Γ. Στουρνάρας: Εισαγωγή και κριτηρίου υψομέτρου για το επίδομα θέρμανσης

Άμεση καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, με εισαγωγή και κριτηρίου υψομέτρου για τους δικαιούχους παράλληλα με τα υφιστάμενα γεωγραφικά και εισοδηματικά κριτήρια, υποσχέθηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την περαιτέρω αποκρατικοποίηση των ΔΕΚΟ στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

Απέναντι στην κριτική της αντιπολίτευσης, πως η εξίσωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης του πετρελαίου αποτελεί απλώς εισπρακτικό μέτρο, ο κος Στουρνάρας επέμεινε πως «το μέτρο δεν είναι εισπρακτικό – και τις μόνες εισπράξεις που αναμένουμε, είναι από την πάταξη του λαθρεμπορίου».

«Η πολιτική σας είναι απαράδεκτη – και θα γίνει αιτία να παγώσει κόσμος, τόσο στις πόλεις όσο και στο βουνό» υποστήριξε η Νάντια Βαλαβάνη (ΣΥΡΙΖΑ). «Το χτύπημα του λαθρεμπορίου καυσίμου είναι υπόθεση πολιτικής βούλησης. Το μέτρο της εξίσωσης των φόρων κατανάλωσης, θα οδηγήσει σε συνολικότερη μείωση των κρατικών εσόδων, λόγω της προβλεπόμενης μείωσης της ζήτησης. Όσο υπάρχει το ναυτιλιακό πετρέλαιο, το παράθυρο του λαθρεμπορίου θα γίνει ορθάνοιχτη πόρτα» υποστήριξε η βουλευτής.

«Εξισώνουμε τους φόρους στο 80% του φόρου για το πετρέλαιο κίνησης. Παρακάτω δεν μπορούμε λόγω ευρωπαϊκής νομοθεσίας» απάντησε ο κος Στουρνάρας. «Επειδή ωστόσο το λαθρεμπόριο είναι μέρος του συνολικού προβλήματος, έχω ζητήσει να μου διαβιβαστούν τα σχέδια υπουργικών αποφάσεων, ώστε να ενεργοποιηθούν πλήρως οι διατάξεις για την πάταξή του, όπως το σύστημα ελέγχου εισροών και εκροών στις αποθήκες πετρελαιοειδών, η τοποθέτηση gps στα μέσα μεταφοράς κλπ.».

Με αφορμή τη συζήτηση για την κατάργηση της υποχρεωτικής εισφοράς στο ΤΕΕ, του 2% της αμοιβής των μηχανικών και του 2 τοις χιλίοις από τα ποσά που καταβάλλονται στους αναδόχους των δημοσίων έργων, ο κος Στουρνάρας δήλωσε πως θα υπάρξει μελέτη αντικατάστασης των φόρων υπέρ τρίτων, από επιχορηγήσεις «όπου χρειάζεται». «Yποπτεύομαι πως δεν πάνε οι φόροι σ΄ αυτούς που έχουν ανάγκη, αλλά σε όποιους είχαν την δυνατότητα να πετύχουν τη θεσμοθέτησή τους μέσω άσκησης πίεσης τα προηγούμενα χρόνια» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών.

Ο κος Στουρνάρας δέχθηκε εξάλλου εκ νέου κριτική για την τροπολογία σχετικά με το Επικουρικό Κεφάλαιο Ασφάλισης Ευθύνης για τα Ατυχήματα Αυτοκινήτων, με την οποία περιορίζεται η δυνατότητα αποζημίωσης των θυμάτων σε μια σειρά περιπτώσεις (π.χ. αποζημίωση για ηθική βλάβη). Ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να επιφέρει τροποποιήσεις στην τροπολογία μέχρι τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια της Βουλής, μεθαύριο. Τέλος, ο κος Στουρνάρας φάνηκε δεκτικός απέναντι σε βουλευτική τροπολογία που ευελπιστεί να θέσει πλαφόν στις αποδοχές των στελεχών φορέων όπου το Δημόσιο διατηρεί την πλειοψηφία, ύψους αντίστοιχου με τις αποδοχές του γ.γ. του αντίστοιχου υπουργείου – και όπου δεν διατηρεί την πλειοψηφία (π.χ. τράπεζες) να προτείνονται μειώσεις εκ μέρους του υπουργείου.

Για την τροπολογία που ανέπτυξε ο εισηγητής της ΝΔ, Ιορδάνης Τζαμτζής, ο υπουργός Οικονομικών απεδέχθη πως κινείται στη σωστή κατεύθυνση, αλλά επιφυλάχθηκε να την εξετάσει κατόπιν κοστολόγησής της από το Γενικό Λογιστήριο.

Το νομοσχέδιο για την κατάργηση του ελάχιστου εγγυημένου ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στις ΔΕΚΟ, υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, κατά πλειοψηφία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή:www.capital.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 23,Οκτώβριος, 2012, 10:47 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr