Αγορά αυτοκινήτου από το εξωτερικό

Η αγορά αυτοκινήτου καινούριου ή μεταχειρισμένου από κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ, έχει ευκαιρίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί τις τιμές σε κάθε κράτος μέλος.

Δίδει και πληροφορίες για όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την  εγγύηση, τις  πινακίδες, τους φόρους, την ασφάλιση και την μεταφορά. Οι υπηρεσίες της Κομισιόν συγκέντρωσαν τις βασικότερες απορίες των καταναλωτών με την μορφή ερωτοαπαντήσεων:

• Πώς μπορώ να μάθω πού θα αγοράσω αυτοκίνητο φθηνότερα;

Αν σχεδιάζετε να αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο, μπορείτε να συγκρίνετε τις τιμές στην έκθεση για τις τιμές των αυτοκινήτων στην ΕΕ, που δημοσιεύει κάθε χρόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (βλέπε http://ec.europa.eu/competition/sectors/motor_vehicles/prices/report.html).

Θα πρέπει ωστόσο να λάβετε υπόψη σας το κόστος του ΦΠΑ. Για καινούργιο αυτοκίνητο, η τελική τιμή που θα πληρώσετε είναι η καθαρή τιμή στη χώρα αγοράς + ΦΠΑ στη χώρα σας.  Για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, δεν καταβάλλετε ΦΠΑ αν ο πωλητής είναι ιδιώτης. Αν, όμως, ο πωλητής είναι επαγγελματίας, θα καταβάλετε ΦΠΑ με τον συντελεστή που ισχύει στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου.

• Ζω στην Ελλάδα και αγόρασα ένα καινούργιο αυτοκίνητο στη Γερμανία. Νομίζω ότι παρουσιάζει ένα σοβαρό τεχνικό ελάττωμα. Τι μπορώ να κάνω;

Αν υπάρξει πρόβλημα με το καινούργιο αυτοκίνητο που αγοράσατε από αντιπροσωπεία, διαβάστε τους όρους όλων των σχετικών εγγυήσεων (π.χ. τις εγγυήσεις του κατασκευαστή και τις εγγυήσεις του πωλητή) για να δείτε αν το πρόβλημά σας καλύπτεται και αν η εγγύηση ισχύει στην Ελλάδα.

Αν αυτό συμβαίνει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την αντιπροσωπεία και να ζητήσετε επισκευή του ελαττώματος. Καλύπτεστε επίσης από τη νομοθεσία περί καταναλωτών της ΕΕ σχετικά με τις ελάχιστες εγγυήσεις , οι οποίες συνήθως έχουν διετή διάρκεια.

• Θέλω να αγοράσω ένα αυτοκίνητο σε μια γειτονική χώρα της ΕΕ. Τι είδους εγγύηση καλύπτει την αγορά;

Η αγορά καινούργιου αυτοκινήτου από επαγγελματία πωλητή καλύπτεται από διετή εγγύηση. Η περίοδος εγγύησης μπορεί να μειωθεί σε ένα χρόνο εφόσον πρόκειται για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο. Η εγγύηση καλύπτει κατασκευαστικά ελαττώματα για τα οποία ευθύνεται ο πωλητής.

Εκτός από τη νόμιμη εγγύηση, μπορεί επίσης να υπάρχει και εμπορική εγγύηση. Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, μπορείτε να ζητήσετε να ισχύει η εγγύηση για οποιονδήποτε λιανοπωλητή του δικτύου διανομής του κατασκευαστή, ανεξάρτητα από την χώρα της ΕΕ στην οποία αγοράσατε το αυτοκίνητο. Συνεπώς, αν αγοράσετε το αυτοκίνητό σας στην Γερμανία και το πάρετε μαζί σας πίσω στην Ελλάδα, μπορείτε να ζητήσετε (εντός της περιόδου εγγύησης) από οποιονδήποτε πωλητή της μάρκας αυτής κοντά στο σπίτι σας να διορθώσει το κατασκευαστικό ελάττωμα και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε στην Γερμανία.

• Μήπως μπορώ να επιστρέψω με το αυτοκίνητο στη χώρα μου χρησιμοποιώντας τις πινακίδες του παλιού μου αυτοκινήτου;

ΟΧΙ – Κάτι τέτοιο είναι παράνομο.

• Ποιες είναι οι διατυπώσεις για τη μεταφορά του καινούργιου αυτοκινήτου που αγόρασα στο εξωτερικό στη χώρα διαμονής μου;

Θα πρέπει να υποβάλετε ειδική δήλωση ΦΠΑ στο τελωνείο της χώρας σας και να καταβάλετε τον ΦΠΑ που αντιστοιχεί στο καινούργιο σας αυτοκίνητο. Θα χρειαστεί επίσης να ασφαλίσετε το αυτοκίνητό σας, να περάσετε μια δοκιμασία ασφάλειας που επιβάλλει η χώρα σας αν πρόκειται για μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, να ταξινομήσετε το αυτοκίνητο και να καταβάλετε όλους τους απαιτούμενους φόρους, όπως π.χ. τέλη κυκλοφορίας.

• Πώς μπορώ να αποκτήσω προσωρινή πινακίδα κυκλοφορίας για να επιστρέψω στη χώρα μου με το αυτοκίνητο που αγόρασα στο εξωτερικό;

Με την προσωρινή πινακίδα κυκλοφορίας μπορείτε να οδηγήσετε το αυτοκίνητο που αγοράσατε πρόσφατα στο εξωτερικό για να μεταβείτε στη χώρα όπου σκοπεύετε να το ταξινομήσετε. Μπορείτε να προμηθευτείτε πινακίδα κυκλοφορίας στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου.

Θα πρέπει να αποκτήσετε μόνιμη πινακίδα κυκλοφορίας στη χώρα όπου θα ταξινομήσετε το αυτοκίνητό σας. Θα χρειαστείτε επίσης ασφάλεια έγκυρη σε όλες τις χώρες από τις οποίες θα περάσετε.

• Πώς μπορώ να πάρω πίσω στη χώρα μου καινούργιο αυτοκίνητο που αγόρασα στο εξωτερικό;

Μπορείτε είτε να το ρυμουλκήσετε με δικό σας μέσον είτε να αναθέσετε τη μεταφορά σε ειδικευμένη μεταφορική εταιρεία.

Μπορείτε επίσης  να το οδηγήσετε εσείς. Σε  αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε έγκυρη ασφάλεια (για όλες τις χώρες από τις οποίες θα περάσετε) και προσωρινό αριθμό κυκλοφορίας. Όλα αυτά μπορείτε να τα προμηθευτείτε στη χώρα αγοράς του αυτοκινήτου. Ο πωλητής σας θα πρέπει να είναι σε θέση να σας ενημερώσει σχετικά.

• Τι δικαιώματα έχω αν αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από αντιπροσωπεία σε άλλη χώρα της ΕΕ και υπάρξει πρόβλημα;

Εξαρτάται από το τι σας είπε ο πωλητής για το αυτοκίνητο και ποιο είναι το πρόβλημα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ, τα εμπορεύματα πρέπει να έχουν ικανοποιητική ποιότητα και απόδοση. Αυτό εξαρτάται από τη φύση των εμπορευμάτων και από τους ισχυρισμούς του πωλητή, του παραγωγού ή του αντιπροσώπου τους.

Αν το αυτοκίνητο παρουσιάζει σημαντικό ελάττωμα το οποίο δεν γνωρίζατε όταν το αγοράσατε, μπορεί να έχετε δικαίωμα επισκευής του ελαττώματος. Αν αυτό συμβαίνει, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον πωλητή για να δείτε πρώτα αν συμφωνεί να οδηγήσετε το αυτοκίνητο σε τοπικό συνεργείο για να επισκευαστεί. Γενικά δεν υπάρχει πρόβλημα με τα καινούργια αυτοκίνητα, με τα μεταχειρισμένα όμως ίσως να υπάρχει.

• Τι δικαιώματα έχω αν αγοράσω μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη και υπάρξει πρόβλημα;

Σε αυτή την περίπτωση τα δικαιώματά σας είναι εξαιρετικά περιορισμένα. Η νομοθεσία περί καταναλωτών δεν ισχύει για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών, αλλά μόνο για συναλλαγές μεταξύ «επιχειρήσεων» και «καταναλωτών». Συνεπώς, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζετε αυτοκίνητο από ιδιώτη.

Αν δεν μπορείτε να διευθετήσετε το πρόβλημα με φιλικό τρόπο, μπορείτε να ασκήσετε αγωγή κατά του πωλητή, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να αποδειχθεί δαπανηρό και χρονοβόρο.

• Τι χρειάζεται να γνωρίζω προτού αγοράσω αυτοκίνητο στο εξωτερικό;

Οι κανόνες και οι εγγυήσεις διαφέρουν ανάλογα με το αν θέλετε να αγοράσετε καινούργιο ή μεταχειρισμένο αυτοκίνητο,  ο πωλητής είναι ιδιώτης ή επαγγελματίας και από το αν  ο πωλητής έχει την έδρα του σε χώρα της ΕΕ. Η προστασία είναι μεγαλύτερη όταν αγοράζετε καινούργιο αυτοκίνητο από επαγγελματία πωλητή που έχει την έδρα του στην ΕΕ.

• Ζω στην Ελλάδα και θέλω να αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο από κράτος εκτός ευρωζώνης. Γνωρίζω ότι πρέπει να περάσω από το Ελληνικό τελωνείο και να πληρώσω ΦΠΑ στην Ελλάδα. Η απόδειξη αγοράς έχει εκδοθεί σε τοπικό νόμισμα (πχ στερλίνες). Πώς θα υπολογιστεί ο ΦΠΑ καθώς θα πληρωθεί σε χώρα με νόμισμα το ευρώ;

Η τελωνειακή υπηρεσία θα μετατρέψει το ποσό που πληρώσατε σε ευρώ. Θα καταβάλετε ΦΠΑ (ισχύων συντελεστής στη χώρα σας). Θα εφαρμοστεί η τιμή της στερλίνας έναντι του ευρώ κατά την ημερομηνία που εκδόθηκε η απόδειξη αγοράς. Αν δεν υπάρχει απόδειξη αγοράς, θα εφαρμοστεί η ημερομηνία που αναφέρεται στην εντολή αγοράς.

• Πού πρέπει να καταβάλλω τον ΦΠΑ όταν αγοράζω αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ;

Αν αγοράσετε καινούργιο αυτοκίνητο σε άλλη χώρα της ΕΕ, δεν πρέπει να καταβάλετε τον ΦΠΑ στη χώρα αυτή. Θα καταβάλετε τον ΦΠΑ κατά την εισαγωγή στη χώρα όπου σκοπεύετε να το ταξινομήσετε με τον συντελεστή που ισχύει εκεί.

Αν ο πωλητής είναι ιδιώτης και όχι επαγγελματίας του κλάδου, μπορεί να ζητήσει να του επιστραφεί ο ΦΠΑ που κατέβαλε για το αυτοκίνητο όταν το πρωτοαγόρασε. Αυτό γίνεται για να μην καταβάλλεται δύο φορές ο ΦΠΑ για το ίδιο αυτοκίνητο.

Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από επαγγελματία πωλητή, θα καταβάλετε τον ΦΠΑ στη χώρα στην οποία είναι εγκατεστημένος ο πωλητής. Αν αγοράσετε μεταχειρισμένο αυτοκίνητο από ιδιώτη, δεν θα καταβάλετε ΦΠΑ.

• Το αυτοκίνητο που θέλω να αγοράσω έχει ηλικία τριών μηνών και έχει ήδη 3.500 χλμ. στον χιλιομετρητή. Είναι νόμιμο να το αγοράσω ως καινούργιο;

ΝΑΙ – Ένα αυτοκίνητο που πωλείται στην ΕΕ θεωρείται καινούργιο εφόσον η κυριότητά του αποκτάται μέσα σε λιγότερο από έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης του κυκλοφορίας, έχει διανύσει λιγότερα από 6.000 χλμ.

Ένα αυτοκίνητο θεωρείται μεταχειρισμένο εφόσον η κυριότητά του αποκτάται πάνω από έξι μήνες από την ημερομηνία της πρώτης του κυκλοφορίας και έχει διανύσει περισσότερα από 6.000 χλμ.

• Τι χρειάζεται να γνωρίζω προτού νοικιάσω αυτοκίνητο στο εξωτερικό;

Θα πρέπει να γνωρίζετε τι ποσοστό ευθύνης έχετε σε περίπτωση ατυχήματος, να ελέγξετε προσεκτικά το όχημα (παρουσία υπαλλήλου της εταιρείας ενοικίασης) κατά την παραλαβή και την επιστροφή του  και προτού αναχωρήσετε, να ζητήσετε γραπτή δήλωση ότι το όχημα επεστράφη σε καλή κατάσταση.capital.gr

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 14,Νοέμβριος, 2012, 12:52 μμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

1 σχόλιο για “Αγορά αυτοκινήτου από το εξωτερικό”

 1. KΩΣΤΑΣ

  ΦΟΡΟΙ,ΦΟΡΟΙ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΛΕΥΤΑ ΟΙ ΚΡΑΤΙΣΤΕΣ ΔΙΟΡΙΣΜΝΕΝΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ.
  ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ Η ΔΕΝ ΣΑΣ ΝΙΑΖΕΙ ΒΛΑΚΕΣ ΟΤΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΜΕ ΤΟ 1/3 ΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ ΤΟΥ ΓΕΡΜΑΝΟΥ ΜΟΝΟ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΟ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΓΟΡΑΣΕΙ.

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  Έυρεση στο Αρχείο

  με ημερομηνία
  με κατηγορία
  'Ευρεση με Google

  Photo Gallery

  Kατηγορίες
  blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

  Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

  Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

  Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
  Copyright ©2008-2017 alphafm.gr