Για το 2013 το επίδομα θέρμανσης;

Υπαρκτός είναι πλέον ο κίνδυνος να καθυστερήσει για το 2013 η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε 4.000.000 νοικοκυριά,  καθώς καθημερινά ανακύπτουν σοβαρά τεχνικά προβλήματα που καθυστερούν την έναρξη της χορήγησής του.

Τα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να μπορέσει να υπογραφεί η σχετική υπουργική απόφαση, είναι τα εξής:

-Πως θα μπορέσουν να αποδείξουν οι πολίτες που δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φορολογική δήλωση το 2012 ότι έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και ως εκ τούτου είναι δικαιούχοι του επιδόματος; Μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα έως 6.000 ευρώ και λοιποί πολίτες με ετήσια  εισοδήματα έως 3.000 ευρώ δεν είχαν υποχρέωση να υποβάλουν φέτος φορολογική δήλωση. Επομένως, το ερώτημα είναι πώς θα αποδείξουν οι συγκεκριμένοι πολίτες ότι δικαιούνται το επίδομα, από τη στιγμή που δεν έχουν καταχωρηθεί τα στοιχεία για τα ετήσια εισοδήματά τους στα αρχεία της ΓΓΠΣ με αυτούς που υπέβαλαν δηλώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση τα εισοδηματικά κριτήρια που αποφασίστηκε να θεσπιστούν, δικαιούχοι του επιδόματος ή της επιδότησης πετρελαίου θέρμανσης θα είναι οι άγαμοι με ετήσιο ατομικό εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 150.000 ευρώ, καθώς επίσης και οι έγγαμοι με ετήσιο εισόδημα μέχρι 35.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία αξίας μέχρι 200.000 ευρώ.  Ειδικά για τους δικαιούχους με προστατευόμενα τέκνα προβλέπεται επιπλέον όριο 3.000 ευρώ για κάθε παιδί έως και τρία.

– Τι θα γίνει με τα νοικοκυριά που κατοικούν σε διαμερίσματα πολυκατοικιών και έχουν αυτόνομη θέρμανση, δεδομένου ότι η χορήγηση του επιδόματος προβλέπεται να γίνεται με βάση τα χιλιοστά που αντιστοιχούν στο κάθε διαμέρισμα και άρα δεν υπάρχει δυνατότητα παρακολούθησης της πραγματικής κατανάλωσης. Θα μπορεί δηλαδή κάποιος να εισπράξει το επίδομα ακόμα και εάν, στην πραγματικότητα, δεν έχει καταναλώσει όλη την ποσότητα πετρελαίου που του αναλογεί με βάση τα δηλωθέντα χιλιοστά;

Όταν θα λυθούν, λοιπόν, τα δύο παραπάνω ερωτήματα θα υπογραφεί η υπουργική απόφαση για την χορήγηση του επιδόματος ή της επιδότησης και θα τεθεί άμεσα σε παραγωγική λειτουργία, η εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να καταγραφούν οι δικαιούχοι είσπραξης του επιδόματος. Στην αίτηση που θα συμπληρώνει κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αναγράψει το ονοματεπώνυμο, τη διεύθυνση κατοικίας, τον ΑΦΜ και τον αριθμό του τραπεζικού λογαριασμού του, στον οποίο θα γίνεται η σταδιακή πίστωση του ποσού του επιδόματος.

Η ΓΓΠΣ θα διασταυρώνει τα αναγραφέντα στην αίτηση στοιχεία του δικαιούχου με τα στοιχεία όσων έχουν αγοράσει πετρέλαιο θέρμανσης, μέσω του συστήματος «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» Στο σύστημα αυτό οι πρατηριούχοι υγρών καυσίμων θα  υποβάλλουν αναλυτικά στοιχεία (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση και ΑΦΜ καταναλωτή, πωληθείσα ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης και τιμή πώλησης) για κάθε απόδειξη λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης που εκδίδουν. Σε κάθε περίπτωση ενοίκου πολυκατοικίας η διασταύρωση θα γίνεται με βάση τα πρόσθετα στοιχεία για τον ΑΦΜ διαχειριστή και τον αριθμό παροχής κοινόχρηστου ρεύματος, τα οποία αυτός θα πρέπει να έχει δηλώσει στην αίτησή του και τα οποία θα πρέπει να αναγράφονται και στην αντίστοιχη απόδειξη λιανικής πώλησης πετρελαίου θέρμανσης που θα έχει εκδώσει και θα έχει υποβάλει στο «ΗΦΑΙΣΤΟΣ» ο προμηθευτής πετρελαίου θέρμανσης.

Για το επίδομα θέρμανσης έχει εγγραφεί κονδύλι  270 εκατ. ευρώ στον προϋπολογισμό. Κάθε επιστροφή φόρου θα καταβάλλεται στον δικαιούχο 10-15 μέρες μετά από κάθε αγορά πετρελαίου θέρμανσης. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν τα πρώτα χρήματα θα καταφθάσουν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 9,Νοέμβριος, 2012, 9:13 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr