Δήμος Ορεστίδος. Πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών λύσσας

Μετά την επιβεβαίωση κρούσματος λύσσας σε τοπική κοινότητα του Δήμου Βοίου πριν λίγες ημέρες, ο Δήμος Ορεστίδος υπογραμμίζει την αναγκαιότητα λήψης μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης ανάλογων περιστατικών.

Για τον λόγο αυτό κρίνεται απαραίτητη η αυστηρή διενέργεια ελέγχων των εισαγόμενων από τις γειτονικές χώρες σκύλων, ενώ κυνηγοί και κτηνοτρόφοι οφείλουν να προχωρήσουν στον υποχρεωτικό εμβολιασμό ποιμενικών και κυνηγετικών σκύλων σε γεωγραφική ζώνη έκτασης και βάθους 30 χλμ. από τα σύνορα της χώρας.

Παράλληλα, πολίτες και εμπλεκόμενοι με τα ζώα φορείς θα πρέπει να είναι σε επιφυλακή και να ενημερώσουν για τυχόν παρεμφερή με τη λύσσα συμπτώματα (σε άγρια και κατοικίδια ζώα), όπως αλλαγή της συνηθισμένης συμπεριφοράς, απρόκλητη επιθετικότητα, υπερβολική σιελόρροια και άρνηση φαγητού και νερού.

Όσον αφορά στον υποχρεωτικό εμβολιασμό των κατοικιδίων ζώων, διευκρινίζεται ότι στα δεσποζόμενα ζώα εφαρμόζεται εμβολιασμός κατά της λύσσας με ευθύνη των ιδιοκτητών τους, ως αναπόσπαστο μέρος του βασικού εμβολιακού – προληπτικού προγράμματος, ενώ για τα αδέσποτα ζώα ο Δήμος Ορεστίδος θα προχωρήσει στην περισυλλογή τους με ειδικό συνεργείο προκειμένου να εφαρμοστεί πρόγραμμα εμβολιασμού λύσσας και άλλων ασθενειών.

Όσοι, λοιπόν, βρίσκουν νεκρά άγρια και κατοικίδια θηλαστικά (αλεπούδες, λύκους, στακάλια, κουνάβια, νυφίτσες, ασβούς, αγελαία/ημιάγρια βοοειδή, πρόβατα/αίγες, αγριόχοιρους, σκύλους, γάτες) να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Κτηνιατρικής της Π.Ε. Καστοριάς για την παραλαβή του δείγματος, δίχως να παρεμβαίνουν στο πτώμα.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το Δήμο Ορεστίδος στο τηλέφωνο 2467044556 και με τους κτηνιάτρους της Π.Ε. Καστοριάς: Δημοπούλου Σμαράγδα, τηλ. 2467076023 και Γκόγκης Χρήστος, τηλ. 2467021978.

 Δελτίο Τύπου

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 25,Οκτώβριος, 2012, 11:40 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr