Η πρώτη ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή – Όλες οι αναφορές της για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης

Μαρία Αντωνίου - Βουλευτής Καστοριάς Ν.Δ

Τα άκουσε και ο Στουρνάρας αλλά………….

Διαβάστε όλη την τοποθέτηση της πρώτα από τον alphafm.gr :

ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ: Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, λόγω του περασμένου της ώρας και επειδή η συζήτηση για το σχέδιο νόμου έχει εξαντληθεί, θα περιοριστώ μόνο στην τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών για την εξίσωση του φόρου πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης.

Είμαι υποχρεωμένη να μεταφέρω στο Κοινοβούλιο τη φωνή αγωνίας όλων των συμπολιτών μου στην Καστοριά, σχετικά με την τιμή του πετρελαίου. Με στόχο την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου, καθώς ο μειωμένος συντελεστής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης αποτελεί σημαντικό κίνητρο για τη διάπραξη λαθρεμπορικών πράξεων, το Υπουργείο Οικονομίας προχωρά στην καθιέρωση ενιαίου συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το πετρέλαιο, ανεξαρτήτως χρήσης.

Ασφαλώς και κανένας δεν θα μπορούσε να έχει αντιρρήσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου σ’ ένα προϊόν μάλιστα στου οποίου τη φορολόγηση στηρίζεται ένα μεγάλο μέρος των εσόδων του Ελληνικού Δημοσίου. Επιτρέψτε μου όμως να κάνω δύο πολύ σημαντικές, κατά την άποψή μου, παρατηρήσεις. Πρώτον, ότι το Υπουργείο θα πρέπει πολύ γρήγορα να προχωρήσει στη λήψη όλων εκείνων των απαιτούμενων μέτρων, όπως το σύστημα εισροών –εκροών, που θα χτυπήσουν το πρόβλημα στη ρίζα του, έτσι ώστε να μην είναι αναγκαίες τέτοιου τύπου ρυθμίσεις. Και δεύτερον, τις επόμενες ημέρες ο Υπουργός Οικονομικών να προχωρήσει στην έκδοση των αποφάσεων που θα καθορίζουν το ύψος, τους όρους και τις προϋποθέσεις για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης, το οποίο αν και προβλέπεται από το ν. 3986/2011, μέχρι σήμερα δεν έχει καθοριστεί.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκλέγομαι και ζω στην Καστοριά και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι το σημαντικότερο πρόβλημα των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων τον επερχόμενο χειμώνα θα είναι η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης. Η εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με αυτόν του πετρελαίου κίνησης και άρα η εκτίναξη της τιμής του στο 1,4 ευρώ ανά λίτρο, όπως ήδη βλέπουμε, ή ακόμη και παραπάνω τους επόμενους μήνες, θα δημιουργήσει ανυπέρβλητα προβλήματα σε πολλά νοικοκυριά και επιχειρήσεις, στη λειτουργία των δήμων και των σχολείων, στις μονάδες κοινωνικής φροντίδας και στις αθλητικές εγκαταστάσεις.

Οι συμπολίτες μας στην Καστοριά θα κληθούν να σηκώσουν στις πλάτες τους το φορολογικό βάρος από την εξομοίωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, αφού λόγω του ιδιαίτερα σκληρού και μεγάλου σε διάρκεια χειμώνα καταναλώνουν πολλαπλάσιες ποσότητες από την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αρκεί να σας αναφέρω ότι τον περσινό χειμώνα η Καστοριά για περίπου δύο μήνες είχε θερμοκρασίες κάτω των μείων πέντε βαθμών Κελσίου. Άλλωστε οι περισσότεροι αναζητούν εναλλακτικές πηγές θέρμανσης. Ενώ αρκετοί είναι αυτοί που εξαιτίας της οικονομικής αδυναμίας δεν θα χρησιμοποιήσουν κανενός είδους θέρμανση.

Εδώ και καιρό και πολύ πριν αρχίσει η διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης, τα αρνητικά αποτελέσματα της παραπάνω απόφασης είναι ήδη ορατά: δάση αποψιλώνονται προκαλώντας τεράστιες περιβαλλοντολογικές βλάβες. Η επιστροφή στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση θα δημιουργήσει προβλήματα στη ΔΕΗ και λόγω των φουσκωμένων λογαριασμών για τους καταναλωτές, αλλά και για την καταπόνηση του συστήματος μεταφοράς και διανομής. Στην αγορά πάλι των καυσοξύλων επικρατεί αναρχία με ανεξέλεγκτες εισαγωγές από γειτονικές χώρες, εμείς είμαστε σύνορα και αρκετά φαινόμενα λαθρεμπορίας. Αρκετοί επιτήδειοι ετοιμάζονται για εισαγωγές πετρελαίου θέρμανσης από γειτονικές χώρες με χαμηλότερη τιμή.

Από τα παραπάνω τα συμπεράσματα είναι μάλλον εύκολα. Ούτε το ελληνικό δημόσιο έχει τα αναμενόμενα έσοδα αφού ήδη η αύξηση της τιμής του πετρελαίου του 2011 έφερε μείωση της κατανάλωσης κατά 50%, αλλά και πολλοί συμπολίτες μας θα παγώσουν με απρόβλεπτες συνέπειες, γενικά για το κοινωνικό σύνολο.

Ασφαλώς και είναι αποδεκτή από όλους, το ανέφερα και νωρίτερα, η σκοπιμότητα της απόφασης της εξομοίωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης με στόχο την καταπολέμηση της λαθρεμπορίας και της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα όμως, στόχος θα πρέπει να είναι η αύξηση των εσόδων του δημοσίου αλλά και η προστασία του κοινωνικού συνόλου. Στα πλαίσια αυτά είναι, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη τα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συγκεκριμένη απόφαση να αντιμετωπιστούν γρήγορα και δίκαια.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θεωρώ ότι όποιες κοινωνικές μεταβιβάσεις, ιδιαίτερα σε μια δύσκολη περίοδο όπως η σημερινή, πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο στοχευμένες για να έχουν αποτέλεσμα. Δεν μπορεί, λοιπόν, η Καστοριά, αλλά και ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα με δύο μήνες τουλάχιστον αρνητικές θερμοκρασίες να συγκρίνεται με τα ίδια κριτήρια και τις ίδιες διαδικασίες με περιοχές της χώρας μας με θερμοκρασίες που αγγίζουν τους είκοσι βαθμούς κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Με αυτά τα δεδομένα η απόφαση για την καταβολή του επιδόματος για την κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης πρέπει απαραίτητα να μην έχει οριζόντιο χαρακτήρα και να λαμβάνει υπόψη όλα τα ιδιαίτερα κλιματολογικά και οικονομικά χαρακτηριστικά της κάθε περιοχής.

Πρέπει να σας αναφέρω, κύριε Υπουργέ, ότι οι προτάσεις που μέχρι σήμερα παρουσιάστηκαν για την καταβολή επιδόματος, κυρίως λόγω του οριζόντιου χαρακτήρα, είναι άδικες και ανεπαρκείς για την πόλη μου, για την πατρίδα μου.

Επιτρέψτε μου να καταθέσω την πρόταση μου, που είχα την ευκαιρία να σας εκθέσω και προφορικά. Καταβολή επιδόματος θέρμανσης σαράντα λεπτών ανά λίτρο, χωρίς οικονομικά κριτήρια και μέχρι τρεις τόνους ανά ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο, για την περιοχή της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς. Μια πρόταση που απαλύνει τις πολύ σκληρές συνέπειες της τροπολογίας, που σήμερα συζητάμε και είναι κοινωνικά δίκαιη.

(Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Ε΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ ΛΕΩΝΙΔΑΣ)

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κύριε Υπουργέ, η Καστοριανές και οι Καστοριανοί που διοργάνωσαν τις προηγούμενες ημέρες ένα πάρα πολύ μεγάλο συλλαλητήριο δεν διεκδικούν προνόμια, δεν μπορεί όμως να δεχτούμε και δυσμενή μεταχείριση. Ζητάμε κοινωνική δικαιοσύνη και ίση αντιμετώπιση στην κατανομή των φορολογικών βαρών.

Παραμένω σίγουρη ότι θα λάβετε τις όποιες αποφάσεις με το μυαλό και την καρδιά σας στην Καστοριά, στη Βόρειο Ελλάδα που το χειμώνα παγώνει. Και όχι στη ζεστασιά της Αθήνας.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Λεωνίδας Γρηγοράκος): Ευχαριστούμε την κ. Αντωνίου.

Ο κ. Υπουργός, έχει το λόγο.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Οκτώβριος, 2012, 9:21 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

4 Σχόλια για “Η πρώτη ομιλία της Μαρίας Αντωνίου στη Βουλή – Όλες οι αναφορές της για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης”

 1. kounia mpela

  to na forame takounia , wraia koustoumia kai na kanoume erwthseis sth bouli de leei kai tipota fantazomai oti sou aresei h taksikh pswnara pou glyfei kai glufetai apo typous san kai sena x. to thema einai kapou pio dipla gia rwta th kyria tha psifisei ta nea metra ?einai adika ta nea kai ta palia metra. einai mia kompina olo to repertorio toy mnimonioy?to kserei alla tha ta psifisi gia th glamouria kai th dhthenia poy poylaei ayto to systhma oso gia to diamantopoulo makari na deixnan kai oi ypolipoi bouleytes agwnistikothta PAIZONTAS TO TOMARI TOYS!!!!!! allo ideologos kai allo pswnio politikis

  y,s sou tonizw den eimai syrizeos
  y.s profanos de ksypnas ena prwi kai mpaineis sto karabi gia th gaza epeidh sou kapnise ayta kanonizontai kairo prin

 2. a_man

  Όταν τα υπογράφεις και ξέρεις ότι δεν αλλάζουν, είναι εύκολο να κάνεις λαϊκισμό.

 3. petros

  Οπως παρουσιαζεται ολοκληρη η ομιλια της κ. Αντωνιου θα ηθελα να διαβαζα και την απαντηση του Υπουργου. Να δω ποσο τον ταρακουνησε ο λογος της.

 4. Χ

  Ο Διαμαντόπουλος που είναι ρε παιδιά? Την κ. Αντωνίου την βλέπουμε συνέχεια κάθε βδομάδα κάνει ερωτήσεις για διάφορα θέματα και κυρίως τώρα για το πετρέλαιο που μας καίει εδώ στην Καστοριά! Ο Διαμαντόπουλος τι πήρε? Θα του πεί κάποιος ότι εδώ είναι ο νομός που εκλέχτηκε βουλευτής και όχι η Παλαιστίνη? Όλα τα έιχε η Μαριορί ο φερετζές της έλειπε, βλέπετε τα λύσαμε όλα τα προβλήματα στην Καστοριά και πάμε για να λύσουμε των άλλων! ΑΡΕ ΛΕΙΓΜΕΝΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΜΕΡΙΚΟΙ…ΚΟΙΜΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ Η ΤΥΧΗ ΤΟΥΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ (ΕΚΛΕΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕς ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΥΘΕΝΑ).

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr