομοθετική διάταξη σύμφωνα με την οποία για τη συνταγογράφηση τρίμηνων ηλεκτρονικών συνταγών πρέπει να εισπράττονται 15 ευρώ.

Συνημ.:

1.ΦΕΚ 1223/Β/20-9-2002

2.ΦΕΚ 2024/Β/27-12-2010

3.ΦΕΚ 2080/Β/31-12-2010

4.Η με αριθμ.πρωτ. 39/16-01-2012 επιστολή διαμαρτυρίας εργαζομένων Κ.Υ. Άργους Ορεστικού

5.Αποδείξεις είσπραξης τρίμηνης συνταγής

Η Επικεφαλής της Μείζονος ΜειοψηφίαςΔήμου Ορεστίδος

Μαρία Τερζοπούλου

 

Η καταγγελία :

ΕΠΙΣΤΟΛΗ 3ης ΥΠΕ

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 17,Οκτώβριος, 2012, 1:31 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr