Έκλεισε η συμφωνία για το χρέος, έρχονται και οι δόσεις

Μείωση του χρέους στο 124% το 2020 και κάτω από το 110% το 2022 –

Σε μια δύσκολη πολιτική απόφαση που μένει να επικυρωθεί από τα εθνικά κοινοβούλια των χωρών της Ευρωζώνης κατέληξαν μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι Ευρωπαίοι εταίροι και πιστωτές μας, δεσμευόμενοι για μια μείωση του χρέους της χώρας μας στο 124% του ΑΕΠ ως το 2020 και αποδεχόμενοι να συνεχίσουν τη στήριξη της Ελλάδας με την χρηματοδότησή της, στην παρούσα φάση με το συνολικό ποσό των σχεδόν 44 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η πρώτη δόση αυτού του πακέτου των 43,7 δισ αναμένεται να έρθει έως τις 13 Δεκεμβρίου όπως συμφωνήθηκε στο Eurogroup. Ωστόσο η πορεία των εκταμιεύσεων των δόσεων συνδέεται άρρηκτα πλέον με την πρόοδο στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Η αρχή θα γίνει με συνολικά 34,4 δισ. ευρώ. Τα 31,2 δισ. θα δοθούν από  τους ευρωπαίους εταίρους έως τις 12 ή 13 Δεκεμβρίου και θα αφορούν πιστώσεις προς τις τράπεζες και κεφάλαια από τον EFSF που θα μπουν στον ειδικό δεσμευμένο λογαριασμό και προορίζονται για πληρωμές 3,5 δισ. σε χρέη του δημοσίου προς επιχειρήσεις της χώρας μας.

Λίγες μέρες νωρίτερα θα έχει συνεδριάσει και το ΔΣ του  ΔΝΤ για να δώσει άλλα 3,2 δισ., εφόσον όμως πρώτα έχει προχωρήσει και το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών  ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά  και στις πολύ χαμηλές τιμές που  είχαν στις 23 Νοεμβρίου.

Τα υπόλοιπα 9,3 δισ. θα δοθούν τμηματικά μέχρι το τέλος Μαρτίου, υπό την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα τηρήσει τις περίπου 70 δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Οι δανειστές αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που πρέπει να έχει ψηφιστεί έως τον Ιανουάριο, προκειμένου να εγκρίνουν την αποδέσμευση της πρώτης από τις επόμενες δόσεις.

Διαβάστε εδώ ποια είναι τα κέρδη και ποιες οι «παγίδες» στη νέα συμφωνία διάσωσης της Ελλάδας

«Ολα πήγαν καλά» δήλωσε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς χαιρετίζοντας τη συμφωνία που επετεύχθη στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας συνεδρίασης του Eurogroup. Διαβάστε αναλυτικά τις δηλώσεις του κ. Σαμαρά.

Στουρνάρας: Ως τις 13 Δεκεμβρίου η Ελλάδα σχεδιάζει να ολοκληρώσει την επαναγορά χρέους

Τη δυσκολία της διαπραγμάτευσης  αλλά και τη σημασία της για  την Ελλάδα σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών  Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας αμέσως μετά το πέρας της μαραθώνιας συνεδρίασης των Ευρωπαίων υπουργών.

Ο κ. Στουρνάρας έκανε λόγο για μια απόφαση που κρατάει την Ελλάδα στο ευρώ, ενώ διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει την επαναγορά χρέους μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου. Ο υπουργός ξεκαθάρισε δε πως η Ελλάδα θα επαναγοράσει χρέος με δάνειο από την ευρωζώνη (EFSF).

«Η σημερινή απόφαση του Eurogroup και του ΔΝΤ είναι σημαντική διότι κρατά την Ελλάδα στο ευρώ, της δίνει σημαντική ευκαιρία να βγει από το φαύλο κύκλο της ύφεσης και της υπερχρέωσης και συμβάλει στη μείωση του χρέους της», δήλωσε ο κ. Στουρνάρας, μετά από τη λήξη των εργασιών του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Στουρνάρας υπογράμμισε ότι η σημερινή απόφαση απελευθερώνει πόρους μέσω της μείωσης των επιτοκίων των δανείων που έχει συνάψει η Ελλάδα με τις χώρες της ευρωζώνης και με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

«H Ελλάδα είναι πλέον χώρα που δανείζεται με πολύ χάμηλά επιτόκια σε σχέση με άλλες χώρες στην Ευρωζώνη», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ,ο υπουργός ανέφερε ότι είναι ώρα η Ελλάδα να σκεφτεί πώς θα αξιοποιήσει αυτή τη μεγάλη ευκαιρία δημιουργικά, ώστε να προχωρήσει μπροστά, προσθέτοντας ότι πρέπει να εφαρμοστούν οι αποφάσεις και οι διαρθρωτικές αλλαγές που ψήφισε η Ελληνική Βουλή , οι οποίες βελτιώνουν την ανταγωνιστικότητα και προωθούν τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι πρέπει να προχωρήσει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και παράλληλα να χτιστεί ένα αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος, με έμφαση τις ίσες ευκαιρίες για όλους.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων με δάνεια από τον EFSF, η οποία θα δρομολογηθεί ως τις 12 Δεκεμβρίου, o υπουργός Οικονομικών υπήρξε ιδιαίτερα φειδωλός σε ό,τι αφορά στο ύψος του δανείου και στο επιτόκιο που θα ισχύσει.

Καταλήγοντας, ο κ. Στουρνάρας ευχαρίστησε τον κ. Αντώνη Σαμαρά για τη βοήθειά του στην προσπάθεια, λέγοντας ότι χωρίς την αποφασιστική συμβολή του δεν θα είχαν προωθηθεί οι 72 προαπαιτούμενες, για την εκταμίευση της δόσης, ενέργειες.

Ο Υπουργός Οικονομικών είχε «προεξοφλήσει» τη θετική έκβαση του Eurogroup, προτού ξεκινήσει η συνεδρίαση, προβάλοντας τη σίγουρη θέση πως «η Ελλάδα εκπλήρωσε το δικό της μέρος της συμφωνίας, περιμένουμε από τους εταίρους μας ότι θα κάνουν το ίδιο».

Δημοσιεύτηκε απο τον στις 27,Νοέμβριος, 2012, 4:57 πμ. στις Κατηγορίες HOT - ΕΙΔΗΣΕΙΣ, photos, ΕΛΛΑΔΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ. Νπορείτε να παρακολουθείσετε τισ απαντήσεις επι του άρθρου απο RSS 2.0. Παρακαλούμε σχολιάστε το άρθρο...( ή αφήστε σύνδεσμο trackback)

Δώστε απάντηση

Πρόσφατα Άρθρα

Προβεβλημένα Links

  • DIKTYO1 TV VIDEO PORTAL

Έυρεση στο Αρχείο

με ημερομηνία
με κατηγορία
'Ευρεση με Google

Photo Gallery

Kατηγορίες
blog καθημερινής ενημέρωσης alphafm.gr

Με επιφύλαξη κάθε νόμιμου δικαιώματος.

Όροι χρήσης :απαγορεύεται η χρήση όλων των εικόνων, βίντεο, ειδήσεων, ρεπορτάζ, γραφικών χωρίς την άδεια του alphafm.gr και χωρίς την αναφορά πηγής

Στοιχεία Επικοινωνίας : Κολοκοτρώνη 20 - ΚΑΣΤΟΡΙΑ - ΤΚ 52100, 24670 26.945, apararas@gmail.com
Copyright ©2008-2017 alphafm.gr